Hry, které změnily (náš) svět

Historii videoherního průmyslu lemuje, jako ostatně každé dějiny, řada důležitých milníků. Se vší úctou teď pomineme naprostou herní prehistorii, tedy éru Pongu, Spacewaru a dalších digitálních neandrtálců, a začneme v době, kdy už jsme byli (alespoň někteří) na světě. V roce 1984, dva roky před výbuchem reaktoru v ukrajinském Černobylu, přišel Rus Alexej Pažitnov s bombou jiného ražení – revoluční hrou Tetris.

hry

Principy logické hry Tetris zná asi každý – padající kostky a další útvary je třeba seřadit tak, aby vytvořily řadu (nebo několik řad). Pak zmizí. Hra končí, když se vám kostky přerostou přes hlavu a dosáhnou horního okraje obrazovky. Tetris se stal instantním hitem, který vyšel snad na všechny herní platformy. Snad nejvíc mu za svůj úspěch handheld Gameboy od Nintenda – právě ten byl po určitý čas takřka synonymem Tetrisu.

Super Mario Bros

Plošinovky existovaly už před Mariem, nikdy však nedosáhly zdaleka takové popularity mezi širokou veřejností. Právě Nintendo dokázalo do té doby takřka nemyslitelné, když z herní postavy učinila celebritu globálního dosahu. Mario vyšel z kreativní činnosti vývojáře Shigeru Miyamota a zprvu jen sekundoval gorilí celebritě Donkey Kongovi. Nejvíce se však proslavil po boku bratra Luigiho v nesmrtelné klasice Super Mario Bros na 8-bitové NES. Od té doby vznikl nespočet pokračování, spin-offů a variací (Mario Kart, Mario Golf, Mario Tennis a bůh ví co ještě), Mario si zahrál v seriálu, má svůj komiks i licencovanou řadu zboží. Historicky jde z hlediska prodejů o vůbec nejúspěšnější videoherní značku.

Sid Meier´s Civilization

Legendární počin z dílny geniálního Sida Meiera asi netřeba dlouze představovat. O kvalitách této tahové strategie svědčí mimo jiné i skutečnost, že se dočkal již čtyř pokračování (a řady oficiálních i fanouškovských rozšíření). Na počátku si zvolíte národ, o nějž pak musíte pečovat a vydobýt mu místo na slunci. Začínáte přitom jen s prostým osadníkem (ten slouží k vybudování prvního hlavního města) a jedním bojovníkem. Zásadní je přitom vybrat vhodné míst pro položení základů vaší první metropole, stejně jako ve skutečnosti tedy ideálně v blízkosti vodního zdroje, v oblasti s úrodnou půdou, lesy a ideálně také nějakým tím nerostným bohatstvím. Pak už to jde ráz naráz, odhalujete mapu, stavíte další města, zkoumáte, navazujete diplomatické styky s ostatními civilizacemi a zkrátka si to celé parádně užíváte. Fascinující na Civilizaci je především její komplexita, kterou charakterizuje např. velmi rozvětvená oblast vědního výzkumu, nespočet různých jednotek nebo encyklopedie, která vás při hraní také trochu dovzdělá v dějepisu.

Dune 2

Ačkoli druhá Duna nebyla zdaleka první realtime strategií (ta vznikla už na ZX Spectrum a jmenovala se Stonkers), byla tou, která tento žánr proslavila a na dlouhé roky (v podstatě dodnes) jej definovala. Vybírat může ze tří frakcí, které spolu soupeří o nadvládu na planetě Duna. Tenhle nehostinný písečný svět člověku příliš nesvědčí, smrt zde číhá na každém rohu, a když vás nezabijí nepřátelští vojáci, nejspíš tak učiní některý z gigantických písemných červů, přesto je zde něco, co vyváží veškeré riziko – jde totiž o jediné známé naleziště vzácné nerostné suroviny, Tiberia. Pokud jste hráli nějakou RTS, určitě víte, jak to chodí. Vybudovat základnu, zprovoznit těžební rafinérie, začít zkoumat mapu, vyrobit hordu jednotek a převálcovat soupeře.

Fallout

Doslova revoluci ve světě RPG způsobil postapokalyptický hurikán jménem Fallout. Tahle isometrické postapokalyptické RPG vás zkrátka chytne a nepustí. Skvěle udělaná tvorba a vývoj postavy jen jedním dílkem z dokonalé skládačky. Tím nejlepším je ale rozhodně příběh, humor, dialogy a originalita. Ve světě Falloutu jste svými pány, proto vás nesvazuje žádná lineární příběhová linie. Můžete pomáhat obyvatelstvu a zlepšovat si tak karmu, můžete lidi zabíjet a získat si pověst vraha, tu se zúčastníte turnaje v kung-fu, tu se zase dáte k církvi. Fantazii autorů nelze než zatleskat.

Nakonec ještě krátký seznam dalších revolučních her (a velká omluva všem, na něž se nedostalo):

Dungeon Master – Legenda žánru her na hrdiny a geniální krokovací RPG.

Ultima Online – World of Warcraft. Kdepak, tohle je ten pravý přelomový počin, který rozjel trend MMORPG.

Wolfenstein 3D – Ještě před Doomem a monstry z jiné dimenze ukázal cestu 3D FPS právě blonďatý lovec nácků.

Guitar Hero, Space invaders, Pac-man, Wii Sports, The Sims…kterou hru či hry v našem seznamu postrádáte vy? Dejte nám vědět v diskuzi pod článkem!

Autor: Pseudofilosof