Jak se vyrovnat se žárlivostí? Neničte si zdravý vztah

Žárlivost je přirozenou součástí našich životů. Není to vlastně nic jiného než strach z toho, že o našeho partnera přijdeme, protože on se aktuálně baví s kamarády. Obavy ze ztráty milovaného člověka jsou staré jako lidstvo samo a již od prvopočátku partnerských vztahů byla přílišná žárlivost obrovským problémem.

jak se vyrovnat se žárlivostí

V současné době sociálních sítí stojí žárlivost za koncem drtivé většiny vztahů, což je obrovská škoda. Přitom by stačilo dodržovat pár jednoduchých rad a žárlivost byste dostali snadno pod kontrolu. Jak se tedy vyrovnat se žárlivostí?

Nehádejte se kvůli zbytečnostem

Tuhle situaci už jste zažili asi všichni. Jdete s partnerkou na přátelskou oslavu nebo firemní párty, a protože máte dost svých povinností, necháte drahou polovičku o samotě. Dříve nebo později se k ní přitočí nějaký frajírek, který s vaší ženou začíná flirtovat. Takový pohled nepotěší žádného muže, a mnoho z vás by šlo situaci okamžitě řešit.

Tím byste však přihráli svou partnerku do rukou soka. Nikdy se kvůli takovému chování nehádejte! Jednoduše vaší partnerce vysvětlete, že vám toto chování vadí a že vás to trápí. Vyjádřením takto citlivých emocí dáte partnerce najevo svou důvěru a lásku, a ona přitom nebude mít důvod se s vámi hádat.

Neřešte problémy s horkou hlavou

Chystáte-li se zrovna partnerce udělat žárlivou scénu, nikdy to nedělejte okamžitě poté, co se dozvíte nepříjemné informace o obědě s kamarádem nebo večeři s kolegou z práce. Horká hlava napumpovaná emocemi nikdy nevymyslí nic dobrého – a vy velmi pravděpodobně řeknete něco, čeho byste mohli později litovat.

Žárlivost je intenzitní a nepříjemný pocit, ale vy byste se měli ovládnout a situaci vyřešit v klidu. Zkuste si dát studenou sprchu nebo běžte na procházku. Uvidíte, že po pár minutách nebude daná situace zdaleka tak černá, jako předtím.

Jak se vyrovnat se žárlivostí? Nastavte si jasná pravidla

Ve vztahu by měla platit určitá pravidla, která budou oba partneři dodržovat. Je nesmyslné, aby vaše partnerka chodila s kamarády po barech, a vy jste nemohl jít do hospody na pivo. Máte-li podezření, že je vaše drahá polovička až příliš přítulná k ostatním mužům, nastavte si pravidla. V klidu jí vysvětlete, že vám toto chování vadí a že se necítíte dobře.

Klidně přidejte argument, že takové chování je neslučitelné se zdravým vztahem. V žádném případě však partnerce nic nezakazujte! Ve vztazích totiž platí rčení, že je nevěrný pouze ten, kdo nemá dostatečnou volnost.

Proč vlastně žárlíte?

Někteří muži si to odmítají přiznat, ale příčinou žárlivosti bývají velmi často právě oni. Milující a spokojená žena nemá důvod od svého partnera odcházet. Pokud se vám zdá, že je až moc přátelská k ostatním, jedná se o bludný výjev vaší fantazie v důsledku vlastní nespokojenosti.

Nejčastějším důvodem k žárlivosti je totiž nespokojenost člověka sama se sebou. Jste-li v takové situaci, podívejte se do zrcadla a snažte se zapracovat na tom, co se vám nelíbí. Uvidíte, že pokud budete sami se sebou spokojení, nebudete mít žádný důvod žárlit.

Minulost nechte minulostí

Dalším obrovským problémem dnešní vztahů je sypání soli do otevřených ran. Minulost už změnit nelze a v novém vztahu je na ni třeba zapomenout. Pokud vás bývalá partnerka podvedla, neznamená to, že současná drahá polovička to udělá znovu.

Oprostěte se od minulosti a začněte s novou partnerkou nový život s čistým listem papíru. Také přestaňte řešit její expřítele. Trápení se nad tím, že on byl fotbalista a on jezdil v Porsche, vám moc nepomůže. Žena přeci chodí s vámi, a ne s nimi.

Přirozená žárlivost je běžnou součástí partnerského vztahu. Pokud ovšem přeroste v chorobnou žárlivost a podezírání, měli byste se nad sebou zamyslet. Takový vztah totiž nemá absolutně žádnou budoucnost.

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak překonat žárlivost ve vztahu? Máme pro vás pár tipů

Párová terapie: co byste o ní měli vědět