Jak vybrat zásnubní prsten, který bude vaše partnerka milovat

Učinil jste rozhodnutí a chystáte se svoji vyvolenou požádat o ruku? V první řadě – gratulujeme! Možná se vám ovšem nyní honí hlavou různé otázky, se kterými si nevíte rady, mimo jiné i to, s jakým zásnubním prstýnkem před svou milovanou pokleknete a vyslovíte se. Výběr je dnes opravdu široký, proto se rozhodně nemusíte bát, že ten pravý klenot nenajdete. A náš průvodce vám pomůže postupně zúžit možné varianty až k tomu jednomu osudovému prstenu, který vaše milá už nikdy nebude chtít sundat.

Jak vybrat zásnubní prsten, který bude vaše partnerka milovat

Kolik do zásnubního prstenu investovat?

Možná jste také slyšeli, že by měl zásnubní prsten svojí cenou odpovídat jednomu, dvěma či třem měsíčním platům muže. Toto „pravidlo“ ale ve skutečnosti vzniklo v rámci reklamní kampaně společnosti DeBeers ve 30. letech 20. století. Držet se ho tedy určitě nemusíte, pokud sami nechcete. Statistiky uvádějí, že většina mužů sáhne po šperku zhruba v hodnotě svého výdělku za 2 až 3 týdny. Ať už si stanovíte jakýkoli limit, ideální bude rozumně zvážit vaše možnosti a potom vybrat ten nejhezčí šperk, který si můžete dovolit.

Vkus vaší přítelkyně jako alfa a omega výběru

Nyní se zaměřte čistě na svou milovanou. Všímejte si, jaké oblečení a doplňky nosí. Je něžnou romantičkou, která často sahá po jemných ozdobách? V tom případě se zkuste porozhlédnout mezi prsteny z růžového zlata. Jde o energickou ženu, která se nebojí být čas od času extravagantní? Pak by ji mohl okouzlit kámen výrazné barvy, třeba červený rubín nebo fialový ametyst. Pro milovnice klasiky vám radíme sáhnout po roky prověřeném zásnubním prstenu s diamanty, ten nikdy nevyjde z módy.

Zásnubní prstýnek volte i podle životního stylu

Při výběru také zvažte, jak moc je vaše partnerka aktivní, jaké činnosti běžně vykonává a zda předpokládáte, že prsten bude nosit neustále, nebo ho při některých aktivitách odloží. Pokud je sportovní typ a nechtěla by při každém horském výšlapu nebo výjezdu na kole šperk sundávat, osloví ji například jednoduchý zásnubní prsten z bílého zlata s kamenem v lunetovém neboli bezel usazení, tedy s kovovým lemem okolo. S tím se při pohybu nemusí bát zadrhávání a údržba je snadná. Jestli jde o dámu, která ráda vyráží do společnosti, ocení prstýnek v moderním halo designu, tedy s jedním ústředním kamenem doplněným menšími kamínky okolo, který na první pohled zaujme všechny přítomné.

Jak zjistit správnou velikost

Dostáváme se k úkolu, který se mnohým bude na celém výběru zásnubního prstýnku zdát nejobtížnější – tedy zvolit správnou velikost. Pokud vaše přítelkyně prsteny na prsteníčku běžně nosí, máte to o něco jednodušší, stačí si jeden nepozorovaně vypůjčit. Můžete ho vzít ke zlatníkovi, který jeho velikost zjistí pomocí tzv. trnu, nebo změřte jeho vnitřní průměr a ten si v milimetrech zaznamenejte.

V opačném případě bude ke změření zapotřebí více kreativity. Pomoci vám může provázek, dentální nit nebo jiný nepružný materiál, který kolem prstu přítelkyni omotáte třeba pod falešnou záminkou nebo ve spánku. Zapojit můžete i kamarádku, která při nákupech s vaší partnerkou nenápadně zastaví v klenotnictví a při obdivování krásných šperků zkusí vaší drahé polovičce hned několik prstenů, aby vám potom předala důležité poznatky o správné velikosti a případně i o preferovaném stylu. Pokud i tak budete váhat, volte raději velikost větší a ujistěte se, že je u zlatníka či prodejce možné šperk vyměnit či upravit tak, aby dobře padl.

Jak vybrat zásnubní prsten, který bude vaše partnerka milovat

zdroj: klenota.cz

Na co si dát pozor

Než se s našimi radami vydáte prozkoumávat zlatnictví, dáme vám pár tipů, co se vyplatí před finální koupí zkontrolovat. Pokud pořizujete prsten s diamantem, každý solidní prodejce by vám k němu měl poskytnout certifikát pravosti vydaný gemologickou společností. Nezřídka tyto certifikáty doprovázejí i další drahé kameny. S nimi se nemusíte obávat, že nedostanete, co jste si zaplatili. V případě pochybností se na gemologickou společnost, která certifikát vydala, můžete obrátit. Pravost kovů pak v ČR zaručuje punc. Zlaté zásnubní prsteny tak budou obvykle nést punc 585 nebo 750 podle ryzosti zlata. Platinové šperky bývají označeny například puncem 950. Pokud objevíte na šperku jinou značku, doporučujeme si ji ověřit na stránkách Puncovního úřadu.

Vkus je bezpochyby věc subjektivní, proto vybrat ten konkrétní nejkrásnější zásnubní prsten pro vaši partnerku bude na vás, ale věříme, že s naším krátkým průvodcem to bude o poznání snadnější. Ať už si k žádosti o ruku zvolíte večeři v dobré restauraci, romantickou procházku na oblíbeném místě, nebo třeba adrenalinový zážitek, jako je skok padákem, přejeme vám, aby vše dopadlo jako ve vašich nejhezčích představách!