Jak vybrat ty nejlepší běžecké boty? Tyhle rady vám ušetří tisíce!

Ať už se chystáte na maraton, nebo jen plánujete oběhnout část lesa za domem, potřebujete specializovanou běžeckou obuv. Která vás ochrání před zraněním a zároveň zajistí pohodlí? Stoupněte si na váhu a ideálně zajděte za fyzioterapeutem!

Běžecké boty

Jak se liší volnočasová obuv od té běžecké? Druhá jmenovaná je navržena pro běh a využívá specifickou technologii. Proto je nesmírně důležité nešetřit a investovat do podpory, která zabraňuje zranění a eliminuje nárazy. Naštěstí se těmto prvkům výrobci sportovní obuvi vytrvale věnují již několik let, takže je z čeho vybírat.

Zlaté období inovací, kdy značky investují do výzkumu a vývoje, jen tak neskončí. Všechny ty vzduchové kapsy, odpružení, přítomnost uhlíku a další vymoženosti ulevují od napětí a pečují o nohy jako nikdy předtím.  Na druhou stranu, s takovým výběrem je někdy těžké vybrat si tu správnou obuv, která splní vaše očekávání. Než se tedy vydáte na nákup, měli byste zvážit určité faktory.

Jaký druh běžeckých bot potřebujete?

Abyste získali maximum z vašeho běhu, nestačí vsadit na značky z reklamy, jež propagují vrcholoví sportovci, kteří za svoji účast v líbivém spotu dostali slušně zaplaceno. Existuje mnoho dalších, důležitějších okolností, ke kterým je třeba přihlédnout při hledání ideálního páru. Začněte u své velikosti a hmotnosti.

Čím větší a těžší jste, tím víc polštářů a vzduchových kaps v botě potřebujete. Díky nim absorbujete nárazovou sílu v momentě, kdy se nohy dotknou země. Běháte víc v lese, či na pevném povrchu? I často využívaný terén může o výběru obuvi rozhodnout. Váhové kategorie jsou jinak rozděleny do 80 kg a nad, přičemž boty se vždy liší výškou mezipodešve. V každém případě jsou tlumící vlastnosti obuvi základem. A co dál?

Charakter chůze

Vaše velikost a váha jsou důležitými faktory, nicméně vždy se řiďte i biomechanikou. Jako pravidlo platí, že čím víc běháte, tím efektivnější a funkčnější by měla být vaše běžící biomechanika. Zkušení běžci tedy mohou hledat boty s menším odpružením, podporou a stabilitou. Odborníci se však přiklánějí k tomu, že byste měli vzít v potaz i to, jak se pohybujete při chůzi. Tuto analýzu poskytují tlakové desky, které některé opravdu dobré obchody mají k dispozici. Přesto taková analýza u prodejce obuvi není spolehlivá.

Radši proto investujte do služeb fyzioterapeuta, který posoudí celé vaše tělo a získá komplexnější informace o tom, jak fungujete. Tento krok přitom může být velmi důležitý. Zaměření jakékoli biomechanické analýzy totiž odhalí případná zranění a omezení, díky čemuž zúžíte výběr vhodných běžeckých bot – na nezbytné minimum. Tak můžete zjistit i to, že zrovna vy potřebujete specializovanou podporu, třeba stélku na míru. V této souvislosti se hodí se i absolvování běžecké diagnostiky na běžeckém pásu. Ta zase odhalí došlap a charakter běhu.

Nepředpokládejte ale, že by nějaká obuv měla magicky změnit váš běžecký styl, nebo vám poskytnout stoprocentní ochranu před zraněním. Fyzioterapeuti tvrdí, že chyby biomechaniky nejsou korigovány botou. Tenisky holt nejsou všemocné!

Komfort jako klíčový pocit

Ptáte se, zda záleží i na všem osobním pocitu? To si pište. Komfort je klíčový. Běžec by se měl v botách cítit příjemně, nikde by ho neměly dřít a ani ho nijak omezovat, například v nártu. Při zkoušení tedy pohybujte nohou, prověřte, že je bota dostatečně prostorná. Zároveň myslete na to, že běžecké boty by se měly kupovat o půl až jedno číslo větší než je velikost vašich běžných bot. Ušetříte si spoustu bolesti a vyvarujete se takzvaných černých nehtů! Našli jste dva modely, které vám sedí, ale nejste si jistí, zda se pro vás hodí více či méně odpružený typ? Vezměte oba, pokud si to můžete dovolit.

Výzkum prováděný laboratoří pro výzkum sportovního lékařství v Lucembursku zjistil, že běžci, kteří střídají různé druhy běžeckých bot, vykazují o 39 procent nižší počet poranění než jejich kolegové. Vědci si myslí, že to je proto, že různé boty rozdělují opakující se nárazové síly běhání trochu jinak, a tak snižují opakující se napětí ve šlachách a tkáních. Otázkou zůstává, co na to vaše peněženka…?

A kolik párů běžeckých bot vlastníte vy?

Autor: Adam

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Motoristický průvodce městy. Jak projet bez stresu i bezva tip, jak zaparkovat i na modré zóně a být v klidu!

Redakční test: Může užitkový vůz vypadat stylově a jezdit jako osobní auto? Může! Poznejte nejoblíbenější dodávku v Česku!