Jak zhubnout? Receptem na úbytek váhy není jíst méně

Ve vyspělých zemích Evropy a USA se už nějakých 75 let lidé snaží hubnout a omezovat příjem kalorií dietami. Výsledkem je, že jsme všichni o něco tlustější. Kde je chyba?

jak zhubnout

Během pandemických karantén se tloustlo a otázka „Jak zhubnout“ se rázem stala víc aktuální než kdy dřív. Napříč celým světem, na západě Evropy a v USA se tloustlo drobet víc, než na východě Evropy a v Asii. Ale průměrná kila šla vzhůru u všech. U zhruba 40 % dospělé populace v maximu až o 3 kilogramy.

Není to v zásadě nic překvapivého: zajídání stresu; víc příležitostí k jídlu; domácí strava, při níž preferujeme to, co nám chutná. A taky méně pohybu, zavřená fitka a silně omezené možnosti k pořádnému cvičení. Z pandemie, která ještě pořádně neskončila, jsme vyšli s pocuchanějšími nervy a o něco kulatější. Otázkou je, co s tím dělat.

Dieta vám nepomůže. Nepomáhala nikdy

Myriam Wilks-Heegová, přednášející na univerzitě v Liverpoolu historii 20. století, nabízí dost nevšední pohled na problém, ze kterého se stala móda a ústřední otázka zdravého životního stylu. Diety. Které, a to nejen podle ní, nezabírají. Lidská populace se díky civilizaci vyvíjí, technologicky roste a mění její možnosti a nároky.

Takže jen zaříznutí přísunu kalorií ke zdraví nebo hubnutí nestačí, a nejsou podle ní ani vhodnou odpovědí na kila nabraná během karantén. Přírůstek váhy a dietetické úvahy moderních výživových poradců se totiž za posledních 75 let nikam neposunuly.

V podstatě pořád definují jako jedinou příčinu vzrůstu tělesné hmotnosti krajně zjednodušující rovnicí: „Kolik kalorií jde dovnitř, tolik musí jít i ven.“ Tloustne se proto, že do sebe dostáváme víc kalorií, než spálíme. Abychom netloustli, musíme do sebe tedy dostat jen tolik kalorií, které stačíme zužitkovat…

Smysl to dává. Obezita je totiž problém, který přináší zásadní zdravotní komplikace. Jenže bojovat s populační nadváhou omezením příjmu kalorií, jak se snažíme, už smysl nedává. Proč? Nefunguje to.

Po válce přešla Evropa na diety, a od té doby tloustneme

Od 50. let a prvních diet, kdy se začalo bojovat za snížení příjmu uhlohydrátů, nebo 70. let, kdy se nepřítelem stal tuk v potravě, zatím utěšeně průběžně tloustneme. Náš příjem kalorií přitom až do extrémů ořezáváme. Současný člověk jich přijímá 4- 3x méně, než naši předci ve středověku, 3x-2x méně, než v předminulém století a 2x méně, než ve 40. a 50. letech minulého století.

A zatímco dřív obezita byla výjimkou, dnes jsme na západě Evropy a v USA populací tlouštíků a celospolečenská obezita má epidemický charakter.  Proto si  Wilks-Heegová troufá říct, po 75 letech a stovkách módních diet, které za tu dobu proběhly, troufá říct, že diety a omezování příjmu kalorií nefunguje. Protože zatím – čím více hubneme a blázníme s dietami – tím více jako populace tloustneme. Chyba, příčina, totiž leží někde jinde.

Chcete zhubnout? Jezte cokoliv, ale dejte si do těla

Na druhé straně kalorické rovnice. Ne na úrovni příjmu kalorií (který úporně omezujeme), ale na straně výdeje energie. Naši předci ve středověku se stravovali naprosto nemožně monotónní a stereotypně nepestrou stravou, v úhrnu až k 6000 kcal denně, a špíčky byste u nich hledali marně. Jak to? Odpovědí je 12 hodin fyzické dřiny do totálního vyčerpání, 6 dní v týdnu. Práce od nevidím do nevidím byla vlastní lidem i před dvěma staletími.

A v těch 40. a 50. letech, když už jsme začali pohodlnět? To pořád ještě bylo o pěší chůzi, vybíhání schodů bez výtahů, tahání plných nákupních tašek v rukách a osobním obcházení krámů. Ne o převážení vlastního pozadí z místa na místo on-line nákupech.

Naši předci trávili „v interiéru“ maximálně 20-30 % času svého života, vystaveni nepohodlí proměnlivého počasí. My jsme v klimatizovaném prostředí hezky pod střechou 90 % svého času. A to je ten rozdíl. Pokud nechceme tloustnout, nemá už cenu ubírat na příjmu kalorií. Tam už se stejně blížíme k limitům.

Na čem musíme přidat je pohyb a pobyt venku, fyzická námaha a pořádná práce. Z pandemických nabitých kilogramů vás nevykřeše žádná dieta. Dieta, uměle vyvolané trýznění a snižování příjmu potravy totiž nefunguje a nikdy nefungovalo. Fyzický pohyb ano, a předchozí staletí to jasně dokládají.

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

5 nejšílenějších cest ke zhubnutí. Už jste je zkusili?

Zhubněte hrou! Jaké herní konzole vám vytvarují postavu boha?