8 parádních míst, kam v Čechách vyrazit na ryby

Když se řekne rybaření, jedni muži začnou jásat radostí, druzí jen suše konstatují, že tiché blázny nikdy nepochopí. Jedno je ale jisté – chytání ryb patří v našich končinách k oblíbeným zálibám. A aby ne, je to totiž způsob, jak se v klidu pokochat přírodou, odpočinout si a zároveň si užít kapku adrenalinu, když se na tučnou návnadu chytí pořádný macek. Pokud rybaření fandíte i vy, určitě vás bude zajímat, kde se schovávají ta nejhezčí místa pro chytání ryb.

na ryby

Cíl každého rybáře je nepochybně jiný. Zatímco někdo jede na ryby, aby si v klidu a tichu poseděl u rybníka i s vědomím, že domů klidně odejde z prázdnou, jsou muži, kteří při rybolovu vyhledávají špetku vzrušení. Ve velkém očekávání nahodit prut s pořádnou návnadou a pak si užít boj plný dřiny a potu při výlovu trofejního kousku.

Pokud si chcete aktivně zachytat, vypilovat své rybářské umění a zároveň se těšit z pěkných úlovků, pak není nic lepšího, než se vydat na osvědčená místa, kde se zaručeně dočkáte úspěchu – ať už malého či velkého.

Rybník Mrhal

Nedaleko Českých Budějovic objevíte sympatický rybník Mrhal, kde se nepochybně vyplatí nahodit háček. Rybník je čistě soukromý a podléhá vlastnímu řádu. Právě proto si můžete celoročně užívat lovu ryb, kterých je tam hned celá řada. Protože jsou několikrát do roka dosazovány nové ryby, máte stoprocentní jistotu, že něco chytíte.

Rybník Vratimov

Pokud toužíte po klidu a zároveň je vaším snem chytit trofejní kousek v podobě kapra nebo amura, pak určitě zamiřte na ryby do Ostravy a usedněte k rybníku Vratimov. Rozlehlý rybník je pravidelně zarybňován, úlovky jsou proto téměř zaručené. Protože se jedná o soukromý revír, neplatí zde svazové povolenky, ale povolenka zakoupená u správce areálu.

Rybník Hejtman

Také nedaleko Chlumu u Třeboně najdete úžasný rybník, kde si užijete nejen lovení ryb, ale potěší vás i tehdy, pokud jste milovník přírodního koupání. Z hlediska lovení je právě tohle místo zlatou žílou co se rozmanitosti druhů týče. Ulovit můžete třeba kapra, lína, amura, plotice, okouna, štiku, candáta, úhoře i perlína, kteří jsou zde nasazováni po celý rok. Rybolov je ale možný jen s platným pověřením. A pokud občas chcete spojit rodinné chvilky s rybařením, potěší vás, že právě rybník Hejtman nabízí spoustu vodního vyžití včetně jízdy tobogánem.

štika
Chcete takovou parádní štiku? Vypravte se třeba na rybník Hejtman. (foto: depositphotos)

Pstruhařství Hůrka

Krásně se chytá taky na Lipně v rybnících Hůrka, které mají dlouholetou tradici a patří k velmi vyhledávaným místům. V rybnících jsou chovaní zejména pstruzi duhoví, ale ulovit tu můžete i líny, kapry, sumce a další sladkovodní ryby. A pokud vás rybaření omrzí, můžete své chuťové buňky potěšit v nedaleké rybí restauraci, kde na vás čeká řada úžasných specialitek.

Panský rybník

Pokud si chcete užít klidně celodenní rybaření plné intenzivních zážitků, pak určitě jeďte na ryby na Panský rybník, kde najdete i zastřešená mola pro dva rybáře. To proto, kdyby vás zastihla nepřízeň počasí nebo na vás zkrátka padlo spaní. Kromě pohodlí si přijdete na své i co se týče úlovků. Obsádka ryb je pravidelně doplňovaná tržními i trofejními rybami, takže naděje na velkého macka je opravdu velká.

Vodní nádrž Petr

Všichni, kteří rádi loví ryby, jsou tu vítaní, a to i bez rybářského lístku. Přesně v takovém duchu se nese soukromá vodní nádrž Petr nedaleko Andělské hory. Nádrž je opravdu bohatě zarybněná, proto se můžete těšit na kapry, candáty, amury nebo bílé ryby. Vzhledem k tomu, že oblast je rozdělená na osm částí, je téměř jisté, že budete mít při lovení dostatek klidu a soukromí.

Rybník Svět

V jeho prostředí se vám otevře doslova bohatý rybí svět a nejen to. Přesně to se dá říct o rybníku Svět, který se nachází na okraji Třeboně a patří k sedmým největším rybníkům u nás. Kromě toho, že si užijete řadu vodních radovánek, vás rybník potěší bohatou rybí obsádkou. Ulovit tak můžete pořádného kapra, ale i boleny, amury, štiky, candáty, sumce, cejny, líny, plotice, perlíny nebo třeba okouny. 

ryba
Někdo si jezdí na ryby odpočinout, jiný pro trochu adrenalinu. (foto: depositphotos)

Medvědí jezero

Osmičku míst, která osloví všechny rybářské nadšence, uzavřeme Medvědím jezerem, které najdete ve Vražném. A už teď můžeme prozradit, že tento rybník si na první dobrou oblíbíte. Je totiž rájem pro parádní úlovky a díky pravidelnému zarybňování můžete ulovit jesetery, kapry, amury, pstruhy, lipany, líny, sumce, candáty, okouny i štiky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Kapitální úlovek: Rybolov bez prutu i podběráku

Dobrá rada: Takhle určitě ryby nechytejte!