Kultovní kapela Queen právě koncertuje v kinech s filmem Bohemian Rhapsody. Co všechno jste o této hudební skupině nevěděli?

Film Bohemian Rhapsody se těší obdivu kritiků i diváků. Snímek nakonec nevznikl jako nepřikrášlený životopis, a je spíše úchvatným koncertním zážitkem. Původní myšlenka odhalit temná zákoutí cesty kapely Queen vzala za své, ale evidentně to byla sázka na jistotu. Některé málo známé zajímavosti se dozvíte zde.

Málo známé detaily o kapele Queen

Na konci 60. let vznikla v Londýně kapela Smile. Její členové byli kytarista Brian May, bubeník Roger Taylor a baskytarista Tim Staffell. Po Staffelově odchodu se k nim připojil Freddie Mercury, tehdy ještě s vlastním jménem Farrohk Bulsara. Krátce poté kapela mění název na Queen, Před nahráním jejich debutového alba Bohemian Rhapsody v roce 1973 přijali ještě nezbytného baskytaristu, kterým byl John Deacon. Tehdy odstartovala jedna další velká kapitola hudby.

zdroj: facebook / Queen

Brian May si první kytaru vyrobil doma

Brian May byl vždy zanícený hudebník, a na kytaru hrál od dětství. Vlastní kytaru pak vyráběl spolu se svým otcem, když mu bylo 16 let. Tuto kytaru pojmenoval Red Special, a má ji dodnes. Navíc na ni prý složil většinu hitů kapely. Jeden z charakteristických znaků jeho hry na kytaru je také fakt, že celoživotně nepoužívá trsátko – hraje totiž kovovou mincí.

Freddie Mercury měl perský původ

Zpěvák kapely Queen se narodil v exotických končinách, na ostrově Zanzibar. Ten se nachází na východ od Afriky. Jeho rodiče byli ale Pársové, tedy členové indické komunity, která původně emigrovala do Indie z Persie kvůli násilnému utlačování ze strany muslimů. Pársové totiž vyznávají náboženství zvané Zoroastrismus. Svoje jméno si nechal změnit hned v začátcích hudební kariéry. Beztak mu každý říkal Freddie, jen k tomu přidal zvučné příjmení.

Nahrávali ve vlastním studiu ve Švýcarsku kvůli daním

Některé kapely používají pro nahrávání nových skladeb vyhlášená nahrávací studia, a každé album tam třeba vznikne v jiné části světa. Queen si nechali postavit své vlastní nahrávací studio. Nevzniklo ale v Londýně, nýbrž ve Švýcarsku ve městě Montreux. Tento nápad přišel na doporučení finančních poradců kapely – byl to prostý důvod, jak neplatit v Británii vysoké daně. I proto se členové kapely zdržovali na britských ostrovech jen určitý počet dní v roce, což ale nebyl problém díky světovým turné. No tak to vidíte. A Géradra Depardieu všichni peskují, když dostal ze stejného důvodu ruské občanství.

MTV nedovolila vysílat klip k písni I Want To Be Free

Řekněme si to otevřeně: když se chlapi převlékají za ženské, je to hodně divné. A přesně z toho důvodu zakázalo vedení hudební stanice MTV vysílat klip k songu I Want To Break Free. Ten měl parodovat britskou telenovelu Coronation street. Vedení stanice ho odmítlo s tím, že propaguje transvestitismus, na což se nedá nic namítnout. Z dnešního pohledu, kdy se společnost snaží uznávat všechno, co je naruby, je to legrační. Dnes by tento umírněný klip přivítali s otevřenou náručí, a nedejbože, aby společnost nahlas vyslovila takový důvod k nevysílání! Všechny by zažalovali a zavřeli, a ještě by solili milionové odškodnění.

Hvězdné manýry slavných

Život, ve kterém slavní muzikanti žijí, se během let často vzdaluje od toho běžného. Výrazné hudební osobnosti mají často své nepochopitelné vrtochy. Freddie Mercury měl vášeň pro kočky. Jednu dobu jich měl doma dokonce deset! To by ještě nebylo tak abnormální jako fakt, že jim během turné často telefonoval. Sluha doma držel sluchátko, aby chlupatí mazlíčci slyšeli, jak na ně jejich páníček hovoří.

Mercury si také nezřízeně užíval – po koncertě mu jeho vlastní asistent vybral několik mladíků, které odvedl na hotelový pokoj. Zde počkali, až se hvězda osprchuje a uvolní, a poté si Freddie vybíral jednoho po druhém, a všechny si postupně odváděl do ložnice. Skutečná dekadence, která se také stala zpěvákovi osudnou. Mercury zemřel 24. listopadu na onemocnění AIDS ve věku 45 let. I jeho předčasná smrt svým způsobem zvěčnila slávu kapely Queen.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Gerard Butler zachraňuje prezidenta, Clint Eastwood se vrací a Christian Bale se vykrmil do známého politika! Co vás čeká v kině?

Velké zadky jsou v kurzu! Proč se nám líbí oblá pozadí a jak moc nás ovlivňují celebrity? XXL půlky mají svůj význam už od pravěku!