Grilování pro pány podle Veroniky Zemanové

Letos bylo takové horko, že se nikomu nechtělo ani grilovat. A tak jsme si počkali pěkně na podzim. Co si ještě můžete dát, než pošlete gril letos k zimnímu spánku? Sledujte rady gurmánky Veroniky Zemanové.

O tom, jak muži grilují, koluje vcelku slušná zásoba vtipů. Na druhou stranu, grilující žena je stále neobvyklým a velmi vzácným úkazem. Grilování tak zůstává výsadou muže, kterého ostatně nějaký ten vtípek nerozhodí. A žena se obvykle bez rozpaků chopí okolních příprav, jako je krájení chleba či příprava zeleninového salátu, jehož přítomnost u grilování muž sice nechápe, nicméně toleruje.

„Faktem je, že grilování s sebou nese jistý punc nebezpečí, od něhož by se žena měla držet stranou. Kombinace umírněné dávky adrenalinu a nejistého výsledku může být koneckonců tím, co muže ke grilování tak magicky přitahuje,“ říká Veronika Zemanová.

Nedržte se při zemi! Zapomeňte na krkovičku!

Škoda jen, že na většině rozpálených grilovacích mřížek spočívá stále dokola vepřová krkovička.  V porovnání s tím, jak muži v kuchyni obvykle bez zábran experimentují, je to trochu nuda. „A tak, milí pánové, až opět rozžhavíte svůj gril, zkuste na něj hodit třeba taky pěkný kousek jehněčí kýty, čerstvou rybu, kachní prsíčka nebo kus vyzrálého, přiměřeně prorostlého hovězího.“

Tip odbornice: Jehněčí stačí na půl hodiny naložit do olivového oleje s citronovou šťávou, čerstvým tymiánem a oreganem, rybě vložíte do bříška plátky citronu a rozmarýn a kachní prsíčka toliko osolíte. Co se týče grilování hovězího steaku, je radno si o tom něco málo nastudovat. Je to jednoduché, ovšem jen za předpokladu, že respektujete základní požadavky tohoto masa.

Překvapení pro drahou polovičku

Budete-li chtít příjemně překvapit i svou ženu, družku či milenku, zkuste něco zcela neobyčejného. Jako doprovod k vašemu skvělému masu přiložte špíz z třešňových rajčátek, která jste nejprve obalili v olivovém oleji, poté zlehka osolili a následně deset minut za častého otáčení grilovali. Anebo exotické dálky připomínající špíz z čerstvých vypeckovaných meruněk, potřených olivovým olejem a za častého otáčení deset minut grilovaných. Budete-li špíz připravovat na dřevěných špejlích, je nanejvýš praktické je před použitím dobrých deset minut máčet ve studené vodě.

Užitečný tip na závěr: „Ať už grilujete cokoliv, až to bude hotové, přidejte špetku hrubozrnné soli ochucené sušenými bylinkami jako je rozmarýn, bazalka či levandule. Bude to ona pověstná třešnička na dortu,“ dodává Veronika Zemanová, autorka knihy Kuchařka pro mého muže, kde také najdete další zajímavé rady a gurmánské tipy.

Kuchařka pro mého muže

Kuchařka pro mého muže

Kuchařka pro mého muže

Kuchařka pro mého muže Veroniky Zemanové obsahuje skvělé recepty na polévky, hlavní chody i sladká jídla a velmi podrobné pracovní postupy, včetně postupových fotografií a obrázků výsledných pokrmů. Poradí muži, co uvařit, když zůstane sám doma, když chce uvařit pro ženu nebo bandu kamarádů. Nutno dodat – knihu sice s láskou muži napsala žena, o její vznik se však postarali opravdoví chlapi! Ať už známý fotograf David Turecký nebo skvělý kuchař a food stylista David Skokan. Grafickou podobu knihy ztvárnil Pavel Hamar.

K dostání na www.smartpress.cz

Autor: Redakce 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Grilovací inspirace pro začátečníky

Umíte rozdělat oheň v grilu helikoptérou?