Hanebný pancharti existovali, jen to nebyli amíci, ale Britové

Slavný film Quentina Tarantina měl možná svou předlohu v tajné jednotce britské armády. Byla to banda příšerných renegátů, sebranka těch nejhorších vyděděnců, kteří měli plnit přísně tajné úkoly a mise. Jejich válečné angažmá by se dalo shrnout do hesla, sex, chlast a zabíjení Němců. Winston Churchill, vůdce Velké Británie za druhé světové války, dospěl v roce 1940 k názoru, že by bylo dobré mít nějakou tajnou jednotku všehoschopných mužů, která by plnila ty nejtajnější úkoly…

Na popud ministerského předsedy tak vzniklo Komando 62. Už název jednotky ukazuje, že šlo o věc mimořádného utajení. Churchill výslovně řekl, že chce schopné muže, kteří vnesou teror na nepřátelské pobřeží. Pokud bude někdo chycen nebo se mise nepovede, vláda od nich dá ruce pryč. Oficiálně neexistují.

Lassen a jeho banda

Do takového podniku se přihlásili jen ti nejodvážnější vojáci. Mnozí z nich měli daleko k  předpisovým vojákům, nebylo málo těch, co měli problémy se zákonem, prakticky všichni holdovali alkoholu a dalším neřestem. Děvkaři nadupaní amfetaminy a věčně nalití, tak nějak by se tato skupina dala charakterizovat. Ale byli to také počertech dobří vojáci. Vybráno bylo nakonec 55 mužů pod velením Guse March-Fillipse. Ovšem neformálním velitelem jednotky byl Anders Frederik Emil Victor Schau Lassen. Dán s aristokratickými kořeny se plavil před válkou v dánském obchodním loďstvu, jakmile ale válka začala, přidal se ke Commandos. Kdosi ho charakterizoval jako kombinaci Vikinga a Jamese Bonda. Zaujal například požadavkem, že chce jít do boje vybaven lukem a šípy, protože miluje lukostřelbu. Kvůli své extravagantní a divoké povaze, jakožto i nechuti k předpisům a správnému nošení uniformy měl neustálé problémy s okolními šaržemi. V Itálii ho jeden důstojník označil za „ostudu britské armády“ a chtěl ho dát před polní soud. Když měl Lassen napsat hlášení po jedné akci, napsal tam jen: „Vylodili jsme se, zabili nějaké Němce a šli jsme do prdele.“ Pobouření v řadách velitelů bylo občas opravdu velké.

Chlastačka v přístavu Fernando Po

Jak vlastně vypadaly akce Komanda 62? Hned první akce, tzv. operace Postmaster, byla opravdu zajímavá. V neutrálním španělském přístavu Fernando Po na ostrově u afrických břehů kotvilo množství italských a německých lodí. Sloužily jako pozorovatelny pro agenty, kteří odtud sledovali pohyb na moři. Není možné napadnout nebo potopit lodě v neutrálním přístavu. A tak vznikl geniální plán. Nejprve se podařilo vylákat na břeh všechny posádky z německých a italských lodí. Na břehu se pro ně udělal ohromný mejdan, kde všichni pili jako duhy, až odpadli. Když se druhý den ráno probudili, zjistili, že všechny lodě jsou pryč. Lassen a jeho muži se s nimi plavili do Nigérie. Říká se, že Winston Churchill byl v průběhu operace jako na trní. Pokud by byla prozrazena, byl by z toho diplomatický skandál a pořádný malér. Místo toho se Lassen a jeho chlapi jen povozili na lodích a pořádně opili.

Nájezdy na pobřeží a Němci v pyžamech

Ovšem zdaleka ne všechny akce byly takto pohodové. Při operaci Barricade napadli dobře hlídaný radar v Pointe de Saire. Byla z toho pořádná přestřelka, při které zlikvidovali Lassenovi muži tři Němce a dalších šest zranili. Při operaci Dryad zase přepadli celá německá kasárna na ostrově Alderney. Na svém člunu Littel Pisser (Malý mizera) přivezli do Británie hromadu Němců, mnohé ještě v pyžamech. Komando 62 provedlo mnoho nájezdů a demoličních akcí na různých místech ve Středozemí.

Nechte svého velitele v klidu píchat

Kromě války se věnovali hlavně chlastání a sexu. Pobyt v nevěstincích byl na denním pořádku. Když Lassenovi muži v Tesalonice vzali útokem jeden hampejz, dělali tam pořádný hluk. Dokonce takový, že Lassen vyběhl nahý z jednoho pokoje a zařval: „Nemůžete nechat svého velitele píchat v klidu?“ Jak se vyjádřil později jeden z členů komanda: „Pařili jsme každý den, jako by to bylo naposledy v životě.“

Smrt měsíc před koncem války

Komando bylo nakonec v roce 1943 rozpuštěno. Tajné operace už nebyly podle Churchilla třeba, ale proslýchalo se, že se mnozí báli, že se nezvladatelná sebranka zcela vymkne kontrole. Vojáci přešli potichu k jiným útvarům. Pro Lassena nakonec válka neměla šťastný konec. Po všech eskapádách a dobrodružstvích ho zabila dávka z kulometu u italského jezera Comacchio. Do konce války zbýval měsíc.

O činnosti Komnada 62 se toho dodnes mnoho neví. Utajené akce se těžko dohledávají v archivech, ale jedno je jisté, pětapadesát mužů komanda byli opravdu ti praví hanební pancharti. 

Myslíte, že byste chtěli být v takové jednotce a existují podobné jednotky ještě v dnešní době?

Autor: Snaut

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Prezident Obama má nový vedlejšák. Svatby!

Ve starověkých Athénách by k Brexitu nedošlo, nesměli tam volit pitomci