Jak se zbavit chrápání? Tipy, které oceníte vy i partnerka

Občas chrápe každý. Problém nastává, když je chrápání každodenní a vyrušuje nejen toho, kdo spí s vámi, ale i vás samotné. Chrápání může vést k nespavosti, což je poměrně častý problém těch, kteří chrápáním trpí. Jaké jsou příčiny chrápání a dá se tohoto nepříjemného zvuku vůbec zbavit?

jak se zbavit chrápání

Chrápání – co to je?

Chrápání je zcela běžný jev, který nastává, když jsou svaly relaxovány natolik, že utiskují dýchací cesty. Jsou-li však dýchací cesty utiskovány příliš, může docházet k nespavosti, a to jak chrápajícího, tak toho, kdo s ním sdílí ložnici.

Ti, kteří trpí chrápáním mohou mít i další zdravotní obtíže, které se u nich v důsledku chrápání vyskytují. Jde především o deprese, přibývání na váze, hormonální problémy, vyšší riziko vzniku cukrovky či kardiovaskulárních onemocnění aj.

Nemůžete-li díky chrápání v noci spát, neotálejte s návštěvou lékaře. Pokud chrápání není natolik závažné, můžete vyzkoušet některé tipy, jak chrápání zmírnit.

Chrápání a syndrom spánkové apnoe

Chrápání může být také projevem spánkové apnoe. Spánková apnoe je onemocnění, se kterým je nutné obrátit se na lékaře, protože důsledky tohoto onemocnění mohou ohrožovat zdraví člověka.

Při syndromu spánkové apnoe dochází k obstrukci dýchacích cest, což je stav, kdy se pacient obtížně nadechuje, což ho probouzí a nutí ho se nadechnout. I když obyčejné chrápání nemusí kvalitu spánku ovlivňovat, syndrom spánkové apnoe je vážné onemocnění.

Proč chrápeme?

Chrápání vzniká jako důsledek nedostatku vzduchu, který proudí přes nos a krk během spánku. Dojde-li k tomu, okolní tkáně se rozvibrují a my začneme chrápat. Chrápající člověk má pravděpodobně tkáně obklopující horní cesty dýchací mnohem náchylnější k tomu je rozvibrovat. Roli ale hraje také ochablost svalů krku a pozice jazyka. A jaké jsou nejčastější příčiny chrápání?

  • Obezita. Problém chrápání u těch, kteří trpí obezitou se týká více mužů, protože mají jinou konstrukci krku a je tam ukládáno více tuku, než je tomu u žen.
  • Věk. Stárnutím dochází k uvolňování a ochabování svalů, což může mít za následek také zúžení dýchacích cest.
  • Muži v chrápání vedou, což je způsobeno jinou anatomií dýchacích cest.
  • Alkohol, kouření a léky. Chrápání mohou zvyšovat také léky se sedativním účinkem, které způsobují relaxaci svalů a následné chrápání.
  • Zablokované dýchací cesty zhoršují dýchání, což vede k chrápání. Vhodné je zprůchodnit a pročistit vedlejší nosní dutiny.
  • Poloha těla ve spánku hraje důležitou roli při chrápání. U lidí spících s polštářem se chrápání snižuje.
  • Astma.

Typy chrápání

Není chrápání jako chrápání. Způsob kdy a jak chrápete je důležitý pro odhalení příčiny chrápání.

  • Chrápání se zavřenými ústy se bude pravděpodobně týkat nosních dýchacích cest nebo špatné polohy jazyka.
  • Chrápání se zavřenými ústy se může týkat hrdla a zúžených dýchacích cest, v jejichž důsledku dochází ke chrápání.
  • Chrápání na zádech je nejčastější důvod chrápání.
  • Chrápání bez ohledu na pozici může signalizovat závažnější problém, zejména již zmíněný syndrom spánkové apnoe, a proto vyhledejte lékaře, aby odborně posoudil váš zdravotní stav.

Tipy, jak se zbavit chrápání

Spěte na boku

Těm, co chrápou, je obvykle doporučován spánek na boku. Mnozí si vypomáhají polštáři, které polohu na boku během noci pomáhají udržet. Vtipné doporučení spočívá v přivázání tenisového míčku doprostřed zad a vězte, že pokud to zkusíte, na záda si určitě nelehnete.

Kupte polohovací postel

Jak se ještě zbavit chrápání? Budete-li spát s vyvýšenou hlavou, nebude docházet k utlačování dýchacích cest a je pravděpodobnější, že chrápat nebudete.

Dejte si „céčko“

Chrápání je často spojené s rýmou. Během zánětů vedlejších dutin dýchacích cest dochází k jejich ucpání, což zhoršuje dýchání a také chrápání. Budete-li užívat vitamín C, posílíte imunit a předejdete nejen vzniku rýmy a nachlazení, ale i chrápání. Bohatým zdrojem vitamínu C je např. paprika, citrusy aj.

Máta a eukalyptus

Máta a eukalyptus byly, jsou a budou užívány jako byliny pomáhající léčit nachlazení. Nemáte-li k dispozici čerstvou mátu a eukalyptus, zkuste olej, kteří přidáte do teplé lázně nebo ho budete inhalovat.

Pořiďte si zvlhčovač vzduchu

Přetopené prostředí a příliš suchý vzduch bude vaše chrápání jen zhoršovat. Díky zvlhčovači vzduchu, který lze běžně koupit, nebude drážděna nosní sliznice a dojde k uvolnění dýchacích cest. Do zvlhčovače lze přidat i bylinné esence, které mohou pomoci nejen při rýmě (např. eukalyptus a máta), ale i třeba při relaxaci (např. levandule a meduňka).

Vynechte před spaním mléko

Mléko a mléčné výrobky mohou organismus zahleňovat, a proto zhoršovat i chrápání.

Nepřejídejte se před spaním

Budete-li se před spaním přejídat, bude plný žaludek mechanicky tlačit na bránici a zhoršovat dýchací pohyby.

Omezte alkohol

Díky alkoholu jsou svaly více relaxovány,  a proto po požití alkoholu dochází častěji k chrápání.

Udržte si normální tělesnou váhu

Trpíte-li obezitou, pravděpodobnost, že chrápete, je poměrně vysoká. Nadměrná tělesná hmotnost působí vleže jako zátěž na dýchací cesty. Chcete-li lépe spát a nechrápat, pokuste se snížit vaši tělesnou hmotnost.

Procvičujte svaly jazyka a hrdla

Procvičování svalů jazyka a hrdla vám pomůže proti jejich nadměrné relaxaci. Jak na to? Zkuste tlačit špičku jazyka proti hornímu patru a přejet špičkou jazyka po patře z vnější strany směrem ke kořeni jazyka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Potřebujete se dobít, ale nemůžete pořádně zabrat. Vyzkoušejte naše tipy pro kvalitní spánek

15 výrobků, které posunou váš spánek na vyšší úroveň