James Bond je fosílie. Technologický pokrok z 007 udělal agenta nulu!

Když si filmový Bond vybíral vybavení do akce, měla pro něj agentura vždy celý sklad šikovných věciček, od smrtelných deštníků, přes falešné otisky prstů, až po vytuněné sporťáky. V každém z filmů byla nabídka špiónských gadgetů trochu jiná, s jistotou vám však říkáme, že všechny Bondovky s rokem výroby 2000 a starší, by dnešní agenti považovali přinejlepším za úsměvný závan dávné historie.

Podle odborníků za touto skutečností stojí především překotný technologický rozvoj, s nímž jde v ruku v ruce transformace činnosti a pracovní náplně samotných špionů: vždyť dnešní smartphony sdružují tolik funkcí a výpočetního výkonu, že hravě zvládnou vše, co byste ještě před nějakými 15-20 lety museli provádět na X specializovaných přístrojích.

Názorným příkladem za všechny je odposlech. Dříve bylo nutno přilepit si před schůzkou se sledovaným subjektem na tělo speciální odposlouchávací zařízení a doufat, že vás  zločinec během večeře neodhalí. Stačilo by porozepnout košili, nebo se s ním na pozdrav obejmout a je z váš žrádlo pro ryby. Dnes se mikrofony dají skrýt úplně do všeho (náušnic, knoflíků a dokonce i pod klasickou náplast). Vlády, agentury a samotní špióni se logicky snaží i nadále udržet špičkové technologie pod pokličkou a skryté před zrakem veřejnosti, v informační době to ale mají těžké. Trošku jsme tedy pátrali a máme pro vás pár zajímavých informací (jasně, víme, že to není zdaleka všechno, ale nejsme encyklopedie NSA):

Vizuální odposlech

Chytré hlavičky z University of Texas před pár lety zkoumaly možné alternativy k odposlechu audia. Co použít, nechceme-li se spoléhat na zvukový záznam a mikrofon? Foťák! V místnosti, kde se odehrává klíčová konverzace prý stačí jednoduše fotit okolí speciálním fotoaparátem z jejich dílny.  Ten dokáže zaznamenat hlasem způsobené vibrace, které jsou pouhým okem neviditelné. Ty lze posléze laboratorně analyzovat a rekonstruovat tak, že získáme kompletní záznam rozhovoru. Fíha!

Hackování života

Zdravotnické přístroje a vybavení (včetně implantátů, inzulínových pump a dalších životně důležitých zařízení) lze nabourat a převzít nad nimi kontrolu. A prý to ani nemusí být tak složité. Na konferenci Black Hat Security to v roce 2011 ukázal jistý hacker jménem Jerome Raddclife. A ačkoli se stát(y) a vládní zdravotnické organizace docela snaží zajistit, aby k tomu v budoucnu nedocházelo, stále jsou tam, co vždycky – o tři kroky pozadu za hackery. Pro špióna nic moc, pro takového teroristu musí být možnost někomu takhle vypnout pumpu perfektní. Co říkáte?

Další Enigmu tu nechceme!

Co je pro špióny naopak stěžejní, to je zajištění co možná nejutajenější komunikace se spolupracovníky (a také zaonačení možnosti napíchnout se na komunikace celého zbytku světa). Zatímco většina šifrované komunikace jde i přes snahy expertů nějakým způsobem zachytit, kvantové šifrování (stojící na principech kvantové fyziky) je podle mnohých možno zdokonalit natolik, že jej neprolomí vůbec nikdo. Kvantová kryptografie je známa už z 90. let minulého století, přesto byla prozatím rozvíjena především v teoretické fázi. Ale kdo ví, kdo všechno už tento typ šifrování využívá dneska…

V 21. století se prostě neschováte

Smutnou pravdou je, že vláda (minimálně ta americká v zastoupení NSA ) má prostředky, díky nimž pro ni hranice vašeho soukromí znamenají asi tolik, co ranní odchrchlání. Kromě jiného již zdokonalují technologii, která umožní telefony „odposlouchávat“ nikoli pomocí mikrofonu, ale za použití precizních gyroskopů ve smartphonu (takže telefon nemusí žádat o povolení k využívání mikrofonu a nevzniká žádné podezření). Princip je tedy podobný jako u výše zmíněného projektu „vizuálního odposlechu“ z dílny texaských vědců – také se nejprve zaznamenávají hlasové vibrace, které se pak převádí zpět na hlas. Akcelerometry v chytrých telefonech lze zas s úspěchem využít k zjištění toho, kde se právě nacházíte (opět bez špetky podezření).

Co říkáte? Obětujete své soukromí a jste pro vládní dohled nad vším, nebo nepodléháte atmosféře strachu a stojíte si za tím, že nikdo nemá co vás sledovat?

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Tajné agentky: děvky ve službách státu nebo neohrožené hrdinky?

Nejpůsobivějších 20 snímků roku 2016 podle agentury Reuters