Hry na motivy filmů. Které se povedly a které ne?

Nedávno jste měli možnost přečíst si o tom, proč se nedaří filmům natočeným podle her. Pro srovnání nyní přinášíme informace a příklady toho, jak jsou na tom naopak hry podle filmů. Které uspěly?

Hry podle filmů si nikdy neosvojí takový úspěch, jaký měly jejich motivy promítané na plátnech kin. Důvod je jednoduchý. Každý hráč je možná divák, ale ne každý divák je hráč. Dokonce i z toho počtu hráčů, kteří v kinech usedají do sedaček, si nemusí zážitek všichni chtít hned zopakovat u obrazovky počítače. To ale ještě samozřejmě neznamená, že by hry samotné byly neúspěšné. Některé ze známých titulů to dopracovaly vcelku daleko i na celosvětových žebříčcích nejhranějších a nejprodávanějších her vůbec. A to třeba hráč ani nemusí tušit, že jde o hru podle filmu. Které z nich jsou tedy ty nejúspěšnější?

Do hvězdné výše se dostaly…

Nejvýš se umístily Star Wars: The Old Republic z roku 2011. Se svými necelými třemi milióny kousků prodaných po celém světě se hrdě drží v TOP 15 nejprodávanějších i nejhranějších her, a to nejenom těch podle filmů. Z těch filmových je to vlastně ale jediná hra, která se zatím dostala tak vysoko. Díky globální popularitě vesmírné ságy a Georgem Lucasem speciálně vytvořené herní vývojářské společnosti LucasArts se s tímto úspěchem dalo ale počítat. Navíc, The Old Republic není jedinou hrou motivovanou Hvězdnými válkami. Svou úspěšností jí v oblíbenosti u hráčů na záda dýchá The Knights of The Old Republic, což je sice starší kousek, ale na svůj ročník (2003) poměrně povedený. Star Wars se od svého uvedení dočkalo mnohých dalších herních zpracování, a o málokterém z nich by se dalo říct, že se jedná o propadák. Někdy si v ukázkách na novější pokračování říkáte, že je to i na úrovni těch filmů. 

Je úspěšný, a někdo ani neví, že podle filmu

Další takovou hrou je Zaklínač, který se od roku 2007 dočkal již dvou pokračování. Třetí díl nese podtitul Divoký hon, byl vydaný loni v květnu a podle většiny herních portálů a hodnocení samotných hráčů se stal nejlepší hrou roku 2015. Zaklínač jistě okouzlil většinu svých fanoušků výborně navrženým příběhem a světem, který v Divokém honu vizuálně opravdu láká k použití slovíčka „dokonalost“. O filmové předloze (která měla zase knižní předlohu) nejsou ale všichni jeho virtuální uživatelé dost možná uvědomění. Geraltův příběh přivedl ze stránek knih k životu z masa a kostí polský režisér Marek Brodzki v roce 2001. Rozšířil tak popularitu knižní fantasy ságy Andrzeje Sapkowskiho, sice ne v takovém měřítku jako hra, ale k tomu otevřel cestu s šestiletým předstihem.

Výjimka potvrzuje… vlastně to není pravidlo

Jako další příklady filmy úspěšně motivovaných her můžeme uvést temné hrdiny ze stínů, Batmana (Arkham Knight, …) a Riddicka (pokračování The Chronicles of Riddick). V jejich šlépějích by určitě mohl pokračovat o něco více na děti orientovaný Harry Potter a jeho vícedílná dobrodružství, nebo na starší jedince orientované ve strategiích zase Pán prstenů. Velké série a názvy se očividně dočkávají i v jejich herních zpracováních velké obliby. Říkáte si, že Zaklínač byl prostě divoký kůň, a jinak by se k tomuto pravidlu našla jenom těžko nějaká výjimka. To ale není tak úplně pravda.

Katastrofě neunikl domů ani E.T.

I známé značky se mohou dočkat katastrofálního převedení do herních platforem. Zářným příkladem může být dnes tolik populární avenger Iron Man. O jeho hrách možná dost lidí raději ani neslyšelo, což je dobře –jsou to propadáky. V jeho blátivých stopách kráčí neohrožený, ale pokořený Rambo, nebo korozi podléhající automobily Transformerů. Ponížení v podobě vlastní hry se dočkal i roztomilý E. T. mimozemšťan a drsný Street Fighter, který připomíná stylem spíš Mortal Kombat. Všechno se holt nevyplácí hned převádět na jedničky a nuly, protože mezi výsledky pak existují prostě a jedině jen ty Jedničky a Nuly.

Jaké hry se podle vás vyvedly nejlépe? Setkali jste se i s nějakým zklamáním?

Autor: Jan Marek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Proč filmy podle her na plné čáře prohrávají? Jak dopadne Warcraft a další?

Pixely – návrat do dob osmibitů v kinech!