Kámen, nůžky, chaos! Dětská hra je s námi už třetí tisíciletí

Nenáročná pravidla, která není problém vysvětlit. Chvilka napětí a prostor pro taktické blufy, férová šance na vítězství. Výsledek se přitom dozvíte okamžitě, potenciál je nevyčerpatelný. Kámen-nůžky-papír je prostě hrou bez chyby. Potřebujete k ní jen dva hráče, z nichž každý má aspoň jednu ruku.

kámen

Pravidla a princip hry kámen-nůžky-papír jsou možná všude stejná, ale detaily se mezi kontinenty dost razantně liší. Už jen ta alternativní pojmenování: rochambeau, Chi-fou-mi, jon ken pon, shoushiling, mu-shi-ken, huozhitou.

Ano, většina těch názvů má zhruba stejný východní přídech jako pálivé kuřecí maso s bambusem. Tahle hra totiž vznikla v Asii. Ale i kdybyste překousli dřevěné jídelní hůlky a nakopali Godzillu do koulí, nedozvíte se, kde přesně. Připisuje si ji totiž Čína, Korea, Japonsko. A všude se tu hrála cirka 500 let před naším letopočtem.

Liška, žába, slimák

Kámen-nůžky-papír? Kdepak. Tady se hraje žába-slimák-had nebo liška-starosta-lovec. Také prsty se většinou ukazuje jinak. Obvykle volíte palcem, malíčkem nebo ukazováčkem. Jinak je to pořád klasická zacyklená přebíjená, kdy něco-platí-na-něco. V japonštině se tomu říká sansukumi-ken. Tři, kteří se bojí sebe navzájem.

Hříčku, původně mimochodem docela drsnou hazardní hru, přitáhli do Evropy holandští a francouzští námořníci, a odtud se zase s velkou slávou rozšířila do Ameriky. Během toho také hra prodělala evoluci k „našim“ nůžkám, kamení a papíru. A od těch časů ji taky používáme ve všech možných a nemožných situacích.

Hra, která dělá byznys

Existuje například Světový šampionát K-N-P, v němž se vítěz na prvním místě může dobrat odměny 10 000 dolarů. Na základě kámen-nůžky-papír byla rozhodnuta dvacetimilionová aukce mezi Sotheby’s a Christie’s. Hra na popud soudce rozhodla předlouhý rodinný spor o dědictví přímo v jednací síni. Aby ne, pravidla jsou jasná tak, že se je zvládne naučit i průměrný šimpanz.

A když si chcete zvýšit level obtížnosti? Jsou tu verze z Malajsie, které přidávají do hry dva další symboly. Seriál Teorie velkého třesku také dokonale zpopularizoval variaci se Spockem a Lizardem. Teoreticky můžete zvyšovat příčku hodně vysoko. Existuje hra s 9, 11 i 25 symboly. Její název by se sem ale nevešel. Takže, co si z toho odnést?

Je libo návod na vítězství?

Asijská hra se od té evropské a americké odlišuje, princip je zachovaný. Zrovna tak finta, jak ve hře na více opakování vyhrát, platí všude stejně. Algoritmus pro vítězství je totiž velmi prostý.

Pokud jste v poslední losovandě vyhráli, ponechejte si stejnou volbu i do dalšího kola. Jestli jste prohráli, zvolte do dalšího kola jiný symbol. Schválně, vyzkoušejte to.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Digitální pařby ve víru osmdesátek. Hráli jste tyto videohry taky?

Nejděsivější hororové hry, u kterých vám bude tuhnout krev v žilách