Hokejová Liga mistrů: letos si jí nenechte ujít!

Čtvrtý ročník hokejové Ligy mistrů je v plném proudu. Po loňském finálovém úspěchu HC Sparty Praha budou o úspěch na mezinárodním poli v této sezóně bojovat čtyři české hokejové týmy – Bílí Tygří Liberec, HC Oceláři Třinec, HC Kometa Brno a Mountfield HK. Všechny zápasy budeme moci sledovat na televizních stanicích Sport 1 a Sport 2.

Historie Champions Hockey League je zatím krátká. První hokejová Liga mistrů se odehrála v sezóně 2014/2015, a přestože tato soutěž zatím nedosáhla u veřejnosti takové popularity, jako její fotbalová verze Liga mistrů, umožňuje hokejovým fanouškům shlédnout zajímavé zápasy mezi nejlepšími evropskými týmy. V letošním ročníku se v 96 zápasech představí 32 klubů ze 13 evropských zemí. První série zápasů základních skupin začala ve druhé polovině srpna a souboje v základních skupinách potrvají až do 11. října. Proč si letošní ročník nenechat ujít?

Čeští rivalové v boji o slávu

Hned čtyři české týmy patřily mezi 26 zakládajících klubů hokejové ligy mistrů. Tomu jim zajistilo automatickou účast v soutěži, ale to už neplatí. Od letošní sezony se do soutěže dostanou opravdu jen ty nejlepší týmy, a tak se do CHL kvalifikovala Kometa Brno jako mistr extraligy, Bílí Tygři Liberec jako vítěz základní části, Oceláři Třinec jako druhý celek dlouhodobé soutěže a Mountfield Hradec Králové jako semifinalista play-off.

Nejvíc pozornosti na sebe poutá účast Komety Brno, aktuálního ligového mistra. Na evropský led se vrací po padesátileté přestávce. Historicky jsou přitom hokejisté Komety nejúspěšnějším českým klubem na mezinárodním poli, a to díky tříleté vítězné řadě v Evropském hokejovém turnaji v letech 1965 až 1968. Tuzemské celky mají ještě jednu motivaci. Určitě totiž budou chtít napodobit loňské tažení Sparty Praha. Ta se dokázala přes těžké protivníky probojovat do finále, kde v prodloužení podlehl a švédskému týmu Frölunda Indians 3:4.

Možnost hrát na olympiádě?

Na Zimní olympijské hry v jihokorejském Pchjongčchangu nedorazí české hvězdy, hrající NHL. O to větší šance se otevírá pro české hráče, kteří působí v evropských soutěžích. Možnost poprat se o místo v olympijském výběru nebyla nikdy větší. Kde jinde dokázat své kvality, než v mezinárodní konfrontaci? Hokejová Liga mistrů díky tomu získává na atraktivitě. Kvalitní výkony proti top týmům ze Švédska, Finska, Švýcarska nebo Německa mohou nejednomu českému hráči otevřít dveře do národního týmu pod vedením Josefa Jandače.

Svoje síly budou moci porovnat třeba se švédským reprezentačním útočníkem Joelem Lundqistem hrajícím za Frölunda Indians, Dennism Endrasm, německým reprezentačním brankářem týmu Mannheimu, nebo finským reprezentantem Mikko Lehtonenem. Kromě toho se v lize utkají i hráči se zkušenostmi z americké NHL, jako je Carlo Colaiacovo nebo Marcel Goc.

Nový a lepší formát soutěže!

Jen ty nejlepší evropské celky mají vyhrazené místo v hokejové Lize mistrů. Ta zredukovala počet účastníků z původně širokého počtu 48 na 32. Vzniklo tak osm základních skupin po čtyřech týmech. Z nich do vyřazovacích kol postoupí první dva z každé skupiny. Boje probíhají dvoukolově, venku a doma. Finálový zápas je jen jeden. Přesně tak, je to totožný systém jako u fotbalové Ligy mistrů.

Nejlepší evropské ligy mají až pět míst v soutěži, šanci ale mají i celky z hokejově slabších zemí. Ať už díky jednomu místu pro mistra soutěže, nebo jako vítěz nižší soutěže . Tou je Kontinentální pohár, který by se dal přirovnat k fotbalové Evropské lize.

Veškeré zápasy Champions Hockey League můžete sledovat na televizní stanici Sport 1 a Sport 2.

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

10 nejbohatších sportovců světa. Kdo si utírá zadek bankovkama?

Brabec získal bronz na HunGarian Baja!