Efekt Barbry Streisandové. Proč se náš týká?

Ne, nejsme to my, kdo si na Barbu zasedl. Ale když už ji máme na mušce, proč je po ní pojmenovaný efekt? A jak to, že jsme denně jeho součástí? Rádi vás poučíme.

Spousta efektů a společenských fenoménů je všeobecně známá. Máme domino efekt, efekt motýlích křídel, efekt pozorovatele… Ale že by existoval efekt pojmenovaný po Barbře Streisandové? To může znamenat jen dvě věci: zaprvé, dnes už může mít svůj efekt očividně každý, a zadruhé, že bychom se na tohle měli podívat trochu blíž.

O co jde aneb proč zase chudák Barbra?

Slavná americká herečka a zpěvačka Barbra Streisandová již desítky let těší své fanoušky a trápí mnoho svých odpůrců. Stala se terčem mnoha parodií, a především několikanásobnou “hrdinkou” epizod Městečka South Park. Jak se jí ale podařilo mít po sobě pojmenovaný jev?

Úmyslně to nebylo. V roce 2003 se fotografie její kalifornské rezidence objevila v jakési databázi. Barbra to považovala za narušení soukromí, žalovala fotografa i daný server a požadovala stažení inkriminované fotky z internetu. Jak už to ale tak s internetem bývá, dopadlo to úplně opačně. Čím víc se Streisandka snažila své soukromí utajit, tím víc se o celé aféře vědělo. A od té doby můžeme tento jev sledovat poměrně často, obvykle zásluhou internetové šuškandy – kdo se snaží něco utajit či cenzurovat, obvykle dosáhne přesně opačného efektu. Ale pozor, to se netýká pouze posledních deseti let a rozvoje netu – uplatnění tohohle principu můžeme sledovat už dlouho. Podívejme se na animované video s ráčkujícím chytrolínem a hned potom i na pár příkladů ze života.

Kdo chtěl něco utajit, ale nepovedlo se?

Aféra Watergate. Jeden z největších politických průšvihů v amerických dějinách. Republikáni začátkem 70. let špehovali své soky z Demokratické strany. Z původně nevinně vyhlížející situace vykrystalizovala aféra otřásající samou demokratickou povahou americké společnosti a Richarda Nixona stála prezidentské křeslo. Samotná akce byla chyba, ale zpětně je za největší hloupost považována snaha vše ututlat, kterou Republikáni přes půl roku zkoušeli aplikovat. Neúspěšně.

Vzpomínáte si na začátek září loňského roku? Tou dobou na internet unikly velmi choulostivé fotky stovek celebrit, jimž se někdo naboural do iCloudových účtů. Ne nadarmo se tahle aféra začala označovat jako Fappening. Patrně nejhůře to odnesla aktuálně nejlépe placená herečka Hollywoodu Jennifer Lawrence, u jejíž kompilace jsme se červenali i my. Jen si trošku pogooglete. No a tahle kráska tlačila na Google, aby její fotky stáhnul z vyhledávače, ale nejen že už bylo pozdě, ale navíc na sebe upozornila i ty, kteří neměli o nějakém úniku fotek ani ponětí.

A na další případy narážíme v podstatě denně. Pokaždé, když politik či celebrita smaže svůj kontroverzní příspěvek ze sociální sítě, už dávno se o něm ví a internet takové srabáctví umí pořádně ocenit. Napadají vás další příklady, nebo jste se tohoto efektu dokonce přímo účastnili? Bonzněte nám to do komentářů. Ale pak hlavně nic nemazat!

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Co dnes dělají youtube celebrity minulosti?

Co s celebritami udělá počítačová úprava?