Je přátelství na Facebooku skutečně důležité?

Americká umělkyně se vydala do světa poznat své online přátele. Na cestách strávila skoro pět let a odnesla si cenné zkušenosti. Na co přišla?

Mnozí jich máme několik set, spousta z nás dokonce několik tisíc. Jenže kolik „přátel“ z Facebooku skutečně považujete za blízké osoby? Na kolik z nich byste se spolehli, kolik jste vůbec viděli osobně? Facebook za poslední dekádu dokázal slovo přátelství poměrně výrazně devalvovat, za přátele kvůli němu považujeme i ty, kteří jsou nám na hony vzdálení, ať už místně, či názorově. Američanka Tanja Hollander se rozhodla toto téma prozkoumat skutečně neotřelým způsobem.

Skuteční přátelé

Fotografka a umělkyně se koncem roku 2010 zamyslela nad tím, kolik svých přátel z Facebooku skutečně zná a jak jsou pro ni důležití. Tou dobou měla na svém profilu celkem 626 přátel a tahle inspirativní dáma se je rozhodla všechny navštívit. A jelikož mezi nimi měla hodně umělců, pořádně se nacestovala. Projela celkem 12 zemí napříč čtyřmi kontinenty a ocitla se také ve 43 státech USA. Tuhle pouť za přátelstvím dokumentovala na sociálních sítích, a jelikož také musela být z něčeho živá, uspořádala kampaň na Kickstarteru. Podařilo se jí vybrat dostatek peněz na tvorbu celého filmu o jejích zážitcích. A co si z toho odnesla?

Možná to bude znít překvapivě, ale podle ní není mezi online a offline přáteli rozdíl. To, že někoho pravidelně vídáte naživo, prý neznamená, že je vám nutně bližší. Tanja vyzdvihla sílu sociálních sítí a moderní komunikace, která umožňuje navázat pevná pouta i přes internet. A oproti původním očekáváním si nakonec z projektu s názvem „Are you really my friend?“ (Jsi opravdu můj přítel?) odnesla mnohem více – své přátele totiž poznala mnohem lépe, odhalila jejich zvyklosti, regionální zvláštnosti a pohostinnost. Tuhle zkušenost následně mnohokrát zúročila ve své tvorbě. Poslechněte si o jejím přístupu sami:

Vědecká opozice

S tímhle přístupem tak úplně nesouhlasí profesor psychologie na Oxfordu Robin Dunbar. Ten totiž před časem přišel s takzvaným Dunbarovým číslem, podle kterého dokážeme udržovat stálé vztahy jen asi se 150 lidmi zároveň. To se týká známostí ze skutečného světa, ovšem loni Dunbar přišel se studií, která tato zjištění potvrzovala i v online prostředí. Navzdory vyšší jednoduchosti komunikace přes internet, díky které člověk nemusí řešit tolik překážek jako naživo, se přes tento počet stálých kontaktů dostává velmi těžko. Dunbar argumentuje hypotézou sociálního mozku, podle níž člověk nezvládne investovat do udržování většího množství vztahů.

Jak se na tuhle otázku díváte vy? Kolik svých kontaktů na sociálních sítích považujete za skutečné přátele? Napište nám pod článek.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT:

Sociální sítě jako zhouba naší generace? Jakou cenu za ně vlastně platíme?

Svoboda slova? Pro sociální sítě to neplatí! Proč na svém profilu musíte mlčet?