Je Rio připravené na olympijské hry?

Letní olympijské hry se závratným tempem blíží. Sportovci reprezentující své země intenzivně trénují, fanoušci skupují lístky a Rio už pomalu tuší, že dost možná bude čelit dopravnímu kolapsu. V pochybách je stále také riziko nakažení virusem Zika, politické dohry a vůbec stav výstavby Olympijského parku. Jak si tedy město stojí?

Podle zhruba dva měsíce starých zpráv měl být Olympijský park hotový z 98%, přičemž do samotného konce zbývalo doladit sice „tisíce drobných detailů“, které by už však jenom Rio vydělovaly od průměru k dokonalosti. Očekávaným problém byla ve městě i obyčejně nepříliš vychvalovaná dopravní situace. Tu se rozhodli pořadatelé vyřešit prodloužením linky metra z centra Ria do příměstské části zvané Barra. Výstavba měla být hotová koncem června.

Metro dokončí čtyři dny před startem

Jestliže se ale máme držet pouze problému týkajícího se dopravy několika milionů diváků na tribuny, i zde Rio zvládlo zklamat. Přes sedm let dlouhou možnost přípravy se dokončení výstavby prodloužené linky metra stanovilo na 1. srpna, tudíž pouhé čtyři dny před zahájením her. Na lince ovšem pracuje dnem i nocí 8 000 lidí, takže by dle slov sekretáře dopravy Rodriga Vieira měli výstavbu zvládnout dokončit.

I když je důvěra ohledně zajištění dopravy poměrně skeptická, jistí si můžeme být alespoň tím, že rozhodně bude kam dojet. Olympijská vesnice je již nějakou dobu dokončená, „Je to jedna z nejhezčích,“ potvrzuje například sportovní ředitel Českého olympijského výboru Martin Doktor. Hotová jsou všechna sportovní stanoviště, dokonce i velodrom, o jehož včasném dokončení byly pochyby největší. Právě ale ještě na něm budou nutné detailní úpravy, které pořadatelé před dvěma měsíci ohlásili. Chybí třeba místa pro komentátory a tisk.

Kvůli viru odřekl už McIlroy. Kdo se přidá?

Světová zdravotní organizace (WHO) i nadále drží vyjádření nad tím, že zrušení nebo změna lokace konání olympijských her nijak výrazně neovlivní riziko rozšíření viru Zika. Ani to bohužel některé účastníky zrovna neuklidnilo. Hvězdný golfista z Irska Rory McIlroy tak například svoji účast odřekl, a otázkou zůstává, kdo ho bude následovat. Těhotné ženy WHO i brazilské úřady samozřejmě od účasti na hrách odrazují, jelikož riziko pro ně je stále reálné.

Světoznámý golfista nedojede

Světoznámý golfista nedojede

Rizikové mohly (můžou) být i peníze

Naprosto reálnou se ale stala finanční krize, kterou stát Rio de Janeiro před olympiádou vyhlásil. Z tohoto důvodu se také například oddálilo dokončení výstavby prodloužené linky metra. Prozatímní brazilský prezident Michel Temer však naštěstí při jeho návštěvě Ria prohlásil, že na žádný z úkolů nutných pro úspěšný průběh her nebude mít krize vliv. Ohrožený nebude ani žádný z olympijských projektů, jako například dostavbu zmíněného velodromu a dalších drobnějších úprav. Jediným rizikem tak pro Rio stále zůstává doprava a možné odhlašování dalších sportovců z důvodu obav z nakažení komáry přenášeným virem.

Myslíte, že Rio stihne dokončit metro? A kdo další podle vás odřekne?

Autor: Jan Marek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

10 nejbohatších sportovců světa. Kdo si utírá zadek bankovkama?

Mrtvá olympijská města. Tyhle sportovní vesnice chátrají!