Nejlepší šálek kávy u vás doma. Jak na něj?

Rádi si vychutnáte skvělou kávu v kavárně a přemýšlíte, jak si chutný šálek kávy připravit i doma? Přečtěte si tyto baristické tipy pro domácí přípravu nejlepší kávy.

kávy

Kvalitní pražená káva je základem dobré chuti

Bez kvalitní pražené kávy nemůžete očekávat, že vám bude v káva šálku chutnat. Tak že prvním krokem k opravdu dobré kávě je výběr správné zrnkové kávy. Ty nejlepší pražená zrnka se podle toho také nazývají jako výběrová káva. Tedy taková káva, která se pyšní minimálně 80 body cuppingového skóre (výsledek odborného posouzení kvality a chuti kávy).

V dnešní době můžete využít naprosto snadné řešení, jak si zajistit doma kvalitní pražená zrnka. Na pár kliků je jednoduše zakoupíte na e-shopu pražírny výběrové kávy. Čerstvost kvalitně pražené kávy znamená i množství chutí a vůní, které si při pití užijete. Káva chutná nejlépe, když je čerstvá cca 1 – 3 týdny po upražení. Abyste si ušetřili starosti s pravidelným objednáváním, zvolte kávové předplatné Lázeňské kávy!

Mletá nebo zrnková káva?

Zvuk mlýnku na kávu uslyšíte při návštěvě každé kavárny. Baristi vědí, že jen z čerstvě mleté kávy lze vytvořit opravdu chutné espresso či „překápko“. Mletím se zrnková káva připravuje pro spaření horkou vodou, do které pak uvolní všechny lákavé chutě do té doby uzavřené v celistvém zrnku. Jenže takto mletím nachystaná káva na přípravu podléhá rychlé oxidaci. Už do 15 minut po namletí ztratí káva na 50% svých jedinečných chutí a aromat.

Zásadní rozdíl mezi špatnou a dobrou kávou je právě mletí. Pokud kávu milujete, buďte v tomto ohledu nekompromisní a pořiďte si domácí mlýnek na kávu s mlecími kameny. Přitom kvalitní ruční mlýnek s mlecími kameny je pomocníkem na doma i na cesty, který vám vydrží v podstatě na celý život.

kávy

Voda a její vliv na chuť kávy

Příprava kávy vyžaduje jen dvě suroviny. Samozřejmě kávu a pak také vodu. Při přípravě se do vody extrahují složky kávy s lahodnou chutí a vůní. Samotná voda však obsahuje určité minerály, díky nimž přijímá látky z kávy rychleji či pomaleji. Tvrdá nebo naopak měkká voda tak může významně ovlivnit, jak nám káva z ní připravená bude chutnat. Není tedy od věci, zkontrolovat stav vody v domácnosti a využít k úpravě vody filtrační konvici.

Zmíněná extrakce je klíčem k úspěchu a skvělému šálku kávy. Ať už připravujete espresso nebo kávu filtrovanou. Nejlepším receptem na kávu je perfektní extrakce. To znamená příprava v ideálním poměru množství horké vody a správně mleté kávy. To vše v určitém čase odlišném dle metody přípravy – u espressa cca 30 sekund a u ručního překapávače i 4 minuty.

Nejlepší káva z vaší domácí kavárny

Kvalitní pražená káva, přesný mlýnek, správná voda a vhodný recept pro ideální extrakci znamenají božsky chutnající šálek. Abyste si jej užili i v pohodlí domova, bude se vám hodit základní kávové vybavení. Tím je především mlýnek s mlecími kameny a váha s časovačem (pro měření dávky, vody a doby extrakce).

kávy

Dále pak potřebujete výkonný pákový kávovar pro přípravu espressa nebo překapávací kávovar či některou z metod ruční přípravy filtrované kávy. Pokud jste fanouškem spíše pití kávy než její přípravy budete se nejspíše zajímat o domácí automatické kávovary nebo o nejjednodušší metody přípravy jako French Press nebo Brew It Stick.

Všechno, co potřebujete, najdete na e-shopu pražírny Lázeňská káva. Na jednom místě a na pár kliknutí si tak pořídíte vynikající a čerstvě praženou výběrovou kávu, mlýnek, kávovar, prostě vše pro přípravu toho nejlepšího šálku u vás doma.