Jágr už na to nemá! (Ne)úspěch se u nás zkrátka neodpouští!

Proč jsou Češi ke sportovcům tak nevděční? Nadávání na vše okolo by se dalo nazvat českým národním sportem. Právě sportovci jsou přitom oblíbeným terčem kritiky. Zaslouženě nebo jim to prostě nedarujeme?

Sportovci jako hromosvod

Václav Havel to sváděl na „blbou náladu“, psychologové mohou mluvit o všeobecné frustraci, v každém případě Češi opravdu nepůsobí právě nejšťastnějším dojmem. K tomu nemusíme číst žádné studie, ale stačí vyjít na ulici a kyselé „ksichty“ mnohých spoluobčanů nepřidají na radosti ani těm největším optimistům. Ono ostatně můžete zůstat doma, přečíst si nejrůznější internetové diskuze a budete mít jasno. Mimo jiné se tu dozvíte, „který sportovec je ten blbý, a který ještě blbější“. Autoři těchto vět pak zřejmě hned lépe usínají s pocitem: „to jsem to zas těm přeplacenejm primadonám krásně nandal!“.

Jágr už by to měl zabalit!

Jaromír Jágr je jednou z legend českého sportu, která i v 45 letech stále motá hlavy soupeřům. Jenom doplňme, že věk 45 let je považován za počátek středního věku a spousta stejně starých lidí sotva vyjde schody do čtvrtého patra. I když je většina Čechů na kladenského rodáka pyšná, stále více se ozývají hlasy, že byl měl konečně skončit, protože už na to nemá. Opravdu? Statisticky to skutečně není, co to bývalo. Nabízí se ale otázka za „zlatého bludišťáka“ – skutečně si oni kritici myslí, že ví líp než celý obří management profesionálů z Floridy Panthers, proč mít, či nemít Jágra na soupisce? Ono to pravděpodobně nějaký důvod mít bude a asi na to zkrátka a dobře pořád má.

Kdy začneme nadávat na fedcupové reprezentantky?

České tenistky dominují současnému Fed Cupu, tedy uznávané mezinárodní týmové soutěži. Naše holky vyhrály poslední tři ročníky a v posledních šesti letech zvítězily hned pětkrát. Úctyhodné? Určitě. Otázkou ale je, jak dlouho bude vítězná vlna trvat. Samozřejmě ne napořád. Pak se ihned určitě dozvíme, že je český ženský tenis v krizi, že se špatně pracuje s mládeží, a to samozřejmě od těch „nejpovolanějších“, totiž od těch, kteří v životě nedrželi tenisovou raketu v ruce a o zákulisí tohoto sportu nemají ani páru. Možná se dokonce znovu rozjede facebooková stránka „Labilní české tenistky“, která je již nyní naštěstí neaktivní.

V podstatě to samé platí i o Gabriele Koukalové. Aktuální superstar světového biatlonu přivezla z nedávno skončeného Mistrovství světa v Hochfilzenu tři cenné kovy, konkrétně zlatou, stříbrnou a bronzovou medaili. Tyto úspěchy ovšem budou u mnoha lidí pravděpodobně zapomenuty po prvních několika zaváháních. A zase se velmi brzy dočteme, že už na to Gábina nemá, že už je vlastně moc stará a radši by měla mazat k plotně. Nebo ne?

On nechce reprezentovat? Hanba!

Odmítnutí reprezentovat se nepromíjí. To se týká především hokejistů z NHL, jež po sezóně nepřijedou na mistrovství světa v hokeji. Jenže pro ty, kteří jim nemohou takový krok odpustit, zdůrazněme, že slovo „reprezentace“ nevzniklo ve sportovním prostředí. Znamená totiž „zastupování“. Sportovci zkrátka zastupují svou zem a, světe div se, reprezentace se týká nás všech, „paštikáře“ v Chorvatsku nevyjímaje.

A teď si představte takovýto scénář. Váš šéf vás po osmi měsících pracovního zápřahu, během nějž jste v podstatě denně makali, neustále cestovali a neměli čas na rodinu, pošle za firmu místo dovolené na čtrnáctidenní akci do zahraničí. Že se vám taková představa moc nelíbí? Vždyť zde ale budete REPREZENTOVAT Českou republiku! Věříme, že mnoho lidí by si našlo řadu více či méně uvěřitelných výmluv, proč to nepůjde. Reprezentace, nereprezentace…

Co jsme tím vším chtěli vlastně říct?

Nic víc než to, že sportovci jsou taky jen lidi a sportem by se měl člověk především bavit, ať už aktivně či pasivně. Ono na internetu anonymně „seřvat“ úspěšného sportovce či trenéra sice může zvednout vlastní ego a vybít frustraci, ale zároveň to působí dosti zvláštně až směšně. Mimochodem, znáte ten vtip, proč  je fotbal tak oblíbeným sportem? No přece proto, že si tisíce běžných lidí mohou jednou za čas zařvat na 22 multimilionářů: „Makejte, vy hovada!“. Úspěch se u nás zkrátka prozatím neodpouští a nadávat je tak uvolňující. Na místo uznání to tedy dáme všem při prvním náznaku horší formy pořádně sežrat…

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Brazilská olympijská sportoviště chátrají. Po půl roce!

10 nejbohatších sportovců světa. Kdo si utírá zadek bankovkama?