iPhone 12: podpora 5G, menší výřez a návrat starého designu. Jaké další změny přinese?

Apple svoje produkty skrývá až do samotného představení. Výjimkou není ani chystaný iPhone 12, kterého se tradičně dočkáme v září. Už teď ale existují informace o tom, jaké novinky iPhony pro rok 2020 přinesou. Na čem Apple pracuje a vrátí se Touch ID?

iPhone 12: podpora 5G, menší výřez a návrat starého designu

Design jako iPhone 4

Kdo užívá iPhone už pár let, dobře si pamatuje iPhone 4, který byl v roce 2010 po svém odhalení oslavován pro svůj elegantní vzhled. Poprvé se představila skleněná záda, i když tehdy ještě bez možnosti bezdrátového dobíjení. Důležitým prvkem ale byly hranaté kovové boky. Ty pak převzal i revoluční iPhone 5, který měl ale záda z hliníku. Poslední modely mají hrany zakulacené. Vzhled smartphonů je ale potřeba pro spotřebitele nějak inovovat a jednoduše není moc prostoru kde, takže se musí lovit v tom, což tu jednou bylo. Spoustu uživatelů značky ale takové řešení pro iPhone 12 nadchne.

Konec výřezů?

Někteří lidé si neustále stěžují na výřez v displeji, ve kterém se ukrývá přední kamera. Ten byl nutností v momentě, kdy se s iPhonem X poprvé objevil displej přes celou přední stranu, bez Home Buttonu. Tento problém má podle posledních informací zcela vymizet a v Applu na tom usilovně pracují. Obtížně proveditelné je to i kvůli faktu, že se poslední generace iPhonu odemykají pomocí Face ID, které výřez potřebuje. Ve vývoji je tak displej, který má kvůli tomu miniaturní dírku. Pravděpodobné ale je, že modely v roce 2020 dostanou pouze zmenšený výřez.

Podpora 5G sítí

iPhone 12 by měl podporovat 5G sítě a udělat tak další krok k výraznému zrychlení přenosové rychlosti dat. Podle zdrojů je to v podstatě hotová věc, takže Apple bude zase jednou v něčem první. Chystaná pátá generace mobilních sítí má ale i spoustu odpůrců a hovoří se o možném neblahém vlivu na zdraví. Pokrok je ale nezastavitelný, i když to může znamenat cokoliv.

iPhone 12: podpora 5G, menší výřez a návrat starého designu

zdroj: 123RF.com

První 5nm procesor ve smartphonu

Ano, svůj 5nm procesor chystá i Samsung a další budou následovat, ale zákulisní informace hovoří o tom, že s ním poprvé přijde Apple. V roce 2018 představily iPhony jako první 7nm čipset, v roce 2020 by měl mít Apple další prvenství. iPhone 12 bude mít pravděpodobně procesor 5nm od svého výrobce TSMC. Může být o čtvrtinu menší a přinese opět nižší spotřebu a vyšší denzitu i taktovací frekvenci.

OLED displeje z Číny

Je to potvrzené a někteří fanoušci Applu radost mít nebudou, i když během používání takové věci nikdo neřeší. Vadit může princip, ale Číně patří skoro všechno a trhem vládne nejlepší nabídka. iPhony mají doposud OLED panely od korejských firem Samsung a LG. Druhou jmenovanou zapojil do hry Apple proto, aby zakázkami na displeje neživil svojí konkurenci. I z těchto důvodů teď naváže spolupráci s čínským výrobcem BOE. Ten mimochodem vyrábí i displeje pro Huaweii. Hlavním dodavatelem ale zůstane Samsung, který o zakázku stojí tak, že prý nabídl velmi výhodné podmínky.

Vrátí se Touch ID?

Někomu přijde návrat čtečky otisku prstu zbytečný, ale pořád je tu velká skupina těch, kteří nedají na Touch ID dopustit a i kvůli tomu používají iPhone 8 a starší. Zatímco jiní výrobci čtečku otisku zachovali z boku telefonu nebo přímo v displeji, Apple jinou možnost než Face ID nenabízí. Odemknutí telefonu je i přes viditelné zrychlení stále pomalejší a navíc je to zkrátka úkon, který vyžaduje dva kroky. Touch ID pouze jeden, a podle všeho plánuje Apple vybavit modely pro rok 2020 novou technologií s ultrazvukovým snímačem od firmy Qualcomm. Rychlost i zabezpečení by mělo být mnohem vyšší než doposud. Co je nejzásadnější? Nový senzor by měl umět snímat otisk po celé ploše displeje. Tohle Apple skutečně řeší a je tak otázkou, jestli technologii představí už iPhone 12.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Životnost baterie v mobilu. Jak udržet maximální výdrž baterie pro váš smartphone co nejdéle?

Jaký vybrat nový iPhone? Tohle srovnání ukáže, který je pro vás nejlepší z hlediska parametrů i ceny