Jak daleko může být devátá planeta? Neuvěřitelné video…

Vesmír je velký. Hrozně moc. Ale věděli jste, jak daleko až může sahat naše sluneční soustava? Tohle video vás ohromí.

Čachry s planetami asi registrujete taky. Každých pár let se skupina vědců rozhodne, jestli takové Pluto je, nebo naopak není devátou planetou naší sluneční soustavy. Momentálně převládá názor, že se o planetu nejedná a Pluto tak má smůlu. Zároveň se ale nemusíme smiřovat s myšlenkou, že by naše soustava měla jen osm planet.

Nová teorie?

Astronomové Mike Brown a Konstantin Batygin totiž předpokládají, že by kdesi daleko za Plutem mohla být ještě jiná devátá planeta, jež zatím nebyla objevena. A když říkáme kdesi daleko, myslíme opravdu hodně daleko. Aktuálně nejvzdálenější planeta Neptun oběhne kolem Slunce jednou za 165 pozemských let. Tajemné deváté planetě, o které se spekuluje jen díky silným gravitačním silám v místě jejího předpokládaného výskytu, zabere jeden oběh Slunce zhruba 50 000 let. Inženýr Mark Rober dal do kupy video, které ukazuje, o jakou vzdálenost se jedná:

Pořádně daleký výlet

Jako výchozí bod si bere fotbalový stadion, obyčejný míč symbolizuje Slunce, špendlíková hlavička pak naši Zemi, která je od míče vzdálená něco před dvacet metrů. A kde je tajemná devátá planeta? Na hřiště se samozřejmě nevejde, našli byste ji až daleko za ním – konkrétně za 27 kilometrů. Tomu už říkáme slušná dálka!

Takže bohužel nemůžeme očekávat, že se v brzké době podaří tento zdroj gravitačních sil dokázat, natož spatřit. A fanoušci science fiction mají zase o čem přemýšlet, protože takhle daleko se lidstvo pravděpodobně ani nikdy nedostane…

Sledujete podobné vědecké spekulace? Mají podle vás význam, nebo je to mrhání časem a silami? Napište nám pod článek.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Kam se přestěhovat v případě nouze? Na bunkry i vesmír hypotéky nestačí!

Historie vesmírného záchodu. Jak to dělaj kosmonauti