Poslední přestupy v zámořských NHL a NBA – kdo je zvládl nejlépe?

Trade deadline, tedy uzávěrka přestupů, je vždy velkou událostí. Několik týdnů před koncem základní části sezóny může dojít k dramatickému přerozdělení sil v lize. Jak to vypadalo letos?

Poklidné palubovky

V basketbalové NBA se hovořilo o řadě možných odchodů, nejčastěji zaznívala jména hvězdných Carmela Anthonyho a Derricka Rose, kterým se v dlouhodobě neúspěšném New Yorku příliš nelíbí, či Paula George, jehož výměnou by Indiana mohla výrazně získat. Nakonec se však nic z toho nestalo a největší událost proběhla už tři dny před uzávěrkou přestupů.

DeMarcus Cousins, možná nejlepší pivot v lize a tak trochu zlobivé dítě, byl po několika letech spekulací konečně vyměněn z podprůměrného Sacramenta do… stejně podprůměrného New Orleans. Po čtyřech letech se zpátky do Sacramenta touhle výměnou dostal další kontroverzní hráč Tyreke Evans, Králové navíc získali i dva výběry v draftu.

Tahle transakce tak překvapila asi všechny, včetně jejích aktérů. Čekalo se, že Cousins posílí nějaký z týmů, které mají šanci na titul, a že se Sacramento se svým největším klenotem nerozloučí tak snadno. Ani jedno se však nestalo. Cousins i v novém působiště předvádí skvělé výkony, ovšem uvidíme, jestli se s kabinou a vedením sžije lépe než během svého působení v Kalifornii.

Dalšími zajímavými trejdy byl odchod Taje Gibsona a Douga McDermotta z Chicaga od Oklahomy. Oba hráči se stali v posledních letech důležitými pilíři sestavy Býků a vzhledem k tomu, že za ně tým z větrného města nezískali nikoho světoborného, bude se před boji o play-off jednat o jednoznačné oslabení. Dres změnil i Nerlens Noel, kterého Philadelphia hlavně za výběr v draftu vyměnila do Dallasu. Ten se bude snažit dostat do play-off a Noelem vyztuží především podkošovou defenzívu. Naopak Philadelphia dál pokračuje v hubených letech, takže jí nějaké to oslabení s příslibem do budoucna vůbec nevadí. No a to je z palubovek vlastně všechno. Žádné velké otřesy se nekonaly, těšme se na souboje takto ustálených týmů v play-off!

Nabroušené brusle

Na přestupy velkých hvězd byla skoupá i hokejová NHL. Bezesporu posílil Washington, vedoucí tým ligy a úřadující držitel Prezidentského poháru pro nejlepší tým základní části. Capitals se pyšní suverénně nejlepší defenzivou ligy, ovšem v ofenzivní produkci by mohli něco přidat. A právě proto přišel Kevin Shattenkirk ze St. Louis, který sice hraje na postu obránce, ale honosí se i vysokými útočnými kvalitami, což právě zadní řady nejlepšího týmu ligy postrádají. Jednoznačně rozumná volba ze strany vedení Washingtonu.

Pár kontroverzních rozhodnutí se v posledních dnech přestupů odehrálo v Tampě Bay. Organizace Steva Yzermana bojuje o play-off a místo aby vyztužila své řady, tak naopak oslabila. Yzerman poslal kvalitního gólmana Bena Bishopa do Los Angeles, a to téměř zadarmo. O pár dnů později se zbavil i finského centra Valtteriho Filppuly. Zdánlivě nelogické kroky, ale Yzerman myslí dopředu. Vyřešil několik velkých a nákladných kontraktů a uvolnil tak prostor potenciálně perspektivním nováčkům. Čas ukáže, jestli se tyhle kroky vyplatí, ale odvaha kanadské legendě rozhodně nechybí!

Během trade deadline se zrodil taky jeden příběh. Téměř čtyřicetiletý veterán Jarome Iginla, hrající legenda Calgary Flames a celé ligy, byl vyměněn ze suverénně nejhoršího Colorada Avalanche do Los Angeles Kings, kteří se snaží probojovat do play-off. Iginla tak bude mít možná poslední šanci ve své bohaté kariéře na získání Stanley Cupu. Hodně štěstí!

Co na letošní přestupy říkáte? Zaujaly vás víc než v minulých letech? Pište do komentářů.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Finále NBA – co nám ukázalo a co se bude dít dál?

Novinky z NBA: Hvězdný víkend a přepisování dějin