Recept pro úspěch: Vypilujte své sebevědomí k dokonalosti

Každý z nás chceme být úspěšný v tom, co děláme anebo s čím máme v plánu začít. Pro to, abychom takoví skutečně byli, je důležitá nejen naše snaha či nadšení, ale především zdravé sebevědomí, které je tím správným motorem pro nastartování úspěchu. Jak jej získat?

“Základem úspěchu skutečně je sebevědomí, ale ne takové, které si namluvíme a rozhodneme se, že mu budeme věřit. Klíčem k úspěchu je správný odhad vlastních schopností a efektivní zacházení s nimi. Vysoká důvěra ve vlastní schopnosti, která odpovídá naší zkušenosti, je velkým hybatelem našich životů a zárukou správně zvoleného směru naší budoucnosti.” citováno z webu Psychologie.cz. 

Prakticky neustále se snažíme dosáhnout úspěchu. Menšího i většího. V některých situacích, kdy máme vše zajeté v rutinních kolejích, je právě snaha o úspěch novou motivací a příležitostí, jak zpestřit svůj život a možná být o něco spokojenější. Někdy ale stojíme na úplném začátku, a to třeba v důsledku toho, že jsme přišli o práci nebo se třeba rozešli s dlouholetým partnerem. Obzvlášť v současné době, kdy jsme byli, a z určité části i jsme, pod tíhou doby “covidové”, je právě takové téma značně aktuální. Spousta lidí najednou čelí nepříjemné situaci, zároveň stojí před novou výzvou – začít znovu a znovu uspět. A není nic nového pod sluncem, že právě sebevědomí je otcem úspěchu, a právě bez něj to tak snadno nepůjde. Poradíme vám, jak vypilovat své sebevědomí k dokonalosti.

Důležité je být vždy sám sebou 

V okamžiku, kdy chceme získat ztracenou sebedůvěru, mnohdy podléháme tomu, že se snažíme změnit na základě zpětných vazeb z okolí. Má to souvislost s takzvaným centrem hodnocení k sobě, kterým se zabývá Carl Rogers.

Carl Rogers je zakladatelem psychoterapie zaměřené na člověka, v němž odhaluje, že lidé jsou odlišní podle toho, zda mají vnější či vnitřní centrum hodnocení. Spousta jedinců mívá tendence myslet si o sobě něco a také jednat podle toho, jak jsou hodnoceni svým okolím. A to je nepochybně špatně. Jakmile se od tohoto oprostíme a nastavíme si centrum hodnocení pouze uvnitř nás, máme z poloviny vyhráno. Jedině tak můžeme ovlivnit sami sebe a stát se opravdovým kapitánem lodi. Pak už jen zbývá naučit se pracovat sám se sebou a malými kroky směřovat tam, kde chceme být. Tak snadné, ale ani tak těžké to není. Co nám ale v tu chvíli pomůže?

Vytyčte si malé cíle 

V rámci tréninku pro znovuzískání sebevědomí je vůbec nejlepší naučit se ve svém životě plánovat, pokusit se stanovit si nejprve malé cíle a stát se vlastním vítězem. Ostatně vzpomeňte si, když jste třeba během školního závodu předběhli Tondu z 5.B. Nezáleželo přitom na tom, jestli vás pochválila paní učitelka. Vy sami jste v tu chvíli cítili pocit štěstí, úspěchu a radosti z toho, že se vám to povedlo. A přesně o to jde. O váš pocit radosti z vlastního úspěchu. Dávkujte si tedy své cíle po kouskách a postupně je zvyšujte na vyšší level. Každé splnění cílů ve vás probudí velkou motivaci a krok po kroku navýší vaše sebevědomí.

Naučte se chválit 

Říká se, že samochvála smrdí, ale to možná platí u těch, u kterých sebevědomí překonalo zdravou mez. V opačném případě je pravidelná chvála opravdu na místě. Ostatně nikdo vás nepochválí lépe, než my sami.

Za předpokladu budování sebevědomí je skvělé naučit se alespoň každý den pochválit, klidně i za maličkosti. Naprostý ideál je řekněme jedna až dvě pochvaly za den, protože, jak se říká, nic se nemá přehánět. Pochvala však musí vycházet vždy od vás, z vašeho vlastního přesvědčení. 

Analyzujte názory a kritiku

Není pochyb o tom, že konstruktivní kritika od okolí je vždy ku prospěchu. Na vás ovšem je, abyste se každou kritiku naučil rozklíčovat a objevil v ní buďto určitou hodnotu anebo věc, kterou nemá význam jakkoli řešit.

Je kritika vůbec oprávněná? Má mi nějaký způsobem pomoci? Není to jen o tom, že mě někdo chce zbytečně potopit? Pokud kritika přijde, vyvarujte se pocitům uraženosti, zklamání a nedej bože k podvědomému přijetí, že je to skutečně pravda. Rozeberte vše do detailů a hledejte odpověď především v sobě, analyzujte celou situaci od hlavy až k patě. Vypracoval jste například úkol, ale svrhlo se na vás negativní hodnocení? Zeptejte se sám sebe, jestli jste skutečně udělal vše pro jeho splnění. Měl jste dostatečně podklady? Vychází hodnocení od kompetentního člověka? Právě díky těmto otázkám dosáhnete závěru, který vás buďto poučí do budoucnosti či vás zklidní a utvrdí v tom, že vás postoj byl opravdu správný. 

Pozměňte si slovník

S nízkou sebedůvěrou jde ruku v ruce také slovník, kterému zpravidla dominují výrazy plné nejistoty. A už jen samotné myšlení a podvědomí ovládané tímto přístupem nám může zhatit dobře mířenou cestu. Vyhýbejte se výrazům “Tohle nikdy nedokážu.”, “Pokud se to nepovede, tak…”. Snažte se v tomto ohledu vymazat negace, zkuste stát nohama pevně na zemi a dávat věcem šanci, určitou naději. Věřte si, a to i tehdy, kdy máte pocit, že je něco nad rámec vašich sil. V životě jste dokázal ledacos a i tohle se vám povede, i když to možná nějaký ten pátek potrvá. Vy to prostě zvládnete!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Psychologické triky, které se hodí mít v rukávu. Tahle pravidla komunikace vám usnadní život

I v těch nejvypjatějších situacích můžete působit jako zkušený matador. Jak si dodat sebevědomí, když máte srdce v kalhotách