I na výběru stojací lampy záleží, jak vybrat tu pravou?

Kdo z nás aspoň jednou nezatoužil schovat se na pár minut před celým světem do svého oblíbeného koutku, třeba s knihou nebo sklenkou něčeho dobrého v ruce? Jen tak si tam v klidu přemýšlet a relaxovat bez toho, aby vás oslňovalo světlo, ale zároveň kolem vás nepanovala černočerná tma? Když si kromě hlavního světla pořídíte i stojací lampu, může se vám tenhle sen splnit.

lampa

Stojací lampy jako doplňkové svítidla

Hlavní svítidlo v podobě lustru, závěsného světla nebo bodovek máte, kromě toho ale potřebujete doplňkové světlo, které osvítí i tmavý kout. Proč sáhnout zrovna po stojací lampě?

  • Stojací lampa podtrhne atmosféru každé místnosti.
  • Umožní vám sledovat televizi bez toho, aby vás oslňovalo velké světlo.
  • Poskytne dostatek světla třeba pro čtení.
  • Nabídka na trhu je široká co do provedení, tak barev a stylů.
  • Podstavec lze v mnoha případech částečně zasunout pod nábytek nebo třeba křeslo a ušetřit tak trochu místa.

Na čem při výběru stojací lampy záleží?

Vybrat takovou stojací lampu může být oříšek. Nabídka je opravdu bohatá, takže není třeba se omezovat.

Tip číslo jedna: Jaký styl lampy preferujete?

I stojací lampa musí ladit s ostatním vybavením místnosti, stejně tak s vaším vkusem. Preferujete vintage, provence, retro styl, nebo snad dokonce minimalismus? Vyberte si přesně takovou stojací lampu, kterou chcete.

Náš tip: Zajímavé jsou i obloukové lampy a moderní stojací lampy.

Tip číslo dva: Zaostřeno na materiál

Ruku v ruce se stylem jde i materiál, proto jeho výběr nepodceňujte, i když se vám to zdá jako drobnost. Stínítko může být z papíru nebo skla, stojan dřevěný nebo kovový, setkat se ale můžete i s betonovým podstavcem.

Víte, že mezi oblíbené kovy pro stojany lamp patří měď, nerez, mosaz, chrom a bronz?

lampa
Stojací lampa

Tip číslo tři: Pozor na žárovky

Ano, i ty je třeba si pohlídat. A to nejen s ohledem na velikost závitu, ale také na spotřebu. Energetické třídy s nejnižší spotřebou jsou A, A++ a A+++, méně úsporné jsou pak žárovky energetické třídy C a D.

Víte, že kromě závitu a energetické třídy je také dobré se zamyslet nad druhem žárovek? Volit můžete mezi LED žárovkami s nejvyšší výdrží, standardní žárovkou, která je ideální jako nouzové řešení, úspornými žárovkami, halogenovými žárovkami a reflektorovými žárovkami?

Tip číslo čtyři: Co takhle funkce jako smívání nebo dálkové ovládání?

Co se vzhledu týče, tam už máte jasno. Ale co další funkce jako třeba dálkové ovládání, dotykové zapínání nebo třeba stmívač? Ten je velmi praktický, umožní vám totiž měnit světelnou intenzitu dle aktuální potřeby.