Motoristický průvodce městy. Jak projet bez stresu i bezva tip, jak zaparkovat i na modré zóně a být v klidu!

Doprava ve velkých městech je složitá. Ať už jedete automobilem, nebo využíváte MHD. My vám poradíme, co vám jako motoristům ve velkých městech může pomoci. Jak se vyznat v zónách, jak projet město plynule a rychle bez ohledu na aktuální autonehody a zácpy i jak třeba zaparkovat na modré zóně a být v klidu.

ridicsky manual

Primátorka hlavního města Prahy, Adriana Krnáčová, které v Praze neřekne nikdo jinak než Krnda, nedávno v rozhovoru pro Novinky řekla, že Pražané jsou trochu zpovykaní. Prý je rozhodí 10 minut v koloně. Je trochu škoda, že paní primátorka nevnímá realitu. Že si nepamatuje, jak v Troji spadl most do Vltavy, jak se uzavřel Libeňský most pro dopravu, jak na několik týdnů zkolabovala doprava na Žižkově. I tramvaje, které obvykle jezdí včas, měly zpoždění až 45 minut. A takové problémy mají dominový efekt, takže problémy na Žižkově se promítnou až do Dejvic, jak ostatně informoval i twitterový účet Pražské integrované dopravy. Nu což. Do voleb daleko, pojďme se podívat, jaké možnosti teď máme jako řidiči.

Chytrá navigace

Ať už se chystáte v Praze, nebo jakémkoliv městě se silnější dopravou cestovat autem, sáhněte po chytré navigaci, která umí objíždět kolony. Každý má ve svém smartphonu nainstalované Google Mapy. Ty umí zobrazit tzv. vrstvu provoz. Tedy aktuální přehled o tom, jaká je dopravní situace. To se samozřejmě hodí, ale aplikace má své limity. Dokáže odhadnout, jak velké bude zpoždění, umí nabídnout i alternativní trasu, ale to je asi tak všechno. V problémové dopravě vám moc nepomůže.

Google Mapy vidí dopravní komplikace, ale vyhnout se jim příliš neumí.

Méně známou, ale výrazně chytřejší aplikací je Waze. Tato navigace je komunitní a v České republice ji používají desítky tisíc uživatelů. Waze je výjimečný v tom, že dokáže minimalizovat dojezdový čas. Až neuvěřitelně chytře se umí vyhýbat kolonám. Pokud pojedete podle navigace Waze, téměř nikdy nebudete stát v koloně. A poznáte nové ulice, nové městské části. Navigace umí vymyslet velmi netradiční cesty, které fungují.

Waze je komunitní, řidiči sem tak můžou hlásit různé informace. Třeba o policejních hlídkách, diskutovat o kolonách, upozorňovat na výmoly na silnicích, ale třeba i na odstavená vozidla. Díky široké členské základně i v České republice funguje aplikace znamenitě.

Pro jízdu ve městech, ale i na rizikových dálnicích Waze určitě používejte, nebudete litovat.

Waze je nejlepší navigace. Kolony se pro vás stanou minulostí.

Zóny – kde lze parkovat?

Když už se vám podaří dostat do cíle, je potřeba také zaparkovat. Ve velkých městech to není jen tak. Jsou zde různé parkovací zóny, které mají různé významy. Třeba v Praze je to takto.

Modrá zóna = tady parkují jen ti, kteří tu bydlí.

Fialová zóna = tady parkují ti, co tu bydlí. Vy tu můžete parkovat taky, ale musíte zaplatit.

Zelená zóna = tady parkují jen ti, kteří si koupí lísteček. A je to maximálně na 6 hodin.

Oranžová zóna = tady parkují jen ti, kteří si koupí lísteček. A je to maximálně na 2 hodiny, takže místa bývají často volná, točí se tu hodně aut. A je to drahé. Počítejte se 40 Kč za hodinu.

Jenže jak vědět, kde která zóna je? Ideálně ještě předtím, než sem dojedete? Na to doporučujeme aplikaci Mapy.cz do smartphonu. Ukáže vám jednotlivé zóny, takže si dopředu zjistíte, kde můžete zaparkovat. Aplikace je pro iPhone i pro Android.

Mapy.cz vám ukážou, kde je jaká zóna.

Tajný tip – jak na parkování na modré

Kdo parkuje v centru Prahy ví, že modré parkovací zóny bývají často volné, jenže tu smí stát jen rezidenti, kteří mají kartičku. Nebo je to jinak? Stáhněte si do svého smartphonu aplikaci Parkování (Android, Apple) a budete moci své auto parkovat i na modré zóně. V aplikaci pak zvolte položku Virtuální parkovací hodiny a zde si můžete zakoupit krátkodobé stání na modré zóně. Stačí vybrat úsek, na kterém stojíte (případně si ho aplikace zjistí sama podle GPS vašeho telefonu), vyplníte registrační značku svého vozu a kartou on-line zaplatíte. A máte vyřešeno, můžete parkovat i na modré.

Parkovat na modré zóně? Teď už ano.

Chytré město potřebuje chytré vedení

Všechna velká města mají potíže s dopravou. Ale v moderních státech se to mění. Přichází tzv. éra smart cities. Chytrých měst, která svým obyvatelům pomáhají. Například Bonn využívá technologie internetu věcí a monitoruje volná parkovací místa ve městě. Řidič tak pomocí aplikace ví, kde může zaparkovat, kde je volné místo. Odpadne tím popojíždění v ulicích a hledání volného místa.

Finské město  Tampere pak pracuje na konceptu chytrého řešení dopravy. To nezahrnuje jen parkování a navigaci, ale řeší komplexně individuální dopravu. Do toho spadají i takové vychytávky, jako jsou autonomní autobusy a tramvaje nebo sdílená kola. Ostatně mrkněte se na video, které celý projekt představuje.

Jako z jiného světa jsou pak projekty chytrých měst v Číně. Podle Deloitte je ve městech po celém světě cca 1000 projektů smart city, z nichž v Číně je jich 500.

Ono je to trochu logické. Chytré město můžou zařídit jen chytří lidé. Naopak to nefunguje.

Autor: Analytik

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

10 důvodů, proč Pražáci nesnáší ostatní řidiče v Praze

Moderní technologie berou práci lidem. V ohrožení nejsou jen taxikáři!