Gerard Butler asi dělá něco „špatně“. Alkohol mu ničil kariéru, jeho filmům se nedaří a teď přišel i o dům. Zadaří se po Útoku z hlubin?

Herec původně studoval práva, a poprvé se objevil v bondovce. Co všechno ho v životě ještě potkalo a trápilo? Proč se jeho filmům nedaří? Navíc teď přišel i o svůj dům díky požárům v Kalifornii. Co o herci ještě nevíte?

Zlom v kariéře

O Gerardu Butlerovi se celý svět dozvěděl díky filmu podle komiksu 300: Bitva u Thermopyl. Snímek s typickým rukopisem Zacka Snydera představil herce jako spartského krále Leonida, a v podstatě pomohl přeřadit na další stupeň v jeho kariéře, která nebyla do té doby nijak valná. Odstartovala v roce 1997, kdy se Butler objevil jako gauner v bondovce Zítřek nikdy neumírá. Pak následovalo několik „nepodařených“ snímků, jako Dracula 2000 nebo Lara Croft: Kolébka života. Vesměs samé propadáky, které stály víc, než vydělaly.

Akční filmy i romantické komedie

Novější Butlerovy snímky, jako Gamer nebo Pád Bílého domu, na tom bohužel nejsou lépe, přestože jsou divácky celkem oblíbené, ale v kinech se sotva zaplatily. Není to zrovna vina herce, a je dobře, že se objevil i v romantických komediích, jako P. S. Miluji tě, Chceš mě, chci tě nebo Chlap na roztrhání. Hlavně první film zaslouží vyzdvihnout, jinak se žádné terno nekonalo. Nejlepším filmem Gerarda Butlera je tak dramatický snímek Ctihodný občan z roku 2009, kde spolu s ním hraje Jamie Foxxx.

Původem je ze Skotska

Gerard Butler se narodil v Glasgow ve Skotsku, a vyrůstal se starším bratrem a sestrou ve městě Paisley. Rodiče se rozvedli brzy, a tak byli sourozenci vychovávání pouze matkou Margaret. Několik let žili také v Kanadě. Se svým otcem se poprvé setkal až v šestnácti letech. Když bylo Gerardovi dvacet, tak otec zemřel, takže si ho příliš neužil. V Glasgow začal Butler studovat práva, a později také zpíval po barech s rockovou kapelou Speed. V londýnské kavárně ho jednou oslovil režisér a herec Steven Berkoff, a nabídl mu roli v divadelní hře od Shakespeara. Butler byl mezitím propuštěn z právnické firmy, a to kvůli problémům s alkoholem, které herce vlastně provází později celý život. Od roku 2012 nicméně podle svého tvrzení nepije. Kdoví, jestli by nebýt pití nevypadala jeho filmová kariéra zajímavěji? I tak ale Gerardovi držíme palce.

Jennifer nebo Angelina?

Kdo líbá lépe, Jennifer Aniston nebo Angelina Jolie? Gerard Butler zná odpověď, přestože to vypadá spíše na otázku směřovanou na Brada Pitta. Butler má ovšem díky natáčení tuhle zkušenost s oběma herečkami také, a veřejně byl nepřímo donucen ji vyklopit, když se ho při hře na pravdu zeptal moderátor Andy Cohen v pořadu Watch What Happens Live. Odpověď herce byla jasná: Jednoznačně Jennifer Aniston. Butler dal najevo, že to možná všechny bude šokovat, ale my mu věříme. Angelina Jolie sice působí jako tajemná sexy dračice, ale moc bychom se nedivili, kdyby byla chladná jako led. Co se herce samotného týká, od roku 2014 je jeho přítelkyní interiérová designérka Morgan Brown.

Kalifornie v plamenech

Aktuálně řeší herec úplně jiné starosti. Patří k několika známým osobnostem, kterým požár v Kalifornii vypálil dům do základů. Vypukl 8. listopadu, a velmi rychle se rozšířil kvůli suchu a větru. Tisíce lidí přišlo o své domovy, a mezi nimi i několik celebrit. Gerard Butler ukázal na sociálních sítích svůj vyhořelý dům, ale sdílel i fotky z poničených ulic Malibu. Masivní požár, který dostal jméno Woolsey Fire, se nejspíš podaří hasičům úplně zneškodnit až ke konci měsíce.

Už tento čtvrtek bude v kinech film Útok z hlubin, kde hraje Gerard Butler kapitána americké jaderné ponorky. V únoru příštího roku pak přijde další snímek, který herec propaguje, animák Jak vycvičit draka 3. Butler už potřetí namluvil náčelníka Kliďase Velikána, otce hlavního hrdiny Škyťáka. Jeho hlas ale uslyšíte pouze v originále. Na začátku roku se potom herec objevil v drsném akčním filmu Den of Thieves (Dokonalá loupež), který ale nebyl uveden v českých kinech. Kdo ho chce vidět, musí si ho opatřit jinak.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Gerard Butler zachraňuje prezidenta, Clint Eastwood se vrací a Christian Bale se vykrmil do známého politika! Co vás čeká v kině?

Kultovní kapela Queen právě koncertuje v kinech s filmem Bohemian Rhapsody. Co všechno jste o této hudební skupině nevěděli?