Něco málo o dřevité vlně

Dřevitá vlna je univerzálním materiálem, který ve světě získává stále více pozornosti. Jedná se o ekologicky šetrný produkt, který má řadu skvělých vlastností, díky nimž najde uplatnění v mnoha oborech. V tomto článku si o dřevité vlně řekneme něco víc. Kdo ví, možná zjistíte, že to bude materiál vhodný právě pro vás!

dřevitá vlna

Výroba dřevité vlny

Dřevitá vlna se vyrábí hoblováním špalíků měkkého dřevanejčastěji smrku a borovice, někdy však také lípy, olše nebo břízy. Výsledkem jsou proužky (hobliny) dlouhé přibližně 30 – 50 cm, dle typu vlny široké obvykle 1,5 – 5 mm o tloušťce přibližně od 0,1 do 0,3 mm. Dřevitá vlna je následně zbavena nečistot a lisuje se do balíků nebo se plní do rašlových pytlů, bez jakékoliv dalšího chemického ošetření. Jedná se o 100% přírodní produkt bez jakýchkoliv chemických přísad. Dřevitá vlna nijak nezatěžuje životní prostředí, je vyráběna z obnovitelného dřeva. 

Univerzální využití

Dřevitá vlna má širokou škálu možností využití, především nachází uplatnění jako obalový a fixační materiál. Má estetický, přírodní vzhled. Zároveň má výborné tlumicí schopnosti, plně srovnatelné s dalšími často používanými výplňovými materiály. Proto se hodí jako výplň do přepravních i dárkových balení. Během přepravy ochrání i křehké zboží jako např. keramiku, sklo, výlisky apod. Často uplatňuje v obalu nejenom ochrannou, ale i dekorativní funkci pro svůj přírodní vzhled – např. při balení kosmetiky, balených potravin, uměleckých předmětů, vína apod. Společně s krabičkou z přírodní hnědé lepenky, dekorativním provázkem a visačkou si můžete jednoduše vytvořit velmi reprezentativní obal.

Dřevitou vlnu mají ráda i zvířátka. Skvěle izoluje a odvádí vlhkost (rychle vysychá), na rozdíl třeba od slámy je bezprašná, neobsahuje chemické látky a alergeny. Hodí se jak pro menší, tak větší zvířata. Třeba i do psích kotců. Jen se nesmí zapomenout ji pravidelně vyměňovat za čistou! 

V neposlední řadě je dřevitá vlna hojně využívána v zahradnictví. Jahody, dýně, okurky, cukety a další plodiny je vhodné podložit materiálem, který odvádí vlhkost a chrání tak úrodu před plísněmi a nežádoucími mikroorganismy. Ideální je na to právě dřevitá vlna. Hodí se i jako podklad do přepravek při skladování ovoce a zeleniny. Ochrání vaše produkty před otlučením otlakům. 

Zdánlivě okrajově nachází dřevitá vlna využití i jako izolační materiál ve stavebnictví. Zvláště pak při stavbě roubenek a jiných dřevostaveb. Z vláken dřevité vlny se pomocí speciálního stroje smotávají jakési provazy, které se pak vkládají mezi jednotlivá prkna a trámky. Opět se v takovém případě osvědčuje její zdravotní nezávadnost a schopnost odvádět vlhkost a dobře izolovat teplo.

Jak se ukazuje, dřevitá vlna je mezi lidmi stále oblíbená a není divu. Díky své dostupnosti a řadě užitečných vlastností najde uplatnění i tam, kde byste to možná nečekali.

zdroj foto: depositphotos