Bojíte se zneužití karty? Plaťte digitální peněženkou!

Jakkoli se během let zdokonalily bezpečnostní prvky zajišťující debetní či kreditní karty, možnost zneužití při platbě na internetu či při bezkontaktních platbách je velmi reálná. Phishingová stránka, keylogger v počítači nebo šikovný hacker v okolí, který nabourá NFC spojení, a jste kulantně řečeno v háji. Digitální peněženky neboli e-wallets lze sice taky zneužít, nabízejí však několik nesporných výhod.

Ptatba kartou

Digitální peněženky jsou virtuální platební nástroje. Ačkoli se v mnohém liší, fungují na základě různých principů i technických atributů a lze je používat k hrazení různých produktů či zboží, v zásadě mají společné jedno: úmysl sloužit jako efektivnější, jednodušší a bezpečnější platební prostředek.

Jak to funguje?

Otázka bez jednoznačné odpovědi. Každá e-wallet totiž funguje trochu jinak. Některé jsou přímo provázány z vaší platební kartou a během platby čerpají prostředky přímo z vašeho účtu (případně kreditky), jiné je třeba nejprve nějakým způsobem dobít a poté používat daný zůstatek, zbylé jsou kombinací obojího, případně pracují ještě trochu jinak (např. výhradně jako peněženky pro digitální měnu Bitcoin). Liší se také platební identifikátory – např. PayPal je identifikován e-mailovou adresou a heslem, jinde je při platbě třeba zadat specificky generované číslo a PIN apod.

Kterou e-wallet doporučit?

Asi vás nepotěšíme, ale ani na tuto otázku není jednoznačná odpověď. V této oblasti neexistuje nějaká globální standardizace, která by zajistila, aby jediná digitální peněženka vyhověla všem a hodila se pro všechny účely. Vždy záleží na tom, k čemu chcete danou e-wallet používat. Samozřejmě se liší i transakční poplatky, podmínky a možnosti daných peněženek. Pro platby na internetu lze doporučit prověřený PayPal, Neteller nebo Skrill. Pokud byste radši nějaký český produkt, můžete zkusit Blesk peněženku, Mobito, PaySec nebo třeba GoPaySpecifická řešení pro bezkontaktní platby pak nabízejí i výrobci platebních karet (Visa, Mastercard), některé banky nebo dokonce mobilní operátoři. Samostatnou kapitolou jsou pak peněženky spjaté přímo s konkrétním prodejcem či poskytovatelem zboží (Google, Apple, Amazon, nově Facebook nebo Twitter apod.).

Proč používat e-wallet?

Důvodů může být vícero. Mezi ty hlavní patří především bezpečnost, pohodlí a finanční hledisko. Samozřejmě, že když se někdo dostane k vašim přihlašovacím údajům, může je ve většině případů zneužít (zde pomůže například dvoufaktorová autentizace, kdy je třeba zadávat i jednorázové heslo zaslané pomocí SMS, některé digitální peněženky pak už dnes využívají biometrické ověřování apod.), na rozdíl od vaší platební karty však tyto slouží většinou pro mikroplatby. A tak zatímco vaše debetka je vázána k vašemu účtu, kde má spousta lidí své celoživotní úspory, do digitální peněženky můžete nahrát mnohem nižší částky v řádu stovek až tisíců korun. I kdyby se tak někomu podařilo vaší e-wallet vysát, nejspíš to nebude na sebevraždu.

Dalším faktorem je pohodlí. V e-shopech či při platbě prostřednictvím NFC (respektive Bluetooth) nemusíte stále znovu zadávat údaje své kreditní karty a dlouze je ověřovat. Stačí e-mail či jiný přihlašovací údaj a heslo, respektive PIN. Platby obchodníkovi jsou instantní a často také platby od obchodníka (např. u sázkových kanceláří). Navíc si majitelé stejných peněženek mohou snadno přeposílat finanční prostředky – často okamžitě (i o víkendech) a mnohdy bez poplatků. Např. u PayPalu stačí k poslání peněz znát e-mail druhého uživatele.

A tím se dostáváme k poslednímu bodu – finanční výhodnosti. Užíváním vícero digitálních peněženek a využíváním nabízených benefitů (např. Skrill či Neteller nabízí procent procenta za doporučené přátele vám i nově registrovaným, uskutečněné transakce nebo vybrané platby a převody bez procentuálních sazeb a poplatků) můžete ušetřit/vydělat tisíce a desetitisíce korun.

To by na úvod do světa digitálních peněženek stačilo. Používáte některý ze zavedených platebních systémů nebo se k tomu chystáte? Podělte se s ostatními v diskuzi pod článkem!

Autor: Pseudofilosof

Mohlo by vás zajímat:

Co všechno nakoupíte mobilem? Budete koukat