Grilovací inspirace. Zkuste naše tipy a buďte lepší než šéf na grilu!

Grilovací sezóna je v plném proudu a vy zvládnete sotva krkovici na pivu? Žádný problém! Stále je ještě čas naučit se pořádně grilovat a vytřít zrak svým známým, kamarádům i kámošům. Zkuste naše jednoduché tipy a rozjeďte pořádnou kulinářskou akci, kterou by pochválil i „šéf“ Zdeněk Pohlreich.

Globus grilování

Než se pustíte do práce, připomeneme si pár základních pravidel:

1. Abyste měli z grilovačky opravdový požitek, dbejte především na čerstvost a kvalitu masa. Vsaďte rozhodně na známá řeznictví nebo prověřené značky, jinak vás hosté rozhodně nepochválí, i když uděláte všechno správně. Zárukou jistoty je třeba Globus, který má vlastní řeznictví s uzenářskou výrobnou, které najdete v každém Globus hypermarketu. (Masné a uzenářské výrobky se tam připravují každý den přímo v prodejně, nejsou převáženy z místa na místo a můžete si být jisti tím, že se vše obejde bez přidání zbytečné chemie.)

2. Kuřecí prsní nebo krkovice to je vděčná klasika. Můžete se ale pustit i do objevování nových chutí a mas! Bát se nemusíte panenky, vepřové kýty, vepřového boku ani chuťově výraznějšího jehněčího masa.

Náš redakční tip: Pro začátečníky, co si netroufnou na správné kořenění doporučujeme vepřový steak z krkovice či kýty, (přírodní i v různých marinádách), grilovací kotletu kořeněnou bylinkami, vepřové medailonky v máslové marinádě, špíz z kostek z vepřové kýty, vepřový bok ke grilování nebo kostky z čerstvé vepřové kýty připravené v tymiánovo-citrónové marinádě. Plátky jehněčího, kotletky či kostky už mohou být předem naložené v máslové, pivní, česnekové nebo exotické (Borneo) marinádě. Příjemnou změnou může být i grilování telecího masa. Stojí to určitě za vyzkoušení.

Akční zajímavou nabídku mas pro grilování najdete na www.globus.cz.

3. Pokud si koupíte hotovou marinádu, naložte do ní maso minimálně na 2 – 3 hodiny. I hotové marinády koupíte v Globusu.

Hurá jdeme grilovat!

4. Před grilováním potřete rošt jedlým olejem, aby se maso nepřipeklo.

5. Nikdy negrilujte nad přímým ohněm. Počkejte si na žhnoucí uhlíky.

6. Nikdy negrilujte zmrzlé maso. Nejenže se neupeče rovnoměrně, ale zpravidla je uvnitř nedopečené a na povrchu spálené.

7. Pokud máte silnější plátky masa a bojíte se, že grilování bude trvat příliš dlouho, můžete si je předpéci v troubě nebo mikrovlnce.

8. Maso při pečení nepropichujte. K obracení používejte kleště na maso.

9. Pokud nechcete maso pokládat rovnou na rošt, můžete použít grilovací misky.

10. Když se stane, že se maso začne opékat nerovnoměrně, zabalte tmavou část do alobalu a dopečte ho. Rozhodně se nepřipálí.

Nakonec…

Koukejte nám pak napsat do redakce, jak se všechno vydařilo. Fotografie z vaší povedené grilovačky rádi uveřejníme.

Autor: red

Více informací včetně aktuálních akčních nabídek naleznete na www.globus.cz.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Úžasné tipy, co zmrazit v ledovém zásobníku

6 alko omáček. To musíte zkusit!