Jaký byl osud legendárního kytaristy Radima Hladíka? A jaký je aktuální nový hudební výběr, obsahující dosud nepublikovaný studiový záznam?

Radim Hladík byl podle mnohých jedním z nejlepších českých kytaristů. Stál u zrodu legendární české kapely Blue Effect. Jak to bylo s kapelou? Právě také vychází rozsáhlá kompilace, která zachycuje celé hudebníkovo působení. Obsahuje i nalezený materiál, 15 let starý studiový záznam, který poprvé spatří světlo hudebního světa. Máte se na co těšit.

Radim Hladík

Úspěch od samého začátku

Jsou to právě dva roky, co zemřel známý český kytarista Radim Hladík. 13. prosince by mu bylo 72 let. Oblíbený hudebník stál u zrodu legendární české kapely Blue Effect v roce 1968, kterou založili Vladimír Mišík, Jiří Kozel a Vlado Čech. Hned poté se připojil Radim Hladík a Miloš Svoboda. Skupina sklízela okamžitě po svém objevení jednu chválu za druhou. Na 2. československém beatovém festivalu získala ceny za objev roku, kapela sezony, a Radim Hladík se stal hudebníkem sezony. Hlavní osobností i autorem skupiny se stal poté, co ji Vladimír Mišík opustil.

Cesta k Blue Effect

Radim Hladík začal hrát už jako patnáctiletý ve skupině Komety. Poprvé vystoupil jako profesionál v klubu Olympik v roce 1964. Tou dobou začal studovat na pražské konzervatoři, tu ale nakonec nedokončil. Do povědomí českého bigbítu se zapsal s opěvovanou kapelou Matadors ve druhé polovině šedesátých let. Už zde zpíval kromě Karla Kahovce i Vladimír Mišík. Po rozpadu Matadors se dalo dohromady uskupení Blue Effect. Jednou z nejznámějších písní té doby je skladba Sluneční hrob, kterou musí znát skutečně každý. Během normalizace byla skupina nucena v roce 1971 změnit svůj název, který byl trnem v oku režimu. České jméno kapely tak bylo Modrý efekt, a její členové ho kvůli lehčí výslovnosti zkracovali na M. Efekt.

V kapele se během let vystřídalo spousta známých hudebníků té doby. Stálým bodem zůstával vždy Radim Hladík. V roce 1981 pak přišel útlum, skupina již žádné nové album nevydala a v roce 1990 ukončila činnost. Hladík poté spolupracoval s folkovými hudebníky, hlavně s Jaroslavem Hutkou.

V roce 2004 pak Blue Effect obnovil činnost. Hladík se obklopil mladšími hudebníky a na post zpěváka byl obsazen Jan Křížek. Ten také oznámil konec působení kapely v prosinci 2016, když Radim Hladík zemřel.

Poslední nevyužitý materiál nalezen

V těchto dnech vychází rozsáhlá kompilace, která zachycuje celé působení Radima Hladíka. Box obsahuje 4 cd a nabízí tvorbu s kapelou Blue Effect, divadelní hudbu, hudbu k filmům nebo folk. Zkrátka průřez vším, na čem Radim Hladík pracoval. Na výběru skladeb se zásadním způsobem podílela manželka Radima Hladíka Zlata Hladíková i jeho syn, Radim Hladík ml., který je oceněný čtyřmi Českými lvy za filmovou hudbu. Společně s dcerou Lucií Hladíkovou a editorem Karlem Denišem vybírali ze stovek hodin záznamů. A k tomu navíc zbrusu novou skladbu Probuzení. Jedná se o 15 let starý studiový záznam Radima Hladíka, ze kterého zůstal kytarový part a melodie. Tento rok pro ni napsal text zpěvák Michal Hrůza, který ji následně nazpíval, a rytmiku natočili poslední členové sestavy Blue Effect, basák Vojtěch Říha a bubeník Václav Zima.

Má hra

Kompilace nese název Má hra, podle první skladby z alba Nová syntéza. Blue Effect tuto skladbu nahrál v roce 1971, a proslavila se po celém světě díky francouzskému projektu One-T, který na skladbě Má hra bez svolení vystavil hudební kompozice The Magic Key a Music Is The One-T ODC. Spousta posluchačů tak ani netuší, že je autorem právě Radim Hladík.

Známý hudebník byl všemi milován nejen pro svou precizní a vždy přesnou hru na kytaru, ale i kvůli své skromné a pokorné povaze.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Velcí básnící ještě nevymřeli! Myslíte si, že se na poezii nedá vydělat? Atticus je senzací sociálních sítí! Proč se skrývá za maskou?

Zemřel Stan Lee, duchovní otec komiksových hrdinů Marvelu. Co se stalo? Které superhrdiny vymyslel jako první a jakého měl nejraději?