Jak efektivně vymalovat byt? S těmito radami nebudete potřebovat malíře

Již dávno neplatí, že byste si na vymalování celé domácnosti museli zvát profesionální malíře. Pomocí jednoduchých rad a tipů si můžete byt vymalovat svépomocí, protože se nejedná o vůbec nic těžkého.

jak vymalovat byt

Navíc sehnat narychlo šikovného řemeslníka nebývá v současné době jednoduché, protože malíři mají obrovské množství práce. Ve většině případů vás malování svépomocí vyjde levněji, a přitom mnohdy dosáhnete stejně kvalitního výsledku. Na co všechno si tedy dát pozor? A jak konkrétně vymalovat byt?

Jakou barvu zvolit do které místnosti?

Jedním ze základních úkolů před započetím malování je výběr barvy. Při současné šířce barevné palety není možné stanovit univerzální odstín pro každý typ místnosti, protože volba ve velké míře závisí na vašem osobním vkusu. Přesto byste měli následovat nepsaná pravidla, která určují, jaký barevní odstín se hodí do dané místnosti.

Do malých pokojů orientovaných na sever vždy volte světlejší odstíny, díky nimž se prostor opticky zvětší. Obrovským trendem posledních let je návrat tradiční bílé barvy. Ta vévodí především interiérům ve Skandinávii, ale postupně se dostává i do jiných regionů.

Klasické, nebo omyvatelné barvy?

Volba typu barvy bývá obvykle tou nejjednodušší. Většina z vás spíše váhá nad výběrem odstínu, ovšem typ barvy je předem určen podle konkrétní místnosti. Na výběr samozřejmě máte mezi klasickými barvami, s nimiž rozhodně neuděláte chybu, avšak těm začínají pomalu konkurovat moderní omyvatelné typy barev.

Ty se skvěle hodí do místnosti s vyšším provozem, což je typicky kuchyň, obývací pokoj nebo dětský pokoj. Až se dětem podaří na zeď něco vylít nebo se u nich začne projevovat kreativní talent, oceníte možnost zeď bez větších omezení umýt. Prostřednictvím vody a saponátu setřete z omyvatelné barvy prakticky cokoliv.

Jak spočítat spotřebu barvy?

Dalším velmi důležitým okamžikem při malování svépomocí je spočítání spotřeby barvy. Na tom také není nic těžkého. Stačí jednoduše spočítat plochu jednotlivých stěn u všech místností, které chcete daným odstínem vymalovat. S tímto číslem pak snadněji vyberete nejvhodnější balení barvy, protože většina barev obsahuje na obalu údaj o průměrné vydatnosti.

Tento údaj jasně říká, kolik metrů čtverečních plochy lze natřít jedním litrem barvy. Jenomže vydatnost barvy souvisí nejenom s konkrétním barevným odstínem, ale i s typem povrchu, protože na hrubší omítky spotřebujete větší množství barvy.

Je lepší malovat štětkou nebo válečkem?

V profesionálních i amatérských kruzích je to věčná otázka, na kterou ovšem neexistuje jednoznačná odpověď. Při malování budete potřebovat oba nástroje. V hůře přístupných prostorech kolem zásuvek, rohů nebo vypínačů více oceníte klasický štětec. Oproti tomu na velké plochy je lepší barvu nanášet prostřednictvím válečku.

Konkrétní typ válečku pak opět souvisí s hrubostí zdí a typem barvy. Renomovaní prodejci velmi často v technické specifikaci barvy doporučují jeden typ válečku.

Jak vymalovat byt? Základem úspěchu je dokonalé zakrytí

Naprosto zásadní částí úspěchu malování svépomocí je dokonalé zakrytí podlah a nábytku. Pro precizní zakrytí používejte vlnitou lepenku v kombinaci s maskovací páskou nebo kvalitní fólií. Pokud se vám zakrytí podaří zanedbat, čeká vás mnohahodinový úklid a sčítání škod, protože z textilu se zaschlá barva odstraňuje dost špatně. Zvlášť umytí omyvatelné barvy je velice náročné, takže si na dokonalém zakrytí dejte opravdu záležet.

V případě potřeby nezapomeňte ani na škrábání staré barvy nebo penetraci, která se ovšem využívá pouze u prvního malování nebo po odstranění starého nátěru. Důležitý je i výběr správného typu barvy a válečku.

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

GALERIE: Fantastické malování křídou na chodník

Když se nevinné dětské omalovánky dostanou do rukou dospělého (17 fotek)