Když herci hubnou do role, trvalé následky jsou v celku běžná sranda

Pro válečné drama Odvaha pod palbou se Matt Damon musel dostat z 86 na 62 kilo. Takže nasadil tretry a začal běhat dvacet kilometrů denně. Radikálně přitom omezil příjem kalorií. A výsledek se brzy dostavil. Poškození srdečního svalu. „Kámo, nemůžeš jen tak z fleku shodit čtyřiadvacet kilo,“ vysvětlil mu doktor, který ho pak křísil.

hubnou

Co dělají herci a herečky, pokud zrovna nestudují scénáře na trháky, které je jednou určitě učiní ještě slavnější? Hubnou do role. Tohle hobby je napříč Hollywoodem tak rozšířené, že je v popularitě trumfnou už jen herci a herečky, kteří kvůli roli na váze musí přibrat. Nikdo neříkal, že herectví bude sranda. Takže jaké jsou následky?

Jako na houpačce

Dieta, zvlášť zaměřená na tak drastický úbytek váhy, musí být klinicky dozorovaným procesem. Takže až si budete chtít nějakou takovou střihnout, myslete na to, že za celebritami Hollywoodu obvykle stojí tým expertů, kteří ty skoky v hmotnosti (a jejich následky) korigují. Někdy ani to ale nestačí.

Tom Hanks přibral 13 kilo pro roli ve Velkém vítězství.  Pro roli ve Filadelfii zhubl 15 kilo. A u Trosečníka muselo jít dolů 22 kilo. K čemu to bylo dobré – tedy kromě ocenění kritické poroty? Hanks se tímhle rozkolísaným režimem diet stal hrdým majitelem cukrovky 2 typu.

Klub poslední naděje mimo jiné demonstroval přesně to, jak se do role hubnout má a nemá. Matthew McConaughey vsadil na řízenou a kontrolovanou dietu, Jared Leto nastolil kompletní hladovku. Oba shodili dvacet kilo. Jenže Leto se z hladovkou vyvolané metabolické poruchy nevzpamatoval dodnes.

trailer k filmu Klub poslední naděje (2014)

Trvalé následky z role

Někdy je to o naprosto nerealistických očekáváních. Jako když je vám šestadvacet let a jste hubená podobně jako Zoë Kravitz. Ale máte hrát ve filmu o deset let mladší pubošku, která má problém s přejídáním – a následně anorexií. Nezdravě přibrat – tím, že pojídala hlínu – zvládla. Zvládla i zhubnout na nezdravých 40 kilo. Nicméně od té doby, už 12 let, zápasí s anorexií, kterou měla hrát jen ve filmu.

S váhou si zašpásoval i Christopher Bale při natáčení Špinavého triku. Měl přibrat. Hodně. „Takže jsem snědl všechno, na co jsem dosáhl.“ Pil smetanový krém a rozteklou zmrzlinu, zajídal to cheeseburgery. Pětadvacet kilo nahoru zvládl rychle. Pak ale zjistil, že shodit váhu bude těžší, než si myslel. S hubnutím se pral tři léta, s cholesterolem a nemocným srdcem se pere dodnes.

Dehydratace? Ach jo

A samozřejmě, zmínit musíme i sebevražedné tendence lovce démonů a čarodějnic Henryho Cavilla. Pro scénu v Zaklínači – tu, jak se cachtá v lázni – se tři dny usilovně dehydroval. První den 1,5 litru vody, druhý den jen 0,5 litru, třetí den celý na suchu a čtvrtý se šlo točit. K čemu to?

Dehydratace přispívá ke snížení napětí pokožky. Což znamená, že se pod ní víc rýsují svaly. Tedy, pokud tam nějaké jsou. To ale žíznivému Cavillovi nikdo předem neřekl… Oscarům se rozhodně nepřiblížil, ale do selhání ledvin mu moc nechybělo.

Prakticky všichni herci a herečky, kteří v odstupu hodnotí své někdejší hubnutí (anebo přibírání váhy) do role, dnes připouští, že to byla blbost a už by to nedělali. Protože to za to prostě nestojí. Myslete na to, až třeba budete chtít vyběhat nějaké kalorie s vědomím, že celebrity dokážou zhubnout dvacet kilo za měsíc.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Herci, kteří dostali honoráře za filmy, ve kterých si ani nezahráli

Nevraživost na place aneb herci, kteří spolu nedokázali vyjít