Jak vypadá Warcraft zpoza názorů předběžných kritiků a diváků?

Miliony a miliony fanoušků herní série strategií Warcraft a navazujícího MMORPG dobrodružství World of Warcraft pomalu slintají před prahy kin. Dlouho očekávané filmové zpracování klepe na dveře, předběžné reakce z něj jsou zatím ale smíšené. Jak si proti sobě stojí tábor hráčů a nestranných diváků?

Dva tábory

Veškeré grandiózní a epické úvody asi můžeme odložit stranou. V pořadí čtvrtý režijní počin Duncana Jonese už s prvními ukázkami rozlomil na dva tábory jak zázemí herních fanoušků, tak i obyčejných diváků, kteří byli nadšení z neobvykle vyhlížejícího nového fantasy filmu. Na jedné straně se začala rýsovat spokojenost a nadšení ze skvělé akční podívané, pro druhé se ale na obrazovce bilo dohromady až přespříliš moc CGI efektů, ve kterých se utopilo cokoliv přirozeného.

warcraft-movie-dwarf

Někomu vadí, že lidé jsou ve filmu jako pěst na oko

Předprojekce pro zástupce obou dvou

Nadšení a obavy se držely ruku v ruce po mnoho dalších nových ukázek, klipů a super bowlů, a drží se spolu i nyní před branami velkých kinosálů. Zpoza nich už se k nám ale stihlo vrátit i několik málo šťastlivců, kteří se nějakým způsobem dostali před plátna dřív než kterýkoliv jiný běžný smrtelník. Vedle zkušených filmových kritiků připustila studia Blizzard Entertainment a Legendary Pictures právě také zástupce z řad věrných hráčů série Warcraft nebo World of Warcraft, aby tak pro veřejnost měla hodnocení z obou břehů. Ta nyní zajímají také nás.

3067954-img5

I když některé záběry vypadají dobře

Hráči byli spokojení, ale…

Pro výsledek nikdo z nás nemusí chodit daleko. Pro hrubé nastínění stačí navštívit filmovou databázi CSFD.cz, kam už několik málo z těch šťastnějších stihlo také přispět. Ačkoliv vás ihned po otevření stránky filmu uhodí do očí poměrně vysoko postavené procentuální hodnocení, až v komentářích se skrývá pravda o tom, že tak velké číslo mají z většiny na svědomí jenom samotní hráči. I oni sami koneckonců v komentářích popisují, že byli jako fanouškové herní předlohy velice spokojení, ale jejich přátelé v kině, kteří hru nehráli, tak úplně nesdíleli jejich nadšení. Alespoň ne všichni.

3067950-img1

Postavy prý nejdou příliš do hloubky

Běžnému divákovi sami nedoporučují

Pokračovat můžeme na zahraniční obdobu IMDB.com. Zde se dočkáme takřka stejného celkového hodnocení a obdobného fenoménu také v komentářích uživatelů. Dokonce i v recenzích registrovaných kritiků můžeme několikrát po sobě číst o tom, že Warcraft je film především pro herní nadšence, některé milovníky fantasy a méně potom pro běžné publikum. Tento názor zastávají také kritici ze známého internetového agregátoru filmových recenzí RottenTomatoes.com, kde zastoupení hráčů evidentně nebude nikterak četné, protože zde dostal snímek pouhých 21%.

508496-movie-trailer

Běžné diváky už nejspíš nespasí ani kouzlo

Je to loterie

Nakonec tak můžeme říct, že Warcraft bude pro jeho odvěké milovníky jistotou i v kině. Totéž ale neplatí pro nikoho, kdo není dopředu obeznámený alespoň se základními dějovými zápletkami a zvraty, jmény jednotlivých postav nebo zemí, ras a podobně. Podle popisu objektivních hráčů by se právě pro tyto diváky, kteří by s těmito věcmi nebyli obeznámení, mohl Warcraft stát tou onou CGI přesycenou podívanou s plochými charaktery a hrubě do sebe splácanou akcí, které se tolik obávali. 

Těšíte se na Warcraft a hráli jste hry, nebo ne?

Autor: Jan Marek