I pánské spodky mají historii. Odkud se vzaly ty vaše?

Podprsenky rozepínáme moc rádi, ale je tu ještě něco, za co jsme tuze vděční…. Vlastní trenky, slipy a boxerky. Kde se vzaly a proč je vám v nich tak dobře? Od dob jabloňového listu se toho hodně změnilo!

3. dubna byl Mezinárodní den spodního prádla, na což u nás reagují převážně jen někteří prodejci, kteří pořádají akce a slevy na podprsenky a spodky. To lidé ve Spojených státech nebo třeba v Brazílii každoročně pořádají pochody, ačkoli mnozí nevědí proč. Traduje se, že první „výšlap“ ve spodním prádle uspořádal v roce 2003 americký prodejce Freshpair, což byl jeho komerční záměr. O ničem jiném to samozřejmě není ani dnes. Ale jak to vlastně celé vzniklo? Klaňte se a děkujte!

Koloběhy módy

Za úplně první kousek pánského spodního prádla by se dal považovat vroubkovaný list ze stromu jabloně, kterým si Adam zakryl intimní partie tak, aby mu na ně netáhlo – samozřejmě v Ráji. (Což někteří podnikavci později využili a přinesli na trh pánský overal tělové barvy se zeleným listem v rozkroku. Ne, fakt si ho nepořizujte pro intimní chvíle, hodí se maximálně tak na maškarní.) No a dál?

Ani Calvin Klein, ani Hugo Boss. Kde jsou ty časy? Foto: birchbox.com

Ne, penis se prostě houpat nebude!

Lidé se odjakživa zahalovali a v podstatě spodní prádlo postupně vznikalo tím, jak se začal oděv na sebe vrstvit. A bylo to nejspíš nějak takhle… Podle odborného časopisu Wear se bederní pokrývka „narodila“ před 7000 lety. Pochopitelně byla skromná a splňovala ty nejzákladnější potřeby bez ohledu na pohodlí nebo vkus. Ten byl tehdy každému úplně jedno. Když přeskočíme tu dobu, kdy rozkrok zakrýval kus čehosi, dostaneme se do středověku (tím se rozumí 6.-15. století), který znamenal průlom.

Makej, to je jen větříček! Foto: birchbox.com

Nahota na prodej

Objevily se totiž první kalhoty, které vynalézaví tehdejší muži vrstvili na sebe hezky jedny přes druhé. Netrvalo dlouho, a byl z toho overal. V podstatě video serveru MODE jasně dokazuje, že období, kdy spodní prádlo muselo zakrývat co nejvíc kůže (u mužů i žen), začalo v roce 1916. (Mimochodem, právě 30. dubna 1916 byl u nás poprvé použit letní čas, tak až budete nadávat, že jste z přesunu času právě teď rozlámaní, věřte, že to trvá od Rakouska-Uherska.) Tak co, dali byste dneska dlouhé rukávy a nohavice, které tehdy byly povinné i v letních měsících?

Včera není dnes

Asi těžko, takže díky za později příchozí 20. léta 20. století, kdy se nohavice i rukávy pro změnu zkrátily. Výrobci se tak konečně začali soustředit i na pohodlí svých zákazníků, takže mužům nabízeli návrhy rozepínání i zapínání s pomocí knoflíků a šňůrek. V této době se taky objevily první tištěné reklamy na pánské prádlo. A poklopec! Sláva!

A už jsme doma! Foto: Google

Pak už nic nebránilo kreativitě, inovacím či výběru materiálů, čehož se ujal hlavně Arthur Kneibler coby návrhář punčochového zboží, který 22. června roku 1938 podal návrh na patent. Díky němu se pánské spodní prádlo stalo pohodlnějším a skvěle padnoucím. Ale nebyl v tom sám. I inovativní nápad americké firmy Coopers Inc., která se pochlubila pánskými spodními kalhotami se švy ve tvaru obráceného Y, způsobila rozruch. No jo, sami chlapi zkrátka vědí, co potřebují!

Haleluja! Foto: Google

A jaké spodky máte nejradši právě vy?

Autor: Merlin

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Sex a vánočně-silvestrovské kostýmy. Co si na sebe nikdy nevzít?

Podrobný návod jak připravit svoji ložnici na dámskou návštěvu. Nezapomeňte na maličkosti!