Jak být správný singl táta. Hlavně si na dítě udělejte čas

Vztahy mezi partnery bývají složité, rodiny se často rozpadají a nejvíce, kdo tím trpí, jsou děti. Pokud je tohle i váš případ, naučte se, jak být správným singl otcem, aby vaše děti zvládly toto období co možná nejlépe a vyrostli z nich sebevědomí jedinci, kteří si z dětství neponesou žádný komplex. Výchova dětí není jednoduchá, ale dá se zvládnout.

jak byt spravny tata

Dodržujte pár zásad

Jak být správný táta? Výchova otce bývá vždy trochu jiná než ta ženská. Chlap to prostě dělá jinak. Vaří „chlapská jídla“, nepofouká každou bolístku, ale snaží se dětem vysvětlit, že to nic není. Přesto můžete být skvělým singl otcem a zvládnou vaši výchovu na jedničku. Stačí se řídit pár zásadními věcmi.

  • Vždy si na své dítě udělejte čas.
  • Vaše ratolest nesmí pocítit nedostatek lásky.
  • Riskujte, ale s mírou.
  • Netrestejte děti, když u ničeho dlouho nevydrží.
  • Buďte jeho vzor.
  • Nemluvte před dítětem špatně o jiných příbuzných.

Na dítě si musíte udělat čas

Nejen otcové, ale všichni rodiče dělají obrovskou chybu v tom, že si na své dítě neudělají dostatek času. Už jste určitě i vy nebo někdo z vašeho okolí použili větu, že nemáte dostatek času na své ratolesti. Přitom je to klíčový prvek ve výchově.

Dítě ve vás vidí vzor a stejně tak, jak se chováte vy k němu, bude se ono chovat, až vyroste. Pokud si neuděláte dostatek času, bude se cítit odstrčené, nebude mít dostatečný pocit jistoty a nikdy si k sobě nenajdete cestu.

Nenechte dítě pocítit nedostatek lásky

Pokud dítě získá pocit, že jej dostatečně nemáte rádi, bude labilnější, nejisté – a celkově se vyskytne v jeho životě daleko více problémů, než kdyby se cítilo milované. Jako otec, který je na výchovu svého potomka sám, byste mu měl denně opakovat, že ho máte rád. I kdyby sebevíc zlobil a vy ho potrestali, pořád musí vědět, že jste o něj neztratil zájem a nepřestal jste ho mít rád. Dítěti musíte jednoznačně projevit lásku.

Jak být správný táta? Neriskujte příliš

Otcové vždy více riskují než matky. Svým potomkům povolují i hry, jaké by u maminky nikdy neprošly. Ale pozor. Všeho s mírou. Každé dítě potřebuje mít pevně stanovené hranice, nebo se jeho hra zvrtne v opravdu nebezpečnou zábavu, která může mít fatální následky. Je fajn, když alespoň jeden z rodičů povolí více, ale odsud posud. Ani skvělá zábava by se neměla přehánět, pokud pak nechcete sedět dlouhé hodiny v nemocnici na chirurgii.

Nekárejte dítě za to, že u ničeho dlouho nevydrží

Drtivé většině tatínků se nelíbí, když jejich dítě u ničeho nevydrží, ale pro malého drobečka je to zcela normální. Vždyť dětství je od toho, aby si vyzkoušeli co nejvíce věcí. Jak jinak mají zjistit, co je baví, a co ne. Výchova není jen o tom, co si rodiče přejí, aby jejich dítě dělalo, ale hlavně o tom, aby vaši potomci toho prožili co možná nejvíce. Tohle totiž utváří jejich povahu a zážitky z dětství je budou provázet po celý život.

Nezapomeňte, že se děti opičí

Děti jsou jako houba, a čím víc je v dětství naučíte, tím lepší start do života jim dáte. Pokud vás uvidí válet se celý den u televize, můžete si být jisti, že přesně tohle budou v dospělosti taky dělat. Bude to pro ně přirozené a vůbec jim nebude docházet, že život obnáší mnoho jiných krás. Raději je vezměte ven na hory, naučte je jezdit na kole a hrajte s nimi různé hry. Stanou se z nich lidé, kteří budou mít vžité určité hodnoty.

Nikdy nemluvte špatně o jejich mámě nebo jiných příbuzných

Rodinu si nevybíráme, ale i tak bychom ji měli mít v úctě. Nikdy před nimi nemluvte špatně o jejich mámě, ani jiném členu domácnosti. Malý dětský mozeček bere všechno, co řeknete, za svaté, i kdybyste to myslel jen v žertu, a zbytečně pokazíte jeho vztah s ostatními.

Nezatahujte ho do problémů dospělých, protože si to nezaslouží. To, že máte například vy špatný vztah se svou tchýní, ještě neznamená, že ho musí mít i vaše dítě. Je to jeho babička a k němu se může chovat lépe, než k vám.

Vaše dítě vás bude bezmezně milovat, ať se k němu chováte jakkoliv. Pokud se k němu však nebudete chovat dobře a s láskou, v dospělosti vám to vrátí.

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Vlastnosti, které ženy na mužích nesnáší: Čím partnerku vytočíte?

Poperte se s jarní únavou a stresem. Se ctí a účinně!