6 věcí, které si po EURU 2016 budeme rozhodně pamatovat!

EURO se konalo v deseti francouzských městech od 10.6. do 10.7. Zápasy navštívilo 2,4 miliónu diváků a nejlepším střelcem se stal Antoine Greizmann s e šesti brankami. Vyhráli nečekaně Portugalci, čímž se splnil sen nejslavnějšího z nich, Cristiana Ronalda, na velkou reprezentační trofej. Na které momenty ale rozhodně nezapomeneme?

1. Konec pohádky o perfektním trenérovi

Český tým jel na EURO bez ambicí. Nálada byla taková, že jsme počítali, že po alespoň trochu slušném výkonu skončíme i tak ve skupině. Jak se říká, prohrát se ctí… Nicméně i přes tyto myšlenky jsme stále měli něco v záloze. Chlapíka, o kterém jsme si mysleli, že to ošéfuje. Svůj lišácký instinkt ukazoval v Plzni. Proto ležela část nadějí na dobré výsledky na bedrech trenéra Pavla Vrby, v pořadí druhého spasitele českého fotbalu hned po Ivanu (Al-)Haškovi. Stal se téměř přesný opak. Trenér zklamal.

Na EURO přivezl údajně nesourodou, starou a rozhádanou partu a to co jsme mu pár let tolerovali, tedy zcela nulová sebereflexe, namyšlenost, ukřivděnost, paranoia a absolutní neschopnost komunikace s médii, se právě ve Francii projevily v plné své kráse. Čekali jsme, že nepostoupíme ze skupiny. Ale že předvedeme nejhorší fotbal ze všech týmů na turnaji přičemž dva postupující týmy z naší údajně ultra silné skupiny skončí hned v dalším kole playoff, čekal málokdo.

Trenér pak brečel nad tím, že kvalita české ligy je tristní. Jako by zapomněl, že se třeba vloni Sparta dostala mezi 8 nejlepších týmů evropské ligy. Krom toho ani Islanďané ani Maďaři nehrají za světové kluby a předvedli na Euru mnohem více, než my. Korunku tomu všemu balastu přidal předseda svazu Pelta, který ještě vše omlouval, jakoby nechtěl, aby bublina kolem pana Vrby praskla. Musela. Vrba je v Machačkale a český reprezentační fotbal tam, kam se za poslední léta svými kroky pod taktovkou absolutních amatérů vysloveně dere… v žumpě.

2. Teplákový strejda vyučuje gólmanskému řemeslu

Ale teď přistupme spíše k radosti, jakou zažívaly ostatní státy. Podobně jako tomu bylo v případě zfilmovaného příběhu Orla Eddieho, tak i na tomto EURU se našel příběh totálního outsidera, který svět uchvátil velkými výkony a vlastně i svérázným přístupem. O Gáboru Királym se před turnajem vědělo jen to, že hrál v několika spíše průměrných evropských týmech a stane se nejstarším hráčem v historii Eura. A mít v bráně 40letého gólmana zdánlivě nevypadá jako největší výhoda.

Nicméně Király předváděl neuvěřitelné zákroky a prakticky okamžitě se tento plešatějící chlapík stal miláčkem publika. Vytvořil si dokonce svoji poznávací značku. Chytal v dříve velmi populárních teplácích, proto se začalo říkat, že chlapík z devadesátých let učí nafintěné primadony, jak se to má dělat. Pár dní dokonce hromada lidí v Maďarsku chodila do práce v teplákách.

3. Nájezdníci ze země s populací o něco menší než Brno

Před turnajem se mnoho „odborníků“ pozastavovalo, zda není rozšíření šampionátu z 16 na 24 týmů problém. Ostatně, co na Euru dělají Maďaři, Velšané nebo Islanďané? Tedy reprezentace zemí, o kterých se myslelo, že jim to s míčem moc nejde. A heleme se co se stalo. Maďaři senzačně postoupili ze skupiny z prvního místa. Velšané skončili celkově třetí. A Islanďané? Země, kde žije 330 tisíc lidí postoupila ze skupiny a do cesty se jí postavili reprezentanti Anglie, jejíž populace je 160x větší. Nicméně právě statní Islanďané utkání zcela ovládli a ukázali světu nádherný příběh. A to ten, že když cokoliv děláte se zapálením, houževnatostí a hlavně s radostí, můžete dosáhnout velkých cílů. Ten den slavila na stadionu vítězství 2:1 nad hrdým Albionem desetina všech Islanďanů. To je jako by za naši repre vyrazila téměř celá Praha. A přestože hned ve čtvrtfinále vypadl Island s domácí Francií vcelku jednoznačně 5:2, prožili si hráči při příjezdu domů „svoje Nagano“.

4. Noční můry evropského šampionátu

Snad před žádným podobným šampionátem nepanoval takový strach z teroristických útoků. Není se čemu divit. Lidé mají ještě v čerstvé paměti útoky na Charlie Hebdo, klub Bataclan nebo na bruselském letišti. Proto Euro provázela mimořádná bezpečnostní opatření. Nicméně bohudík se nic výrazného nestalo. Jediné útoky, které tak Euro 2016 zažilo byly od otravných nočních můr při finálovém zápase. Noc před ním totiž pořadatelé nechali rozsvícená světla a tak se sice nevinná, ale extrémně otravná zvířátka přesunula na stadion Saint-Denis. Poslední zápas turnaje se tak pořadatelé rozloučili s nejednou noční můrou…

5. Pálení auťáků

Krom terorizmu klid pořadatelů ohrožovalo nevyzpytatelné obyvatelstvo sladké Francie. Dřívější koloniální velmoc má na svém území skutečně pestrou škálu lidí s různě kvalitními myšlenkovými pochody. Proto když nebylo několik tisíc lidí vcelku logicky vpuštěno do přeplněné fanzóny u Eiffelovy věže, vydala se horda lidí alespoň do ulic ukázat kapacitu svých mozkoven. Bezmála hodinu zapalovali a převraceli auta, nechali se mlátit od policistů a odhodlaně dýchali slzný plyn. Jak typické. Krom této události se konalo mnoho demonstrací a stávek za lepší platy. Život na některých místech Francie je cokoliv, jen ne jednoduchý.

6. Klub přátel defenzivního fotbalu

V průběhu turnaje to byl pocit, na jeho konci již statistická jistota. Byli jsme svědky nejdefenzivnějšího turnaje za posledních 20 let. Patrně za to mohl pozměněný formát základních skupin, kdy měly možnost postoupit i čtyři týmy z třetích pozic ve čtyřčlenných skupinách. Proto bylo méně „odevzdaných“ zápasů a přibylo tak remíz i hubených výher. Bylo vstřeleno pouze 2,13 branky na zápas, přičemž průměr turnajů mistrovství světa a mistrovství Evropy je 2,43.

V tomto směru bylo horší pouze z českého pohledu hořko sladké EURO 1996, kdy padlo pouze 2,06 branky na zápas. A teď ta nejskloňovanější zajímavost. Vítěznému Portugalsku stačilo k vítězství vyhrát v základní hrací době pouze jeden zápas. Za 7 zápasů vstřelili pouze osm branek, což dělá pouze 1,14 gólu na zápas. Pro srovnání stříbrní Francouzi vstřelili čtrnáct branek, což dělá dva góly na zápas.

A co nejvíce fascinovalo na Euru vás?

Autor: DJ

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Fotbalisti jako zvrhlíci! Znáte jejich sexuální hříchy?

EURO 2016 a jeho největší hádanky – pojďte je rozlousknout!