Hormonální antikoncepce pro muže? Brzy se dočkáme prášku nebo nosního spreje!

Pokud jde o kontrolu těhotenství, mají ženy jasně navrch. Pánská populace tolik možností, jak se chránit před nechtěným rodičovstvím nemá. Dosavadní mužské pilulky vesměs selhaly. Vědci ale našli něco lepšího, co náš problém může vyřešit. Když všechno dobře dopadne, dočkáme se už v roce 2021.

Hormonální antikoncepce pro muže? Realita!

Nedávná studie v časopise Journal of Clinical Endocrinology & Metabolismus jasně připustila, že hormonální antikoncepce pro muže může být brzy realitou. Autorem studie je Dr. Mario Philip Reyes Festin ze Světové zdravotnické organizace v Ženevě. Nejde zdaleka o první pokus přinést na trh fungující pánskou antikoncepci.

Neúspěšné pokusy

Během posledních několika let jsme byli svědky několika pokusů o vývoj antikoncepce pro muže. Bohužel se asi páni výzkumníci někde spletli, protože ani slavná mužská pilulka nakonec nepřinesla kýžený efekt. Výzkumníci zkoušeli několik metod, včetně zásahu do mužského organismu s pomocí syntetických hormonů, které měly dočasně blokovat účinky testosteronu, přičemž varlata měla přestávat produkovat zdravé spermie. Tenhle způsob se ukázal jako nereálný a příliš složitý, protože muži jednoduše produkují spermie neustále. 

Vědci našli něco lepšího

Vědci z Institutu Guttmacher se domnívají, že našli recept na mužskou hormonální antikoncepci. Ve svých studiích zkoumali bezpečnost a účinnost injekčních antikoncepčních přípravků u 320 zdravých mužů ve věku 18 až 45 let. Zdravotníci jim injekčně podali 200 miligramů dlouhodobě působícího progestogenu a 1000 miligramů dlouho působícího androgenu po dobu až 26 týdnů, čímž se snížil počet jejich spermií. Po dobu 8 týdnů dostávali účastníci 2 injekce. Po ukončení podávání injekcí byli muži sledováni, aby se zjistilo, jak rychle se jejich počet spermií obnoví. Výsledek přinesl zajímavá zjištění. Hormony byly účinné v rámci snížení počtu spermií na 1 milion/ml a méně, během 24 týdnů u 274 účastníků. Metoda byla účinná u téměř 96 % pokračujících uživatelů. Během fáze účinnosti studie se objevily pouze čtyři těhotenství.

Nežádoucí účinky ukončily studii, ale…

Metoda však přinesla i řadu nežádoucích účinků. Konkrétně: deprese a poruchy nálady, bolesti v místě vpichu, bolesti svalů, zvýšené libido a akné. Navzdory těmto prokazatelným nežádoucím účinkům více než 75% účastníků uvedlo, že jsou ochotni tuto metodu antikoncepce používat i nadále. I když byla metoda víceméně zavrhnuta, přispěje k vývoji něčeho lepšího a účinnějšího. Vědci nyní totiž zkoumají kombinaci výše uvedených hormonů, aby určili správnou rovnováhu mezi samotnou účinností a bezpečností. Což potvrdil i sám Reyes Festin. Jak je vidět, všechno je na dobré cestě…

Je libo prášek nebo nosní sprej?

Dalším krokem ve vývoji pánské antikoncepce byl i nový objev výzkumníků z univerzity v Wolverhamptonu, kteří našli novou sloučeninu, která dokáže deaktivovat protein, který znemožní spermiím plavat. Aby bylo jasno: když spermie neumí plavat, vajíčko nemůže být oplodněno. Trvá to jen pár dní, přičemž muži jsou dočasně neplodní. Na rozdíl od ženské pilulky, které trvá týden, než se projeví její účinky, může trvá téhle sloučenině jen hodiny nebo minuty, než se aktivuje. Tým výzkumníků zahájí testy na živých zvířatech během následujících dvou až tří let. Pokud přinesou pozitivní výsledky, mohla by se pilulka objevit na trhu už v roce 2021. Uvažuje se dokonce i o „antikoncepčním“ nosním spreji

Už se těšíme!

Autor: red

Zdroj: Medical Daily

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Antikoncepce v dějinách: Zvířecí střeva i vlčí moč

Chce dítě a vy ne? Promažte ji!