Indie řeší válečnou situaci sněžným mužem. Proč indická armáda zahájila hon na Yettiho

Vítejte ve světě dálnovýchodní diplomacie, válečných taktiků a legendárních příšer. Že to vypadá jako dost nepovedená kombinace? Nikdo také neříká, že by vztahy Indie a Pákistánu byly zrovna povedené. A tak se v tom jeden Yetti dočista ztratí. Je lepší řešit stopy sněžného muže než jadernou válku.

Indie řeší situaci sněžným mužem

Dne 9. dubna přišla zpráva z Indie, že jejich vojenská expedice nedaleko svého tábora pod K-5 v Makalu narazila na stopy sněžného muže. Ano, přesně toho Yettiho, bájného tvora z bájí a legend, jehož existenci se kryptozoologové marně snaží dokázat posledních pár desítek let. Že by s takovou bleskovkou bylo vhodné zacházet opatrně, aby nebyli za blázny? Indická armáda to hned hodila na svůj Twitter, který sleduje 6 milionů uživatelů.

Tady tancoval Yetti

Vtipnou historku podtrženou několika nekvalitními snímky „obřích stop“ pak ještě rozpracoval místní tisk, a brzy už věděli o famózních objevu všichni. Jasně, za tuhle podivnou senzaci si indická armáda vysloužila salvy pobaveného smíchu z celého světa. Může se to zdát podivné, ale přesně tohle potřebovala. Bylo totiž nezbytné rychle odvést pozornost od války, která se nekonala.

Nepovedené jaro v Kašmíru

Na konci února tohoto roku je v Kašmíru o něco divočeji, než je obvyklé: muslimský sebevražedný atentátník totiž bouchne uprostřed kolony „partyzánů“, hájících v Kašmíru indické barvy. Je to samozřejmě špatně, protože v Kašmíru by oficiálně neměly být žádné para-militární jednotky. Indie v odvetě vybombarduje výcvikové středisko fanatiků. Které se ale nachází za hranicemi jejich úhlavního nepřítele, Pákistánu.

Preludium k válce

Následuje pár dělostřeleckých přestřelek, spousta dalších sebevražedných útoků, a také dost nepříjemný letecký souboj, po kterém skončí indický pilot v pákistánském zajetí. Obě země si vzájemně vypoví diplomaty, a spouští malou mobilizaci. Do pohraničí se stahují jednotky pro útok i obranu. Což je vzhledem k tomu, že obě země disponují jaderným arzenálem, opravdu velký problém.

Nukleární úsvit nebude

Vypadá to dost divoce, a obě země dost brutálně vyostřují domácí rétoriku. Tentokrát to byla spíš indická média, která doma rozjela dost velkou kampaň. K té se navíc přidalo i pár všelidových cvičení, pro případ invaze nebo náletu. Velmi nepříjemné. Ale nakonec si to v Pákistánu i Indii spočítali, a pochopili, že válka bude muset počkat. Naštěstí.

Co si dáme příště?

Islámábád přislíbil, že trochu umírní své revoluční radikály, Dillí zase stoplo mobilizaci. Útoky ustaly. Nakonec se diplomati obou zemí vrátily v půlce března na svá místa, a všechno by bylo zase v pohodě. Nebýt toho, že celý svět se zatajeným dechem sledoval eskalaci konfliktu, který nakonec strašně rychle vyšuměl do ztracena.

Což docela zklamalo i spoustu obyčejných Indů, kteří už byly opravdu namasírovaní k válce. To jako bylo všechno? Budeme takhle plašit pokaždé? Bylo tedy zapotřebí rychle odvést pozornost od ústředního tématu k nějaké jiné senzaci. A najednou se na svazích Makalu objevily stopy sněžného muže. Náhoda? Sotva. Ale o válce se už nikdo nebaví.

Indie inspiruje celý svět

Indická armáda je možná pro smích, ale je to pořád lepší, než řešit válku. Zvlášť, když jsou volby na spadnutí, a nikdo moc nechce vypadat jako zbabělec. Je to mimochodem dost dobrá inspirace i pro nás. Zprávy o řepkou žluté republice a přeplněném Václaváku by mohl nahradit nějaký podobný fascinující objev. Co třeba obrovské Čapí hnízdo? Počkejte… ou.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Ikona světového míru Gándhí jako rasista a utlačitel? Historie nevyobrazuje duchovního vůdce Indie zcela přesně!

Omyly ve válkách: Které měly i pozitivní dopad? Z jakých vlastních chyb vytěžili generálové jednoznačně nejvíc?