Druhá míza umí obrátit život naruby. Jak předejít zkáze z hlouposti?

I když je druhá míza spojována jen s muži, nevyhýbá se ani ženám. Krize středního věku totiž může potkat obě pohlaví, ale zejména ty, kteří ve svém životě nejsou tak úplně spokojení. Problém nastává tehdy, obrátí-li vám druhá míza život naruby.

druhá míza

Druhá míza a krize středního věku

Druhá míza a krize středního věku k sobě zkrátka patří. U většiny mužů se objevuje druhá míza mezi čtyřicítkou a padesátkou. Jako první se dostaví pocit, že člověku takzvaně ujíždí vlak, což je pocit velmi frustrující. Objevují se první šedivé vlasy, svaly ochabují a po sexuální stránce už to také není, co to bývalo.

Druhá míza je spojená také s životním bilancováním, co jsem v životě vlastně dokázal? Smrt rodičů nás v tomto období staví čelem k vlastní smrtelnosti a pomíjivosti lidského života. A na mnohé tak přichází deprese ze stárnutí. Někdo zůstane v klidu, protože to je zkrátka koloběh života, narození, život a smrt. A ty druhé pohltí panika a snaha dohnat vše, co se ještě dohnat dá.

Nic jsem si neužil

V období druhé mízy se mnoho mužů začne zaobírat myšlenkami, zda v životě stihli všechno, co chtěli. Podlehnout představě, že jsem si v životě nic neužil, je v tuto chvíli velmi jednoduché. Mnozí tak rychle začnou napravovat to, co do té doby v životě nestihli. Děti už bydlí samy, s manželkou už jste si všechno řekli, tak je přece čas myslet na sebe.

kriza
A najednou máte pocit, že váš dosavadní život za nic nestojí. (foto: 123RF)

Začíná to změnou image. Nové oblečení, obarvené vlasy i vousy, operace pokleslých víček, krém proti vráskám, nákup nového auta, výlet do Dubaje, seskok padákem. A samozřejmě nějaký flirt. Online seznamka bývá ta nejjednodušší volba. Bude-li muž mít štěstí, druhou mízu přežije bez úhony. Takové štěstí ale zdaleka nemají všichni.

Druhá míza a otázka peněz

Podle odborníků a statistik má druhá míza devastující vliv zejména na movitější muže. Důvod je jasný. Bohatší muži si krizi středního věku mohou „dovolit“. Má-li muž hluboko do kapsy a kasu drží manželka, není příliš pravděpodobné, že se muž vydá s milenkou na cestu kolem světa, nepronajme si hnízdečko na tajné úlety, protože by na to manželka okamžitě přišla. Movití muži jsou navíc ochotní investovat nehorázné sumy nejen do sebe, ale také do své milenky.

Výměna manželky

Krize středního věku je obdobím, kdy dochází k nárůstu rozvodovosti. Muž změní image ke své spokojenosti a začne se cítit mladší, atraktivnější, výkonnější a také nedoceněný, a to zejména svou manželkou.

Nuda, stereotyp, ale i touha po nových a adrenalinových zážitcích je to, co muže vede k novým vztahům, zájmům, ale i k flirtům a nezávazným sexuálním románkům. Rozvod je pak už jen koncem nudné etapy života a zároveň novým začátkem. Nová partnerka bývá výrazně mladší, a tak není divu, že dřív či později přijde na řadu nový potomek, jako potvrzení znovunalezeného mládí a výkonnosti.

Věk je jen číslo?

I když se mnozí řídí tím, že věk je jen číslo, v některých případech věk obelstít nelze. Pokud má muž v důchodovém věku každou noc vstávat ke řvoucímu kojenci, lze předpokládat, že to bude zvládat mnohem hůře než ve třiceti. I když se některým mužům s mladými ženami zpočátku daří držet krok, je to pro ně mnohdy velmi obtížné. Leckterý muž by pak vrátil čas zpátky, protože si uvědomí, že ten předchozí život zase tak špatný nebyl.

muž
Začíná to novou image, pokračuje nákupem drahého auta a končí výměnou manželky. (foto: 123RF)

Jak přežít druhou mízu?

Přežít druhou mízu bez následků lze, pokud se člověk zaměří na vše, co se mu v minulosti podařilo. Vyvarujte se unáhlených a impulsivních rozhodnutí a zkuste si vždy zachovat odstup a chladnou hlavu. Uvědomte si, že pocity, které právě prožíváte, jsou běžné a není nutné hned obracet celý váš dosavadní život vzhůru nohama.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Manželka mi utekla s o 20 let mladším mužem, stěžuje si Josef (53)

Josef (34): Mám milenku. Pocit viny mě ale zadusí