HHC je zatím legální a koupíte ho třeba jako gumové medvídky. Co ale s tělem ve skutečnosti dělá?

Konopné produkty už nějaký ten čas slaví svůj úspěch, tedy pokud mluvíme třeba o CBD, CBN nebo CBG olejích, které jsou u nás legální a slibují řadu pozitivních účinků bez nelegálního THC. V poslední době k těmto látkám přibyla i chemická sloučenina HHC, kterou si klidně zakoupíte také v podobě gumových medvídků. Jak je to ale s jejími účinky? A vypadá opravdu tak nevinně, jak se tváří?

hhc

V podstatě neustále se na trh hrnou další a další novinky z oblasti psychoaktivních látek a jednou takovou je i HHC neboli hexahydrokanabiol, což je sloučenina z technického konopí, která se ale stejně jako desítky ostatních kanabinoidů v konopí běžně vyskytuje. A i když neobsahuje THC, jeho účinky jsou s ním poměrně srovnatelné. To ale nic nemění na tom, že jeho užívání je tak trochu plné otazníků a my se hned podíváme proč.

HHC není ve světě konopí úplný nováček

Přestože se s ním na trh přišlo až nedávno, a zdánlivě vypadá jako novinka posledních let, není tomu tak. Poprvé bylo HHC už objevené vědcem Rogerem Adamsem v roce 1944. Za jeho objevením víceméně stála náhoda. Po přidání molekul vodníku totiž došlo ke změně tetrahydrokanabiolu na hexahydrokanabiol a HHC v tu ránu bylo na světě. Dnes už se ale připravuje čistě laboratorně z legálního CBD prášku, a to proto, že pokud by se vyrábělo starou cestou, HHC by obsahovalo více než 1 % THC a tím by se obratem dostalo na seznam zakázaných látek.

Jak je to s jeho legálností?

Protože HHC splňuje limit, co se obsahu THC týče, což jsme si řekli o pár řádků výš, v České republice je tedy prozatím legální a pořídit ho můžete ve formě prášku, extraktů, vapovacích per, olejů či liquidů, ale klidně i v podobě gumových medvídků. Těžko však říct, jak to s jeho vývojem bude dál a je dost možné, že i HHC se postupně stane nelegální látkou.

Spolu s tím pak logicky souvisí i obava, zda je HHC měřitelné v krvi nebo dechové zkoušce, což ve finále závisí na mnoha dalších faktorech – kolik jste toho užili, kolik vážíte, zda jste si k tomu zobli ještě něco dalšího… Teoreticky by to zjistitelné být nemělo, ovšem doposud nevzešly na povrch studie, které by něco takového potvrdily nebo vyvrátily. Proto zákonitě platí, že pokud jste HHC užili, pro jistotu nesedejte za volat nebo nedělejte věci, které vyžadují plnou pozornost. Nikdy totiž nevíte.

hhc
HHC je látka extrahovaná z konopí. (foto: depositphotos)

Jak HHC účinkuje na tělo?

Co vás bude zajímat asi úplně nejvíc je, jak ovlivňuje tělo i mysl. Přestože by se dalo předpokládat, že působí stejně jako THC, účinky HHC jsou velkou neznámou, a to z důvodu, že prozatím ještě neproběhlo tolik studií, aby se prokazatelně daly potvrdit nebo vyvrátit určité účinky. Uživatelé však vesměs popisují pocit uvolněných svalů, sníženou vnímavost bolesti, zvýšení kvality spánku i rychlost usnutí a pocit relaxace až euforie. Účinky jsou tedy velmi individuální, stejně jako vedlejší účinky, o kterých si ještě něco povíme. Nutno ale zmínit, že intenzita účinků i jejich přesná podoba se může odvíjet od kvality samotného HHC i požitého množství.

Co vedlejší účinky?

Ani vedlejší účinky nebyly přesně specifikované, jak by mnozí uživatelé čekali, nicméně vyšlo na povrch, že při kombinaci jiných látek anebo překročení doporučené denní dávky můžete trpět pocitem sucha v ústech, zvýšené chuti k jídlu, nespavosti nebo naopak velké utlumenosti. Dojít také může ke vzniku úzkosti, k navýšení krevního tlaku i zhoršení kognitivních vlastností. Vzácné podle všeho nejsou ani zažívací obtíže.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Kratom: Superbylina, na kterou si musíte dát pozor

THC roste na síle. Dnešní zboží by rozsekalo i ostříleného hippíka