Je nebo není Greta Thunberg úplně mimo. Aspergerům syndrom měly i známé osobnosti

Greta Thunberg se stala mediální celebritou. Mnoho lidí má výtky k jejím názorům, což je v pořádku. Jiní se mladou Švédku snaží dehonestovat na základě psychického stavu. Je tato kritika oprávněná? Co vlastně obnáší Aspergerův syndrom?

Kdo je Greta Thunberg. Aspergerům syndrom měly i známé osobnosti

Kdo je Greta Thunberg

Greta Thunberg je šestnáctiletá Švédka, která se během posledního roku stala známou po celém světě. Rodačka ze Stockholmu se proslavila svými aktivitami proti globálnímu oteplování, kterými inspirovala řadu vrstevníku v mnoha zemích. Tomu se dnes dokonce říká „efekt Grety Thunberg“. Ostatně z jejího podnětu vzniklo hnutí Fridays for Future, což jsou školní stávky pro klima.

Greta posbírala několik ocenění, jako např. Cenu za správný život a má za sebou několik veřejných vystoupení. To poslední 23. září na klimatické konferenci OSN v New Yorku. Ať už si o jejích názorech myslíte cokoli, objevily se snahy Gretu Thunberg zdiskreditovat na základě psychického stavu, protože trpí Aspergerovým syndromem, obsedantně kompulzivní poruchou a selektivním mutismem.

Co s ní vlastně je?

Nějakou tou obsesí, tedy vtíravými myšlenkami nebo nutkáním k jednání dnes v menší či větší míře trpí na Západě kde kdo. Jedná se vzácnou vadu, kdy člověk nedokáže v některých situacích a s některými lidmi mluvit. Odpůrci Grety Thunberg se proto zaměřili na Aspergerův syndrom. Takový Václav Vlk st. na Neviditelném psovi dokonce nedávno podle fotek švédské studentky dokládá, že prý trpí Downovým syndromem, a takoví lidé jsou na rozdíl od „Aspergera“ hloupí. „Kdyby Greta přišla ke mně do třídy, mazala by okamžitě na vyšetření k psychiatrovi: rozhodně by se nestala mluvčí anebo předsedkyní třídy. Na toho byli moji žáci-učni před padesáti lety příliš normální,“ píše Vlk. Teorie s Downovým syndromem je ale spíše jen blud.

Známé osobnosti s Aspergerovým syndromem

Aspergerův syndrom je porucha autistického spektra, která se projevuje tím, že má člověk potíže s komunikací a sociálním chováním. To ovšem nemusí snižovat jeho intelekt a někteří jedinci s Aspergerem byli nebo jsou nadmíru inteligentní a úspěšní. Touto poruchou např. trpí Bill Gates, spoluzakladatel společnosti Microsoft a zakladatel Nadace Billa a Melindy Gatesových, která je považována za největší soukromou charitativní nadaci na světě.

Tento syndrom měl pravděpodobně také herec Robin Williams, který ale trpěl i depresemi. Ze současných herců jej má třeba Daryl Hannah. Stejně postižení jsou i slavní režiséři Stanley Kubrick nebo Tim Burton. Údajně ho měl také slavný vynálezce Nikola Tesla. Tato obsese často postihuje právě nadprůměrně inteligentní lidi, a její nevýhodou i výhodou zároveň je schopnost soustředění na vytyčený cíl.

Kdo je na vině

Toto onemocnění se také vyznačuje neobyčejnou schopností naučit se zpaměti text jakékoli délky. To je pro herce jistě plusem, a využili toho i rodiče nebohé Grety. Lidé s Aspergerem mají totiž značně sníženou schopnost emočního cítění, a tak je šestnáctiletá dívka dokonalým poslem zpráv, za kterými stojí její ve Švédsku dobře známí rodiče. Těm s kampaní kolem Grety pomáhá PR expert Ingmar Retzhog, který je zakladatelem iniciativy We Donť Have Time, která je obviňována ze snahy vydělat na hysterii kolem klimatických změn. Protože jak už pomalu prosakuje na světlo, jedná se o miliardový byznys s emisními štítky pro stavitelství, dopravu i potravinářský průmysl, který se veze na trendu „zeleného“ myšlení.

Planeta se skutečně otepluje a je třeba se na to připravit, lidé na to ovšem mají svým působením pramalý vliv. Důvod k hněvu tu je, ale mladá Greta Thunberg za nic nemůže. Pozornost by se tak měla obracet spíš k marketingovému oddělení, které se za ní skrývá.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Zákaz zbraní v USA je předmětem bouřlivých debat. Odpůrci zbraní ale zapomínají na důležitá fakta

Amerika se utápí v odpadcích a Evropa ji bude brzy následovat! Umíme plasty třídit, ale co s nimi potom? Čína už naši “špínu” nechce!