Kam investovat? Volte zlato!

O tom, že zlato je efektivní nástroj pro boj s plíživou inflací ví dnes každý, kdo se zajímá o způsoby jak chránit své finance. Nejvíce tomu nahrává skutečnost, že zlato je vůbec jediná investiční komodita, osvobozená od DPH. Máte-li volit mezi nákupem zlata nebo např. obrazů, okamžitá úspora 21 procent při pořízení investice činí ze zlata neodolatelné lákadlo.

zlato

Zlato je v kurzu

Prodejci investičního zlata hlásí v letošním roce rekordní zájem nových klientů. Nejznámější český e-shop se zlatem, stránky zlaté mince je v provozu již od roku 2003 a jeho pracovníci potvrzují enormní zájem klientů o uložení svých peněz do zlata, coby bezpečného přístavu.

„Nákup zlatých slitků je atraktivní především pro klienty, kteří chtějí své peníze držet ve svých rukou a nemají důvěru v různé spořící programy do zlata. Lidé nakupují ve větší míře i malé slitky váhy 1-5 gramů, které jsou dostupné pro každého.“ říká Pavel Trtík, zakladatel tohoto e-shopu.

„Dříve bylo běžné, že se ve velkém prodávaly zlaté slitky o hmotnosti jednoho kilogramu, ale movitá část společnosti zabezpečila své finance nákupem zlata již před lety. Nyní z tohoto prozíravého kroku těží. Dnes investují do zlata ti, kteří zaspali a až nyní si uvědomují, že čím více peněz se dostává do oběhu, tím rychleji jejich úspory ztrácí na hodnotě.“ Dodává Trtík.

Zlato versus Stříbro


Naopak poklesla poptávka po investičním stříbru. Stříbro ve formě investičních mincí (bullions) nebo slitků má vůči zlatu zásadní nevýhodu. Při jeho nákupu platíte DPH. Tedy 21 procent z hodnoty každého pořízeného slitku musí prodejce odvést do státní pokladny. Stříbro nemůže těžit z daňové úlevy tak jako zlato. Není od DPH osvobozeno. Střadatelé vážící každou korunu se proto od něj odvrací a volí raději nákup zlata.

Prim na českém trhu hrají švýcarské zlaté slitky značky Argor Heraeus (Nezaměňujte s německou rafinérií podobného jména: Heraeus). Jejich světová proslulost a hlavně nízká cena při srovnání s jinými švýcarskými nebo německými slitky z nich činí jasného favorita i pro váš nákup.

České alternativy oblíbených zlatých cihliček neexistují. Žádná česká mincovna totiž zlato ve formě slitků nevyrábí.

Chcete-li zakoupit zlato v diskrétnější podobě, neoznačené sériovým číslem, volte zlaté mince Wiener Philharmoniker. V dobrých e-shopech získáte zcela nové mince ročníku 2021. Krásné, nedotčené mince si můžete koupit za cenu zlata stejně jako výše zmíněné zlaté slitky.

Jaké jsou typy investičního zlata

Stabilní je poptávka po zlatých dukátech, které mají navíc sběratelskou hodnotu. Vydávají se totiž v omezeném nákladu například jen několik set kusů. Lídrem jsou svatováclavské dukáty, které si oblíbili patrioti, akcentující národní charakter těchto dukátů. Ty se vydávají v tradiční velikosti a ryzosti, kterou ustanovil před mnoha sty lety český panovník a římský císař Karel IV. Tehdy se dukáty razily ze zlata těženého na našem území v Jílovém u Prahy.

Ani na Slovensku není situace jiná. Slovenští klienti nakupují zlato v Čechách rádi. Na českém trhu je nákup investičního zlata vychází často velmi výrazně levněji než u domácích firem. Bankovní poplatky ze mezistátní převody peněz jsou již zanedbatelnou korunovou položkou. Vzájemným obchodům tedy nic nebrání. Odlišností slovenského trhu je však trvalý zájem o nákup zlatých cihliček ve váze jedné unce (1 Oz) a vyšší.

„Většina slovenských investorů je situována u západní hranice země a proto s povděkem oceňují, že máme prodejnu i na Moravě ve Vsetíně, který má z jejich pohledu vynikající dopravní dostupnost. Jsou konzervativní a nákup nebo výkup zlata rádi realizují osobně“. Vysvětluje Kamila Bantová ze zlatých mincí.