Kamenolom: Jaké stroje se denně projíždějí v našich lomech?

Kamenolom v Jakubčovicích nad Odrou, v Ševětíně, v Ořechově nebo třeba lom Mokrá, Bystřec a Chornice. Ty všechny mají jedno společného – potkáte v nich pořádné stroje. Pojďte se s námi podívat na to, jaká technika se v našich lomech objevuje.

kamenolom

Pořádný rachot!

Když se ocitnete v blízkosti jednoho z lomů, budete si připadat jako v jiném světě. Kamenolom rovná se rachot a prach. Zdejší těžká technika má za úkol primární surovinu odvézt k jednotlivým projektům po naší zemi. Lom v Jakubčovicích nad Odrou těží především moravskou drobu v šedomodré a hnědošedé barvě.

Ta se používá pro výstavbu cest a železnic. Ještě se zde nalézají pískovce, prachovce, slepence a břidlice. Dohromady se zde vyrábí na 26 druhů frakcí, které se zpracovávají nejen suchou, ale i mokrou cestou. Při použití mokré technologie dochází k výrobě kvalitnějšího kameniva, protože to se pomocí vody zbavuje prachu a jílových nečistot. Denně lom obslouží na 300 nákladních aut.

Nakladač CAT 988 K

Čelní kolový nakladač zajišťuje v lomu nakládku a přepravu horniny. Výrobcem je firma CAT (Caterpillar), která se zabývá tvorbou stavební a těžební techniky. Výkon motoru tohoto stroje je 432 W a je opatřen skalní lopatou s trapézovým břitem Cat, která má objem 6,4 metrů krychlových s patentovaným zubovým systémem pro vyšší životnost.

Na jeho kolech jsou v Jakubčovicích nad Odrou také ocelové řetězy, které chrání pneumatiky před mechanickým poškozením a snižují i jejich opotřebení.

Pro rychlou nakládku damprů je nakladač vybaven nakládacími rameny, které mají vysoký zdvih a obsahují také integrovaný vážicí systém. Právě ten dokáže hlídat, aby nedošlo k přetížení damprů.

Díky vážicímu systému má také majitel dokonalý přehled o tom, kolik materiálu nakladač naložil. Váha má i další funkci – na přístroji si lze ve vážicím systému navolit indikaci plného naložení, takže stroj sám zahlásí, kdy bude dampr naložen.

Celková hmotnost tohoto macka je úctyhodných 51 tun. Pro kamenolom je tento stroj doslova jako dělaný.

stroje v kamenolomech

Za řadou strojů stojí firma CAT (Caterpillar), která se zabývá tvorbou stavební a těžební techniky. (zdroj foto: www.machinerypark.cz)

Dampr BELAZ 7555l a kamenolom

Dampr BELAZ 7555I od výrobce BeLAZ z běloruského automobilového závodu Žodino se také po našich lomech prohání. Lomový dampr slouží k převozu kusových a sypkých materiálů v povrchových lomech na těžbu kamene, uhlí a dalších nerostů. Může se pohybovat i v extrémních klimatických podmínkách, v teplotách od plus 50 do mínus 50 stupňů Celsia.

Maximální zatížení tohoto dampru je 60 tun. Dokáže vyvinout rychlost až 55 kilometrů za hodinu. Limitní výkon se pohybuje okolo 522 kW. Množství spotřebovaného paliva není vysoké, stroj totiž používá elektronický systém řízení motoru s vlastním počítačem, který mu umožňuje i překonat i velmi strmé stoupání nebo překonat překážky v cestě.

Motor i celý nakladač je při dobré údržbě a opravách schopen být v provozu velmi dlouho, a to i v extrémních podmínkách – jak klimatických, tak režimových. BelAZ se navíc vyznačuje tím, že náhradní díly na něj jsou cenově dostupné.

A jaké jsou rozměry tohoto velkého pomocníka? Výška vozíku od podkladového povrchu k horní části kabiny je více než 4 a půl metru, délka stroje je pak téměř 9 metrů. Jeho šířka je 4,7 metrů.

Stroje

Některé stroje se umí pohybovat i v extrémních klimatických podmínkách. (zdroj foto: www. hybridtechcar.com)

Nejvyšší nosnost na světě

Stejný výrobce už představil i model, který má nejvyšší nosnost ze všech damprů na světě. Výrobce superheavy vybavení vytvořil stroj, který má nosnost téměř 500 tun – tedy zhruba váhu dvou a půl velryb modrých.

Hmotnostně by dokázal uvézt i největší osobní letadlo na světě, Airbus A380, který váží něco okolo 278 tun. Tento stroj nese označení BelAZ 75710. Ten se ale v našich lomech nevyskytuje. Pohybuje se v největších povrchových dolech světa, nejčastěji uhelných.

Které kamenolomy jsou nejblíže vašemu bydlišti? A jaké stroje se v daných kamenolomech prohání?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Největší stroje světa. Mazec!

Monstra v akci! Aneb největší nákladní vozidla na světě