Jak se regenerují sportovci? Neuvěříte!

Zpěváci by prý měli pít syrová vejce, aby si udrželi hlas. Ale co sportovci? Jak si spravují tělo? Podívejte se na pár neobvyklých praktik!

Být profi sportovcem, to chce víc než jen si občas zatrénovat. V období play-off či světových šampionátů ti nejlepší dodržují velmi specifické, pro běžného smrtelníka až bizarní zvyky, které jim pomáhají rychleji regenerovat unavené tělo a udržet se v perfektní kondici. Sledovali jsme, jak to dělají ty skutečné hvězdy – co doporučují basketbalista LeBron James, čutálista Cristiano Ronaldo nebo samotný Jarda Jágr?

Relax nejlepšího basketbalisty

Zápřah v zámořských soutěžích je nepředstavitelný. Několik zápasů týdně, mezi kterými je potřeba cestovat přes několik časových pásem, to rozhodně není malá nálož ani pro vypracované organismy sportovců. Analytici a lékaři si toho všímali obzvlášť během loňského finále NBA, v němž LeBron James, hrající legenda celé generace, táhl svůj tým Cleveland Cavaliers téměř sám. A jakmile skončil jeden zápas, čekal ho pětihodinový let a za necelé dva dny další utkání. Jak tohle zvládl?

Samozřejmě měl kolem sebe ty nejlepší odborníky, kteří byli nekompromisní – hned po střetnutí bylo potřeba doplnit tekutiny speciálními koktejly a užít si trochu mrazu v ledové koupeli. Pak James nastoupil do letadla, kde jedl a pil speciální chuťovky, měl zabalené ruce a nohy ve speciálním kompresním oblečení a dostal pořádnou masáž. To vše pro rozpumpování krve a vyloučení kyseliny mléčné ze svalů. Po příletu mu specialisté dopřáli několik hodin spánku, takže aspoň chvíle klidu! Pak ale zase šup do posilovny, rozhýbat se na spinningu, profackovat svaly ledovými a horkými sprchami a honem do péče masérů. A už se pomalu blížíme k zahájení dalšího zápasu. No, není to žádná legrace, ale zřejmě se vyplatí – mrkněte na jeho akce z loňského finále:

https://www.youtube.com/watch?v=iYh5MtTWLCs

Drsný profesionál Ronaldo

Cristiana Ronalda můžete mít pořád zafixovaného jako ufňukaného simulanta, ovšem jeho přínos pro tým a celý sport je nevyčíslitelný. A aby toho dosáhl, musí být na sebe pořádně přísný. Jeho oddanost fotbalu a ochotu udělat pro úspěch cokoli popisují všichni z jeho okolí.

V závislosti na nabitém programu Realu Madrid, Ronaldo obvykle trénuje pětkrát týdně 3-4 hodiny. Celou dobu maká, a zatímco spoluhráči jdou po tréninku na večeři nebo s rodinou ven, Ronaldo jede domů. Dá si trochu ovoce, doplní tekutiny a půl hodiny se koupe pro uvolnění svalů střídavě horkou a ledovou vodou. Na závěr pěkného večera si ještě skočí na dvacet minut do bazénu. O tom, že si denně prý dá 3000 sklapovaček, se snad radši ani zmiňovat nebudeme.

Co na to božský Jarda?

Tréninkové a regenerační metody české hokejové legendy jsou jedinečné. Nebo myslíte, že podávat ve třiačtyřiceti takové výkony, že ho fanoušci zvolí za kapitána jednoho z týmů pro Utkání hvězd, je zadarmo? Ani náhodou. Oblíbené jsou jeho večerní tréninky. Kolem desáté či jedenácté večer nazuje brusle a dá si do těla na opuštěném stadionu. A to někdy i hned večer po zápase! A aby toho nebylo málo, u toho na sebe obléká patnáctikilovou vestu, aby si zlepšil fyzičku ještě víc.

A co regenerace? Známý fyzioterapeut Pavel Kolář o Jágrovi prohlásil, že se zbytečně nepřetěžuje, když to není třeba. Takže i pomalu chodí a dává na sebe pozor. Dříve jeho statné postavě stačil malý odpočinek, v posledních letech si pomáhá třeba akupunkturou.

Jestli vám to nestačilo, můžete se podívat na dokument, kde spoustu svých praktik popisuje:

Co na takový přístup říkáte? Obětovali byste tolik času a energie pro profi sport? Napište nám!

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Rok 2016 ve sportu. Na co se můžeme těšit?

Progaming. Krása pařanského světa. E-sport jede!