Jana Preissová: maminka z komedií je dávno babičkou

Sedmdesátá léta nepatřila k nejradostnějšímu období našich dějin. I na nich se však pár světlých bodů najde, například některé filmové komedie. Filmaři, kteří se dobrovolně vzdali jakýchkoli pokusů o provokace režimu či narážky na tehdejší poměry dostali relativně volnou ruku, a tak vznikaly rodinné filmy, které se odehrávají v idylickém světě. Nesnaží si zadat, chtějí jen bavit.

Jana Preissová

Do téhle kategorie spadá dvojice filmů „Jak vytrhnout velrybě stoličku“ a „Jak dostat tatínka do polepšovny“, ve kterých září krásná Jana Preissová.

Film vyměnila za dabing a divadlo

Dnes už Jana Preissová netočí. A upřímně se není čemu divit, letos oslavila už dvaasedmdesáté narozeniny. V poslední dekádě si z filmového půstu udělala jedinou výjimku, zahrála si větší roli ve snímku Ženská na vrcholu.

Věnuje se však dabingu, občas se objeví v televizních seriálech. A hlavně je členkou činohry Národního divadla. Na jevišti ji můžete vidět v inscenacích Král Oidipús, Kytice, Noční sezóna, Pýcha a předsudek nebo Křehkosti, tvé jméno je žena.

Kromě divácké přízně se může Jana Preissová pochlubit i přízní odborné kritiky. V roce 1994 získala Českého lva za vedlejší roli ve filmu Řád. Za dabing má doma dvě Ceny Františka Filipovského z let 1995 a 1998. A úspěchy sklízí Jana Preissová také na prknech, která znamenají svět, ať už na domovské scéně, nebo při četných hostováních v jiných divadlech.

↓ POKRAČUJTE NA DALŠÍ STRANU >