Ford KA+: větší, než obvykle, a přitom ideální do města! V našem testu obstál

Jaký je aktuálně nejmenší automobil z produkce automobilky Ford? Proklepli jsme Ford KA+.

Ve druhé polovině 90. let zajišťoval Ford Ka mobilitu řadě Čechů. Bylo to velmi oblíbené auto. Cenově dostupné, s jednoduchou a spolehlivou technikou, s výjimečně dobrými jízdními vlastnostmi. Na silnici šlo o běžné auto.

Ford KA+ na jeho tradici navazuje. Stále sází na jednoduchou techniku a výjimečně dobré jízdní vlastnosti. Jenže potkat jen na českých silnicích je rarita. Za prvních 8 měsíců jich Ford prodal jen 578. Čím to je?

KA+ je v prodejích drceno konkurencí.

V nejtvrdší konkurenci

Je to jasné – konkurence v tomto segmentu je opravdu tvrdá. Bestseller Škoda Fabia, o půl třídy větší sourozenec Fiesta, cenově dostupná Dacia Sandero, oblíbený Renault Clio, tahle třída je zkrátka našlapaná a KA+ se cenou příliš nepodbízí. Ta startuje na částce 269 990 Kč, naše testované provedení pak vyšlo na 339 490 Kč. A to není málo.

Velký mrňous

Když přijdete ke KA+, opravdu vám bude připadat jako miniautíčko. Na délku nemá ani 4 metry! Všichni víte, jak je velká Škoda Fabia. A KA+ je ještě o více než 6 cm kratší! Jenže po usednutí dovnitř se najednou zdá všechno větší. Teda oproti tomu, co jste čekali. Kabina je opravdu hodně nafouknutá, vždyť rozvor (vzdálenost mezi přední a zadní nápravou) je naopak u KA+ o 2 cm delší, než u Fabie. Ford vůz představuje jako pětimístné auto, to je hodně optimistické. Ale odvézt 4 lidi nebude pro KA+ problém.

Jde to i bez turba

Velkou pozornost si zaslouží motor. Jde o nově vyvinutý motor o objemu 1,2 litru, který nemá turbo. Nabídne výkon 63 kW. Na malé a lehké auto by měl takový výkon stačit – ale je třeba si jej pořádně zasloužit. Jako všechny benzínové motory bez turba je potřeba jej pořádně vytáčet. A nebát se toho. Klidně až k 6000 otáčkám. Motoru se to líbí a vám se to bude líbit také. Proč? Protože KA+ má fantastický podvozek. Naprostou většinu aut nechá v hravosti daleko za sebou. Je takový zavedený mýtus, že zábavné auto musí být velké a mít výkonný motor. V KA+ se skutečně pobavíte.

Městské auto

Vybíráte auto do města? Maličké, se kterým všude zaparkujete? S jednoduchou technikou, které nechce zvláštní údržbu? KA+ je dobrá volba. Není tak dospělé, jako větší Ford Fiesta, ale za úvahu minimálně stojí.

Zrychlení z 0 na 100 km/h 13,3 s
Maximální rychlost 169 km/h
Pohotovostní hmotnost 1 055 kg
Průměrná spotřeba 5,0 l / 100 km
Rozměry 3929 × 1 704 × 1 524 mm
Cena od / testovaného vozu 269 990 Kč / 339 490 Kč

Autor: Analytik

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Rozdělení autonomních vozů. Kdy a jaká auta za nás budou řídit?

Kupujete ojeté auto na podzim? Maličkosti, které prozradí, že něco není v pořádku!