Jak správně nabíjet mobilní telefon a prodloužit tak životnost baterie. Dodržujte tyto zásady

Také nepřemýšlíte nad tím, jak svůj mobilní telefon dobíjíte? Klidně necháte mobil vybít úplně a pak jej nabijete zase na sto procent? Děláte velkou chybu – a baterii tak nenávratně ničíte. Jak tedy na nabíjení mobilu správně a zvýšit výdrž baterie?

nabíjet

Obvykle si myslíme, že nabíjet mobil není žádná věda. Prostě ho zapojíme do nabíječky, když se nám vybije, a jakmile je opět dobitý, z nabíječky jej odpojíme. Tak jednoduché to ale není.

Zažité podmínky nabíjení už neplatí

U starších mobilních telefonů byly jiné baterie, takže řada lidí má stále zažité, že je nutné nechat mobil zcela vybít a teprve pak jej připojit k nabíječce. Jenže ono to už dávno neplatí. Dříve to potřeba opravdu bylo, totálně vybít a pak jej dobít na plných sto procent, jenže ty časy jsou už dávno pryč. V drtivé většině dnes vyráběné elektroniky najdeme lithium-iontové baterie.

A ty vyžadují zcela jiná pravidla nabíjení, jen tak se jejich životnost prodlužuje a nezkracuje. Právě nízká výdrž baterie je pak velkým problémem a lidé si tak často i z tohoto důvodu pořizují nové mobily. Pokud se ale naučíte dobíjet mobil správně, bude lépe fungovat a samozřejmě i déle vydrží.

Jak je to tedy správně?

Lithium-iontové baterie je nutné nabíjet v kratších intervalech, nikdy tedy nenechávejte svůj mobilní telefon vybít úplně. Do nabíječky byste tak mobil měli správně zapojit tehdy, je-li vybitý jen částečně a ukazuje přibližně 20 až 30 % baterie. Odpojit z nabíječky jej ale zase musíte včas, a to tehdy, když je nabitý přibližně na 80 %.

Určitě není vhodné nechávat mobil zapojený v nabíječce přes noc nebo jej vypojit až v době, kdy ukazuje plných sto procent. V zásadě tak musíte dodržovat dvě pravidla, mobil je třeba dát nabíjet včas, a pak jej také včas musíte odpojit od zdroje napájení. Podobně to funguje i při nabíjení notebooku a jiné moderní elektroniky.

Teplo doslova ničí lithium-iontové baterie. Během procesu nabíjení se však každý mobilní telefon začne zahřívat, nejvíce se pak zahřívá právě ve fázi, kdy se baterie zcela nabije. Baterie je zbytečně zatěžována a ničí se, a z tohoto důvodu není vhodné nechávat mobil v nabíječce po celou noc nebo zbytečně dlouho i během dne. Abyste baterii ještě více podpořili a neškodili jí, měli byste během nabíjení dodržovat i další zásady.

Mobil nechte nabíjet v klidu

Jakmile zapojíte mobil do nabíječky, měli byste si od něj dát na chvíli pauzu a nepoužívat jej. Jak již bylo řečeno, zahřívání a teplo škodí baterii, ale mobil se během nabíjení bude zahřívat vždy. Když jej k tomu ještě budete během nabíjení používat, je to další obrovská zátěž. Stejně jako během nabíjení, i při používání telefonu se jeho teplota zvyšuje.

Když je tedy mobil napojený k nabíječce, nepoužívejte jej, nečtěte maily nebo nehrajte hry. Není rovněž vhodné mobilní telefon z nabíječky odpojovat a pak jej zase připojovat v případě, že opravdu potřebujete na mobilu něco zkontrolovat nebo si přečíst zprávu. Střídavé odpojování a zapojování zpět do nabíječky baterii mobilu také velice zatěžují.

Pozor na půjčování nabíječky

I když konektor nabíječky vašeho kolegy z práce sedí i na váš mobil, neměli byste takovou nabíječku používat. Dnes i díky tomu, že máme universální USB porty, jsme zvyklí si dost často nabíječku půjčovat a klidně tak mobilní telefon nabíjíme jinou než originální nabíječkou od výrobce. Jistě, mobil se nabije i tak, ale chytré to úplně není.

Pokud už nemáte původní nabíječku od výrobce, je lepší sehnat si nabíječku stejné značky, jako je mobil. A proč? Zvláště pokud se používají levné nabíječky, dochází k přebití nebo přehřátí baterie dost snadno. Tyto nabíječky totiž ve většině případů nedisponují ochrannými systémy.

Už víte, co všechno může baterii mobilního telefonu uškodit. Těchto pár zásad stačí dodržovat a životnost baterie už nebude problém.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Ta vůbec nejnetradičnější nabíječka. Ze dřeva!

TOP 7: Skvělé mobilní aplikace na domácí cvičení