Fidget spinner – máme tu nové šílenství?

Nový hit pro mladé je tady. Spousta lidí nad posledním fenoménem nechápavě kroutí hlavami, jiní se skvěle baví. Co máme od fidget spinneru čekat?

Všude mezi námi

Aniž byste nejspíš chtěli, určitě jste se s ním už setkali. Tenhle nový fenomén řádí hlavně mezi dětmi, ale lze ho vidět i u spousty dospělých. Jedná se o zcela jednoduchý princip, a právě proto je tak populární. Základem je ložisko, kolem kterého je vrtulka. Tu stačí roztočit a díky ložisku se točí pořád. No a to je všechno, o nic víc nejde a v ničem dalším to nespočívá. Název fidget spinner působí zvláštně, ale dává smysl – „fidget“ znamená vrtět se, ošívat se; „spin“ zase evokuje otáčení, rotaci.

Původně byl smysl fidget spinneru antistresový a měl sloužit lidem trpícím syndromem ADHD či obecně těm, kteří mají problémy se soustředěním nebo nutkavým chováním. To byla alespoň idea jeho vynálezkyně, kterou je chemička Catherine Hettinger. Ta si nechala produkt patentovat už v roce 1993, ale současná podoba se od té původní docela výrazně liší. Před dvanácti lety totiž Hettinger o patent přišla a vyrábět ho dnes může vlastně kdokoli. Což se také děje, takže variací na tuhle antistresovou hračku můžete vidět nepočítaně.

Užitečná pomůcka?

Je paradoxní, jak se hračka od původního záměru vzdálila – aktuálně totiž spoustu lidí spíše znervózňuje, než aby je uklidňovala. Své by mohli vyprávět hlavně učitelé, kteří musejí dětem ve školách tuhle protivnost neustále zabavovat. V některých zámořských školách už došlo i k jednoznačným zákazům, takže si asi dokážete představit, nakolik byli kantoři tímhle fenoménem otráveni. A co se týče jeho léčebného účinku, i ten bývá často zpochybňován. Zdánlivě totiž děti zabavit dokáže, jenže seriózní výzkum zatím proveden nebyl, takže se pohybujeme pouze v rovině spekulací.

Za jeho masovou popularitou poslední doby stojí i cena, která je neuvěřitelně příznivá. Snad žádná hitová hračka nestála kolem 150 korun, takže si fidget spinner může dovolit opravdu každý. A proč se objevil právě teď, když v různých podobách existuje už více než dvě dekády? Za jeho znovunalezenou popularitou stojí zřejmě článek z Forbesu, který fidget spinner pasoval na nutnost pro rok 2017. A když se pak během jara začaly na YouTube a sociálních sítích objevovat videa s různými triky, bylo vyhráno. Tahle kravinka samozřejmě zaujala taky spoustu recesistů, kteří s ní předvádějí „úchvatné“ triky:

Co na tenhle fenomén říkáte vy? Už jste si fidget spinner pořídili, nebo to teprve plánujete? Napište nám do komentářů.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT:

Poperte se s jarní únavou a stresem. Se ctí a účinně!

Hračka pro děti, která vás dostane natolik, že byste ji nedali z ruky!