Jak často potřebujete cvičit, abyste viděli brzy výsledky? Poradíme vám, jak konečně se sebou něco udělat!

Co nejlepší výsledky v co nejkratším čase? Sen každého! Mít skvělou postavu (nejen v létě) si přeje nejeden z nás. Kolik píle takové smělé vizi musíte dát? Konečně se definovala optimální dávka cvičení!

Jak často potřebujete cvičit, abyste viděli výsledky?

Říká vám něco jméno Chris Jordan? Je to fyzioterapeut z Institutu lidských výkonů (Human Performance Institute), který je součástí rodiny Johnson & Johnson. Jedná se o zkušeného trenéra, který každým rokem dohlíží na výkony stovky lidí. Také navrhnul praktické cvičení s vlastní vahou (k vidění na internetu), které se do podvědomí veřejnosti zapsalo pod názvem „7 minute workout“. K vidění třeba tady. Taky se vám zdá, že se před roštěnkama trochu předvádí?

Právě tenhle maník, ostatně společně se stovkami dalších odborníků, zastávají názor, že pravidelné cvičení je klíčem k udržení zdravého srdce až do vyššího věku. Otázkou však je, co se skrývá za pojmem „pravidelné“. Tušíte, jak často byste měli cvičit, abyste viděli výsledky?

Zdraví a atraktivní vzhled. Musíte umět čarovat?

„Pohyb, jehož cílem jsou skutečné výsledky, musí být konzistentní, tedy souměrný a rutinní,“ hlásá Chris Jordan, který doporučuje populární formu fitness, kterou není třeba dlouze představovat – intervalový trénink. Je navržen tak, aby během několika minut zaměstnal celé tělo. Je však nutné zavázat se, že to nebudete flákat.

„To znamená, že do toho musíte jít nejméně tři až pětkrát týdně,“ uvádí zmíněný trenér s tím, že jeho vhled je podpořen dvěma nedávnými studiemi, které dokazují, že právě tahle frekvence je pro rýsování těla a zároveň zdraví srdce tou nejlepší variantou. A ano, máte pravdu.

Znamená to, že jiné fitness pokusy se do vašeho každodenního života nepočítají. Všechno, co si myslíte, že je prima, od chození do schodů po kancelářskou jógu a protahování, má sice pozitivní dopad na vaše celkové zdraví, ale nelze to zaměňovat s intervalovým tréninkem.

Jak často? Otázka, která trápí generace

V každém případě třeba Benjamin Levine, autor jedné ze studií a profesor interní medicíny z Jihozápadní texaské univerzity, k výsledkům podotýká jediné: „Tato zjištění aspoň umožnují sestavovat účinné cvičební plány. Ostatně, náš vědecký tým zaznamenal výrazné zlepšení kondice a srdeční výkonnosti u těch jedinců, kteří dva roky cvičili čtyřikrát až pětkrát týdně. Našli jsme tedy to, co považujeme za optimální dávku cvičení.“

Zatímco Benjamin Levine se zaměřuje hlavně na zdraví srdce, je pravděpodobné, že vás osobně budou zajímat i fyzické výsledky – jako jsou štíhlejší končetiny a vyrýsované svaly. A taky psychologické benefity, tedy vyšší energetická hladina a lepší nálada. Co se týče frekvence, platí pořád stejná čísla. Čas na cvičení si udělejte ideálně čtyřikrát až pětkrát týdně. Přednost můžete dát některému z ultra rychlých workoutů, jaké navrhuje sám Chris Jordan (jestli fakt nemáte moc času), nebo to pojměte trochu jinak – náročněji.

Za účinné se v tomto případě považuje rozptýlené kardio, jako je běh, jízda na kole nebo vysoko intenzivní intervalový trénink – s tréninkem na odpor (prkna nebo dřepy). Zde je příklad pětidenního tréninku, za který se Chris Jordan přimlouvá.

  • Pondělí: Cyklistika a trénink na odolnost horní poloviny těla.
  • Úterý: Jóga a trénink s nižší tělesnou odolností – například dřepy.
  • Středa: Trénink na odolnost těla (vhodná je v tomto případě posilovací lavice).
  • Čtvrtek: Odpočinek.
  • Pátek: Boxování a trénink nohou.

Nutno však dodat, že bez ohledu na to, jakému cvičení dáváte přednost, je nejdůležitější vydržet. Choďte cvičit ve stejný čas a soustřeďte se na tolik preferovanou pravidelnost. „Nebojte se udělat si plán. Pak budete důslednější,“ uzavírá Chris Jordan.

Tak co, kolikrát týdně chodíte cvičit vy?

Autor: Merlin

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Šokující sebevraždy sportovců. Deprese, problematické vztahy – co ještě za nimi stojí a proč se to děje tak často?

Kolik by měli brát sportovci? Určitě ne málo!