Jak zařídit koupelnu pro chlapa samotáře?

Existuje mylná domněnka, že zařizování koupelen je ryze ženskou záležitostí. Koupelna by měla být čistá, voňavá a uspořádaná. To jsou vlastnosti, na kterých podle zaběhnutých stereotypů záleží více ženám. Ale jsou zde také koupelny v bytech chlapů samotářů. A ty mohou taky vypadat stylově.

koupelnu

Byty chlapa samotáře, to nemusí být místo konání nekonečných večírků nebo domov člověka, který rezignoval na vše. Máme rok 2022 a své bydlení si hledají jedinci z řady generace mileniálů. Žít v bytě sám je pro ně někdy otázku osobní volby. Jsou to často lidé úspěšní, obratní, lidé s vlastním názorem a vkusem. Chtějí se ve svém bytě cítit dobře. Jejich koupelna by tedy měla být tip top, funkční a stylová. Co by tedy mělo takovou koupelnu charakterizovat?

Základní teze

Koupelna chlapa samotáře by mohla být zařízena jednoduše a minimalisticky. Nemusí zde být tolik pozornosti věnováno úložném prostoru. S případnou výjimkou přesvědčených metrosexuálů toho chlap z oblasti kosmetiky tolik v koupelně nepotřebuje. Z předmětů každodenní potřeby stačí mít u umyvadla v dosahu ruky zubní kartáček a pastu, deodorant, holicí strojek, pěnu a vodu po holení. Ve sprše je pak stálým rezidentem sprchový gel a šampon. Ostatní kosmetické pomůcky pak lze schovat – vhod přijde skříňka pod umyvadlo.

Chlap samotář může mít ve své koupelně vanu i sprchu, protože někdy je nálada na koupel, někdy zase na sprchu. Může zde mít i bidet, který poskytuje neocenitelné služby v oblasti intimní hygieny. Může, či spíše musí mít také velké zrcadlo (navzdory stereotypům, že tento doplněk chlapi nepotřebují).

Při výběru vybavení také musíme pamatovat na to, že chlap žijící v bytě sám zdaleka nemusí být zavilý vlk samotář. Do jeho hnízdečka často zavítají návštěvy. A nezřídka jsou to ženy. I na to koupelna musí být připravena. Na každou ženu zapůsobí, když je koupelně vkusně uspořádaná a nic důležitého v ní nechybí.

koupelnu

Barvy a tvary

Typicky mužskými barvami jsou barvy studené a tmavé. Nejčastěji se v koupelnách ozývají modrá, šedá, hnědá a černá. Světlé barvy mohou také fungovat, ale většina chlapů je použije tak, aby vytvořily vyváženou harmonii s tmavšími odstíny.

Samozřejmě, vždy záleží na osobnosti. Pro aktivního, kreativního jedince mohou neutrální barvy v koupelně působit mdle. Jak již bylo řečeno, koupelna je místem, kde se relaxuje. Právě zde musí jedinec zvolit takové vizuální uspořádání, ve kterém se cítí dobře. Oranžová nebo červená proto nejsou zcela zapovězeny. Ideální je vybrat dvě barvy a jich se při zařizování koupelny držet.

Co se týče tvarů, muži preferují více ostré linie a pravé úhly, na rozdíl od žen, jimž se líbí spíše zaoblené tvary. Stále více se v koupelnách prosazuje industriální design, který je z hlediska barev a tvarů pro chlapskou koupelnu dobrou volbou.

Materiály

Některé materiály mají tu vlastnost, že dobře zdůrazňují mužský, nebo ženský element. Pokud zůstaneme u toho mužského, musíme zmínit kámen, kůži a dřevo.

Kámen vytváří dojem sofistikovanosti. Je to přírodní materiál a každý kus je originál. Z kamene si lze vybrat prakticky cokoliv – umyvadlo, vanu i doplňky. A také kamenný obklad stěn a podlahy. Ač kámen na někoho působí studeně, má nízký tepelný odpor. Kamenná podlaha je proto dobrá pro podlahové vytápění.

Kůže je přepychová. Je to nadčasový materiál, který se snadno kombinuje s jinými materiály a dobře sedí do skandinávského, rustikálního i industriálního interiéru. Více prostoru dostává v jiných místnostech, v koupelně se ale může kůže objevit ve formě doplňků.

Dřevo je materiál, který milují ženy i muži. Rozdíl je v jednotlivých dekorech. Jako typicky mužský dekor je vnímán mahagon a dřeva v podobných odstínech barev. Pokud nelze v koupelně použít dřevo, pořád lze pořídit doplňky, které dekor dřeva imitují.

koupelnu

Rady na závěr

Muži mají rádi, když je prostor dobře organizovaný. Praktické jsou držáky ručníků, háčky a poličky. I když muž nepotřebuje tolik úložného prostoru, kromě umyvadlové skříňky na své nezbytné pomůcky potřebuje také ještě jednu koupelnovou skříň na ručníky a na jiné textilie. Majitel koupelny by neměl zapomenout ani na ventilátor a topení do koupelny. Populární jsou v současné době koupelnové žebříky.